23 Οκτ 2020

Κορονοϊός: Τα στοιχεία που δείχνουν οτι έχει χαθεί ο έλεγχος της επιδημίας

Η ρητορική της Κυβέρνησης εμμένει στην καλύτερη εικόνα της χώρας σε σχέση με την Ευρώπη. Όμως οι στυγνοί αριθμοί των θανάτων και των διασωληνώσεων δείχνουν ότι η επιδημία κορονοϊού είναι περισσότερο επιθετική σε σχέση με το πρώτο κύμα το Μάρτιο.

Στη διενέργεια χιλιάδων τεστ αποδίδει η Κυβέρνηση την καταγραφή νέων διαγνώσεων κορονοϊού, αναφέροντας πως η κατάσταση δεν είναι το ίδιο κρίσιμη σε σχέση με το Μάρτιο, όταν αποφασίστηκε το γενικό απαγορευτικό (lockdown). Τα επίσημα όμως επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αφενός η διασπορά του ιού είναι πλέον ευρύτατη, ενώ οι αντικειμενικοί αριθμοί για διασωληνώσεις και θανάτους, δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι το Μάρτιο.

Η Κυβέρνηση αρέσκεται στο να σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση έναντι του συνόλου σχεδόν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά ειδικά στους θανάτους λόγω κορονοϊού. Όμως από την άλλη δεν φαίνεται έτοιμη να αποκρούσει τους αιφνιδιασμούς. Εξάλλου και το Μάρτιο όταν αποφασίστηκε το lockdown η χώρα ήταν σε σημαντικά καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες. Κι όμως προέτρεξε για να προλάβει τα χειρότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν αποφασίστηκε το lockdown είχαμε το πολύ 40 διασωληνωμένους ασθενείς οι οποίοι έφτασαν στην κορύφωση τους 92 και άμεσα άρχισαν να μειώνονται, ενώ τώρα έχουμε ένα σταθερό αριθμό για εβδομάδες πάνω από 80. Την ίδια ώρα μέσα στον Οκτώβριο σημειώθηκε δεύτερο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων καθώς 15 συμπολίτες μας κατέληξαν.

Επίσης κατά το πρώτο κύμα οι νοσηλείες έφτασαν κοντά στις 500, ενώ σήμερα πλησιάζουν τις 800, με πάνω από 110 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότερες από αυτές δε, εντοπίζονται στην Αττική η οποία πλέον έχει πλησιάσει το 70% σε πληρότητα κλινών σε ΜΕΘ.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ακόμη ότι η αύξηση των κρουσμάτων κατά 2141 το προηγούμενο τριήμερο οφείλεται κατά περίπου 50% στις νέες διαγνώσεις στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 39 ετών. Όμως την ίδια στιγμή δεν είναι αδιάφορο το γεγονός ότι νόσησαν άλλα 200 παιδιά και επίσης άλλοι 200 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Στην τελευταία αυτή κατηγορία εντοπίζονται και οι περισσότεροι θάνατοι, ήτοι οι 25 στους 29.

Αποδεικνύεται λοιπόν για ακόμη μία φορά ότι δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά οι ηλικιακές ομάδες τις οποίες προσβάλει ο ιός. Και δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σε αναλογία μικρότερη από τον 1 στους 10 που θα νοσήσει θα είναι άνω των 65 ετών, όμως από το σύνολο αυτών πάνω από 1 στους 10 θα πεθάνει.

Παρολ' αυτά η Κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα των οποίων η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται όπως είναι η καθολική χρήση μάσκας.

Μεγάλη διασπορά

Χθες επιβεβαιώθηκε και πάλι η ευρεία διασπορά του ιού στην Επικράτεια, με 42 Περιφερειακές Ενότητες να αναφέρουν κάποιο κρούσμα. Μάλιστα κάποιες από αυτές εμφανίζονται είτε για πρώτη φορά είτε μετά από εβδομάδες. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και βάζει σε έντονες σκέψεις σχετικά με τη μετακίνηση του πληθυσμού αφού δείχνει μια κατάσταση χειρότερη και από την περίοδο των θερινών διακοπών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ χθες, από τα 826 εγχώρια κρούσματα, τα 290 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, τα 188 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τα 40 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας και τα 65 στην Π.Ε. Σερρών.


 News247.gr