29 Σεπ 2020

Θράκη, Καστελλόριζο, Κύπρος: Ισορροπία πάνω σε τεντωμένο σχοινί

 


Η Ελλάδα έφθασε έως εδώ που έφθασε μετά από διακόσια χρόνια ελευθέρου βίου, χάρη στην ενότητα του Ελληνισμού, Ελλαδικού, Κυπριακού και Απόδημου, καθώς και χάρη στο τεράστιο πλεονέκτημα της εθνικής ομοιογενειας.

Μια σειρά από γεγονότα που συνέβησαν όμως κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου όπως:

  • οι διαμαρτυρίες κατοίκων και δημάρχων της Θράκης για την διάλυση ταξιαρχιών (στο πλαίσιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων) οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη Ντόρας Μπακογιάννη,
  • η δολιοφθορά στην ελληνική σημαία στο Καστελλόριζο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου της Επιτροπής 2021 Γιάννας Αγγελοπούλου η οποία συνοδευόταν από τα μέλη της επιτροπής Νίκο Αλιβιζάτο, Γιάννη Βούλγαρη, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Δέσποινα Μουζάκη και Νίκο Κανελλόπουλο,
  • η παράλειψη κάθε αναφοράς στο Κυπριακό από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατήγγειλε στην δική του ομιλία την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της)

δημιούργησαν ισχυρή αίσθηση και προβληματισμό για την εθνική ενότητα σε πολλά μέτωπα.

Πόσω μάλλον όταν την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες (εν όψει Συνόδου Κορυφής) επιχειρεί απροκάλυπτα να διασπάσει το ενιαίο εθνικό μέτωπο Ελλάδας–Κύπρου, χαρακτηρίζοντας τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους «συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού»!

Θράκη

Τι συμβαίνει λοιπόν; Η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η πρώτη που κατάλαβε ότι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Θράκη δεν ευνοεί τις τολμηρές αποφάσεις που έχει ίσως στο μυαλό της η Κυβέρνηση για την μειονότητα. Στην Αλεξανδρούπολη η κυρία Μπακογιάννη χρειάσθηκε να επιστρατεύσει όλη την πειθώ και την διπλωματία της για να κατευνάσει τους κατοίκους της περιοχής που με μαύρες σημαίες διαμαρτύρονταν για την διάλυση της της 7ης ταξιαρχίας στον Προβατώνα.

Στην Κομοτηνή ο προσκείμενος στο ΚΙΝΑΛ Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης προκάλεσε επεισόδιο με αφορμή το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτός σε ιδιαίτερη συνάντηση από την κυρία Μπακογιάννη –μολονότι δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού, ενώ αντιθέτως έγινε δεκτός από εκείνη ο ομοϊδεάτης του δήμαρχος Σαππών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος έχει αρίστη σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στην πραγματικότητα η αποχώρηση του δημάρχου Κομοτηνής από την σύσκεψη ήταν το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά προς την Πρόεδρο της Διακομματικής να μην προχωρήσει σε παραχωρήσεις στους ακραίους της μειονότητας.

Στην ίδια πόλη η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Σύλλογο Επιστημόνων της Μειονότητας που σε χαμηλούς τόνους ζήτησε δασκάλους από την Τουρκία και όχι από την Ελληνική Παιδαγωγική Ακαδημία ΕΠΑΘ (απερρίφθη). Επίσης συναντήθηκε με την διαχειριστική επιτροπή Βακουφίων που της έδωσε έγγραφο με τα αιτήματά της. Στο έγγραφο διαφαίνονται τα νομικά επιχειρήματα της επομένης προσφυγής που θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την καθοδήγηση του Τουρκικού Προξενείου.

Μετά από όλα αυτά, το συμπέρασμα είναι σαφές: με άλλα φτερά πέταξε για την Θράκη η κυρία Μπακογιάννη, με άλλα γύρισε στην Αθήνα.

