Ένα σύμπλεγμα πολλών συμπτώσεων έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονα την αίσθηση πως μπορεί να υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της γρήγορης και ανερμήνευτης απόφασης του Ναυτοδικείου Πειραιά να κλείσει την προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ...ευθύνες λιμενικών στην τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων, με μία ΕΔΕ που διενεργήθηκε τους τελευταίους μήνες με διαδικασίες-εξπρές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ένας από τους λιμενικούς που συνέβαλε αποφασιστικά στην εξιχνίαση της υπόθεσης μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνη με το πλοίο «Noor1» έχει υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα και, μάλιστα, σε μία υπόθεση το ποινικό σκέλος της οποίας έχει ήδη αρχειοθετηθεί δύο φορές (!).
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Το νήμα αυτής της υπόθεσης, που έχει δημιουργήσει ένα περίεργο κουβάρι, μπορεί να ξετυλιχτεί από δύο εμπεριστατωμένες εκθέσεις, που περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια τις παραλείψεις των λιμενικών, συγκεκριμένα του Λιμεναρχείου Ραφήνας, το μοιραίο βράδυ. Η μία έκθεση, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2018 και συντάχθηκε έπειτα από παραγγελία των εισαγγελικών Αρχών από τον αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρη Λιότσιο, αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες στο Λιμενικό, καθώς «δεν πήρε κάποια πρωτοβουλία, ενώ είχε αξιωματικό στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων».
Η δεύτερη τεχνική έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο, συντάχθηκε από τον αντιστράτηγο – υπαρχηγό Π.Σ., ε.α. και νομικό Ανδριανό Γκουρμπάτση και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «και στον θαλάσσιο χώρο ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε, ως όφειλε, έγκαιρα και αποτελεσματικά, γιατί υπήρχε ελλιπής σχεδιασμός και οργάνωση αλλά και καθυστερήσεις και ολιγωρία».
Ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρει ακόμη πιο συγκεκριμένα πως το κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας δεν ενεργοποίησε έγκαιρα το σχέδιο έρευνας και διάσωσης όσων κινδύνευαν από τη φωτιά και είχαν γι’ αυτό τον λόγο πέσει στη θάλασσα. Ο λιμενικός, όμως, που εκείνο το τραγικό βράδυ υπηρετούσε ως λιμενάρχης Ραφήνας και άρα είχε τη βασική επιχειρησιακή ευθύνη, προήχθη τον περασμένο Ιούνιο σε αρχιπλοίαρχο, αφού προηγουμένως είχε διενεργήσει την εν λόγω περίεργη ΕΔΕ. Και τα περίεργα δεν σταματούν εδώ…
Όταν ο ελεγχόμενος διορίζεται για να ελέγξει άλλους!
Τον Νοέμβριο του 2019 νέος αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛΑΚΤ), αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Κλιάρης. Μία από τις πρώτες κινήσεις που κάνει είναι να υπογράψει τη διενέργεια ΕΔΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνιστούν πειθαρχικό αδίκημα όσα συμπεριλαμβάνονται στις δύο εισαγγελικές διατάξεις αρχειοθέτησης των εγκλήσεων που είχαν καταθέσει ο καταδικασμένος πρωτοδίκως σε ισόβια για την υπόθεση του «Noor 1» Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης και ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης εναντίον του παρασημοφορημένου αντιπλοιάρχου του Λιμενικού Γιώργου Κατσούλη, που συνέβαλε αποφασιστικά στη σύλληψη του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης στην Ευρώπη, δηλαδή του «Νοοr 1».
Βεβαίως, το ποινικό σκέλος αυτών των εγκλήσεων είχε αρχειοθετηθεί τόσο από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά όσο και από την Εισαγγελία του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου (!). Επομένως η εντολή για διενέργεια ΕΔΕ δόθηκε παρά το γεγονός ότι με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας η απαλλαγή από ποινικό αδίκημα συνιστά ταυτόχρονα και λόγο απαλλαγής από οποιαδήποτε πειθαρχική κατηγορία. Δηλαδή, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έδωσε εντολή να γίνει ΕΔΕ για αδικήματα τα οποία… ουσιαστικά δεν υφίστανται.
