Αρκετά επικριτικός με τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση στο κρίσιμο θέμα του κορωνοϊού εμφανίζεται με άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.
«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι αρνητές ή οι ωχαδελφιστές του ιού «έλα, μωρέ τώρα!
στο πανηγύρι θα κολλήσουμε;», μοιάζει να το ασπάζεται και η κυβέρνηση και… ιός φυλάξοι μην τυχόν και παρουσιαστεί κρούσμα σε κάποιο από τις 2.000 τμήματα με υπερβάλλοντα αριθμό μαθητών. Η κυβέρνηση έβαλε μια νάρκη μπροστά της, που μπορεί να σκάσει στα μούτρα της. Αφήστε δε το γεγονός πως απλώς και μόνο η ύπαρξη αυτού του 3% των τμημάτων αφήνει χώρο για πολιτικές σπέκουλες όσων υποκινούν τις καταλήψεις», γράφει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.«Προ καιρού φτιάχτηκε μια 11μελής επιστημονική επιτροπή, υπό τον κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη. Αυτή πρότεινε να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το προσωπικό δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και πολλές ακόμα αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους. Μην την είδατε αυτήν την Επιτροπή, μην τα είδατε τα πορίσματά της, μην την είδατε και την αποκέντρωση», προσθέτει ο Πάσχος Μανδραβέλης.
Το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη
Ο,τι και να λέει η κ. Νίκη Κεραμέως, δεν αποτελεί δικαιολογία ότι «σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα» (ανακοίνωση 30.9.2020). Αν από μια μόνο κηδεία στη Θήβα μπορεί να προκληθεί τόση διασπορά, τότε ακόμη και μια τάξη με 26-30 μαθητές αποτελεί πρόβλημα. Βεβαίως, τίποτε δεν είναι σίγουρο στη ζωή, και πολύ περισσότερο στη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά η αναχαίτιση της πανδημίας γίνεται με όρους στατιστικής. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι αρνητές ή οι ωχαδελφιστές του ιού «έλα, μωρέ τώρα! στο πανηγύρι θα κολλήσουμε;», μοιάζει να το ασπάζεται και η κυβέρνηση και… ιός φυλάξοι μην τυχόν και παρουσιαστεί κρούσμα σε κάποιο από τις 2.000 τμήματα με υπερβάλλοντα αριθμό μαθητών. Η κυβέρνηση έβαλε μια νάρκη μπροστά της, που μπορεί να σκάσει στα μούτρα της. Αφήστε δε το γεγονός πως απλώς και μόνο η ύπαρξη αυτού του 3% των τμημάτων αφήνει χώρο για πολιτικές σπέκουλες όσων υποκινούν τις καταλήψεις.
Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος που τον εξέφρασε ένας γονιός σε έναν καταληψία μαθητή, όπως αποτυπώθηκε σε βίντεο από την Πάτρα: «Και τι θα ήθελες; Να σου κάνει το κράτος νέα αίθουσα σε μία εβδομάδα;» (ΣΚΑΪ 1.10.2020). Η αλήθεια είναι πως το κράτος μέχρι να κάνει διαγωνισμό, να ανοιχτούν οι προσφορές, να εκδικαστούν οι ενστάσεις, να ελεγχθούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια κ.λπ. θα έχει εκλείψει η πανδημία του κορωνοϊού και οι φορολογούμενοι θα μείνουν να συντηρούν άχρηστες αίθουσες. Δεν θα ήταν πιο απλό και πιο αποτελεσματικό αν την οργάνωση του σχολείου την είχε καθ’ ολοκληρίαν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί να ασχολείται το υπουργείο Παιδείας με τον υπερβάλλοντα αριθμό παιδιών στο νηπιαγωγείο Μελισσίων; Δεν θα ήταν λιγότεροι οι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης και η αποδοτικότητα της υπουργού Παιδείας αν δεν κατατρίβονταν με τις λεπτομέρειες του σχολείου στο Αμμοχώρι Φλώρινας; Αν μη τι άλλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μιλούσε για τα μεγάλα του τόπου, αντί να δικαιολογεί τις αστοχίες στην Ανω Παναγιά, και τα προβλήματα στη Δώθε Παναγιά.
Προ καιρού φτιάχτηκε μια 11μελής επιστημονική επιτροπή, υπό τον κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη. Αυτή πρότεινε να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το προσωπικό δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και πολλές ακόμα αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους. Μην την είδατε αυτήν την Επιτροπή, μην τα είδατε τα πορίσματά της, μην την είδατε και την αποκέντρωση. Η κυβέρνηση έβαλε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να κάνει στο ράφι, σπέρνοντας μπροστά της αναρίθμητες νάρκες που θα σκάσουν στα μούτρα της, από το μέγεθος των μασκών, μέχρι το νηπιαγωγείο Μελισσίων και μέχρι όλα όσα φέρνει η στιγμή και δεν τα φέρνει η αβελτηρία πολλών χρόνων…