Καστελλόριζο

Στο Καστελλόριζο, επίσης, η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Η Πρόεδρος του 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου εξήρε κατά την επίσκεψή της το Σάββατο το «ανυπότακτο φρόνημα και την αντοχή των κατοίκων» και εξήγγειλε σειρά παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων και η «ενεργειακή αυτονόμηση της βραχονησίδας του Ἅη-Γιώργη». Ο ιστορικός Πασχάλης Κιτρομηλίδης που την συνόδευε τόνισε ότι «το Καστελλόριζο δεν είναι μόνο απόληξη της ελληνικής επικράτειας αλλά μια νησίδα στην οποία επιβιώνει ένα κομμάτι του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στην αρχική του κοιτίδα». Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης –σε αντίθεση με τον Χρήστο Ροζάκη– δήλωσε στους ακρίτες «δεν είστε αποκομμένοι».

Την ώρα που αναχωρούσε όμως από το νησί η αποστολή του 2021 έγινε γνωστό το περιστατικό με την προσβολή της ελληνικής σημαίας πάνω στην οποία έριξαν εκατό κιλά μπογιά (και πάλι δεν κατάφεραν να την σβήσουν από τον βράχο!).

Είναι λυπηρό για εμάς να επισημάνουμε ότι ενώ η προσβολή της ελληνικής σημαίας έγινε αντιληπτή αργά το απόγευμα του Σαββάτου, η ανακοίνωση καταδίκη του γεγονότος από το Υπουργείο Εξωτερικών και το …τελεσίγραφο στην Τουρκία περί τιμωρίας των υπευθύνων εκδόθηκε την επομένη το μεσημέρι της Κυριακής στις 12.32 μ.μ.

Αντιθέτως, η ανακοίνωση καταδίκης για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «δημοκρατία» κατά του Προέδρου Ερντογάν εκδόθηκε την ίδια ημέρα, δυο ώρες μετά την ανάρτηση της «δημοκρατίας» στα περίπτερα. Εάν πρόκειται για Έλληνες τα ανακλαστικά της καταδίκης από την ελληνική πολιτεία είναι ταχύτατα, εάν πρόκειται για Τούρκους δολιοφθορείς της σημαίας μας …είναι εξαιρετικά αργά. Ίσως με κεντρική απόφαση και όχι απαραιτήτως από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κύπρος

Το τρίτο μέτωπο στο οποίο η κατάσταση είναι τεταμένη είναι στις σχέσεις της Λευκωσίας με το εθνικό κέντρο. Πάγωσαν στην κυπριακή πρωτεύουσα από την αποφυγή κάθε αναφοράς στο Κυπριακό στην πρωθυπουργική ομιλία στον ΟΗΕ. Την στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν εκβιάζει για τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Μεγαλονήσου χωρίς προηγουμένη επίλυση του Κυπριακού. Οι καταγγελτικοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήσαν σε τεράστια απόσταση από όσα διακήρυξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις με την κατηγορία της εγκατάληψης της Κύπρου από το εθνικό κέντρο. Η Λευκωσία τις αποτρέπει με πολύ κόπο αντιλαμβανόμενη την ζημιά που θα γίνει. Ο Ελληνισμός όμως δεν έχει αυτήν την στιγμή την πολυτέλεια της διάσπασης.

Ούτε στην Θράκη αντέχει –με αφορμή την διάλυση ταξιαρχιών και τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της μειονότητας– να καταστεί η περιφέρεια αυτή ντε φάκτο τουρκική επαρχία.

Ούτε στο Καστελλόριζο με την σημαία αντέχει προσβολές, θέματα για τα οποία η Πολιτεία πρέπει να αντιδρά αμέσως και όχι βραδυφλεγώς.

Και βεβαίως ούτε για την Κύπρο.

Η Πολιτεία βαδίζει πλέον πάνω σε τεντωμένο σχοινί στα εθνικά και ως καλός ακροβάτης πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των διεθνών υποχρεώσεων και του εθνικού συμφέροντος της χώρας μας. Όσο είναι καιρός…

πηγή: «Εστία»