Αιχμή στο σύμπλεγμα των συμπτώσεων το οποίο επικαλεστήκαμε στην αρχή είναι το γεγονός πως ο αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης δεν ανέθεσε την ΕΔΕ σε έναν οποιοδήποτε λιμενικό, αλλά σε αυτόν που υπηρετούσε το βράδυ της θανατηφόρας πυρκαγιάς στο Μάτι ως λιμενάρχης Ραφήνας (!) και, μάλιστα, ενώ ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Ναυτοδικείου Πειραιά για τις πράξεις και τις πιθανές παραλείψεις των λιμενικών στο Μάτι, άρα κι εναντίον του.
Τον περασμένο Μάρτιο ο συγκεκριμένος λιμενικός, έπειτα από μόλις 16 ημέρες ανακριτικού έργου, αποφασίζει πως διαφωνεί με την κρίση της εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Πειραιά αλλά και της Εισαγγελίας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, δικαιώνει τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Κουρτάκη και Μάκη Γιαννουσάκη και ζητάει την πειθαρχική δίωξη του παρασημοφορημένου αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη.
Εναν μήνα, όμως, μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, τη στιγμή που ο τακτικός ανακριτής ζητούσε για το Μάτι τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα και ενώ η έκθεση του πραγματογνώμονα που είχε δοθεί ήδη από το 2018 στη δημοσιότητα έκανε λόγο για συγκεκριμένες ευθύνες του Λιμενικού Σώματος, η Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά κλείνει την υπόθεση και αθωώνει από κάθε ευθύνη τον τότε λιμενάρχη Ραφήνας, χωρίς μάλιστα να καλέσει κανέναν για εξέταση. Η εισαγγελία, μάλιστα, δεν έκρινε σκόπιμη την παροχή εξηγήσεων ούτε καν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος: «Καθόσον για τους λόγους που θα παρατεθούν παρακάτω με συνοπτική, πλην όμως πλήρη και επαρκή αιτιολογία, δεν προέκυψαν ούτε καν υπόνοιες, πόσο μάλλον επαρκείς (αποχρώσες) ενδείξεις σε βάρος τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη απόρριψης εγκλήσεως.
Και κάπως έτσι φτάνουμε τελικά στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και στην προαγωγή του πρώην λιμενάρχη Ραφήνας στον βαθμό του αρχιπλοιάρχου.
Ύστερα από τα παράσημα, στις διώξεις
Και επειδή οι συμπτώσεις… έχουν πολλά ποδάρια, αξίζει να αναφέρουμε ακόμη πως, σύμφωνα με αποκάλυψη του Newsbreak.gr, ο αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Γιώργος Κατσούλης πήρε μάλιστα και μετάθεση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στο Λιμεναρχείο Ραφήνα (!)
Επίσης, ο υποδιοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Παναγιώτης Χριστοφορίδης, ο ρόλος του οποίου υπήρξε καταλυτικός στην υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1», κατέληξε σήμερα στην τηλεφωνική υπηρεσία ενημέρωσης για έκτακτες ανάγκες, «112».
Και όλα αυτά ενώ η υπόθεση του πλοίου της ηρωίνης εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα κι ενώ εκκρεμεί από το 2017, λόγω… έλλειψης ανακριτών, η δεύτερη υπόθεση που αφορά τραπεζικά εμβάσματα στο Ντουμπάι, για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σε τρεις συνεργάτες του. Για την ιστορία, και στις δύο αυτές υποθέσεις βασικός μάρτυρας κατηγορίας είναι ο Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος με τη βοήθεια του πρώην λιμενάρχη Ραφήνας ερευνάται τώρα για ψευδή κατάθεση.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε σχετική ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες από τον λιμενάρχη Ραφήνας για εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν σε θάνατο αρκετούς κατοίκους στο Μάτι Αττικής, πώς είναι δυνατόν ο εν λόγω λιμενάρχης να ανέλαβε τη διεξαγωγή ΕΔΕ ενώ ήταν ακόμη ελεγχόμενος, αλλά και για ποιο λόγο αρχειοθετήθηκε η υπόθεση που αφορούσε το Λιμενικό Σώμα από την αρμόδια δικαστική Αρχή.
https://www.newsbreak.gr/