Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 με τίτλο «Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ» αναφέρει:
Κατ' εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με το απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως.
Ο τομεάρχης Υγείας του Σύριζα Ανδρεας Ξανθός μιλά για σκανδαλώδη και επικίνδυνη ρύθμιση για τις ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η κυβέρνηση «Ρίχνει τα στάνταρντ ασφάλειας στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, καθώς για τη λειτουργία κάθε επιπλέον κρεβατιού ΜΕΘ απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού). Ωστόσο, για τις «ανάγκες» της πανδημίας επιτρέπει στους επιχειρηματίες υγείας να αυξάνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ, παρακάμπτοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας.
Ο κ Ξανθός δηλώνει ότι «προφανώς, μετά από πιέσεις των κλινικαρχών, η Κυβέρνηση υποκύπτει σε μία επικίνδυνη ρύθμιση για τους πολίτες που θα νοσηλευτούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αν είναι μία έκτακτη, αλλά αναγκαία ρύθμιση, γιατί δεν εφαρμόζεται και στα δημόσια νοσοκομεία; Αυτό είναι το μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στις περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα;
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως ευκαιρία επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά ως αφορμή ευνοϊκής μεταχείρισης του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα» καταλήγει.