Mια επιχείρηση με κωδική ονομασία «ενίσχυση δημοφιλίας Μητσοτάκη», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τελευταίο επεισόδιο χθες βράδυ, όταν τα φιλοκυβερνητικά site άρχισαν να μεταδίδουν ότι «με παρέμβαση του πρωθυπουργού ακυρώνεται ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια στο γραφείο του προέδρου της Χρυσής Αυγής».
Η «είδηση» δεν... απαντάει σε καμία από τις 5 ερωτήσεις περί είδησης, που ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία: που, πως, πότε, ποιος, γιατί. Πως έγινε η παρέμβαση; Πήρε τηλέφωνο ο κ. Μητσοτάκης ποιον( τον πρόεδρο της Βουλής; τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, και τους δύο;) και πότε; Και αν πράγματι παρενέβη ο πρωθυπουργός, τότε γιατί ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριζε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά και πως τελικά μπόρεσε;
Τίποτα από όλα αυτά. Κάποιος πήρε τηλέφωνο, έδωσε τη γραμμή και τα παπαγαλάκια άρχισαν να κελαηδούν , το ένα μετά το άλλο. Έτσι απλά. Ούτε καν «σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου» δεν σκοτίστηκαν να γράψουν, για να κρατήσουν τα προσχήματα.
Προχθές, είχαμε άλλη διαρροή, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός «τράβηξε το αυτί» στους υπουργούς γιατί τσακώνονται και τα έχουν κάνει θάλασσα, λες και δεν τους έχει διορίσει ο ίδιος. Χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, που ως πρώην δημοσκόπος ξέρει να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις και βλέπει την επικίνδυνη πτώση της πρωθυπουργικής δημοφιλίας, το τερμάτισε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. « Ο πρωθυπουργός έδωσε εθνική, σκληρή μάχη για τα συμφέροντα της χώρας και πέτυχε». Τι ακριβώς πέτυχε, το άφησε λίγο φλου, γιατί δεν πέτυχε τίποτα.(εδώ η ανάλυση)
Εδώ και εβδομάδες η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητάει συγκεκριμμένο κατάλογο κυρώσεων. «Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας τον Ιούλιο. Στα τέλη Αυγούστου, δήλωνε ενθουσιασμένος που είχαμε πετύχει: « έχουμε ως αποτέλεσμα έναν κατάλογο κυρώσεων τον οποίο ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει ο κ. Μπορέλ και τον κατέθεσε και συζητήθηκε σήμερα στο άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων… Αυτός ο κατάλογος είναι στο τραπέζι ώστε να δείχνει ότι η Ευρώπη στηρίζει και την Ελλάδα και την Κύπρο».
Πέντε εβδομάδες μετά, ότι μόνο δεν εγκρίθηκε αλλά δεν υπήρξε ούτε κατάλογος ούτε μηχανισμός κυρώσεων, που επίσης ζητούσε η κυβέρνηση. Ούτε καν η λέξη κυρώσεις δεν υπάρχει στο κοινό ανακοινωθέν, απλώς κάποια παραπομπή στις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Όσο για την Κύπρο, χωρίς την υποστήριξη της Ελλάδας ήταν υποχρεωμένη να μείνει στις απειλές περί βέτο στις κυρώσεις που τελικώς επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία (για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αλήθεια, αλλά όχι μεγαλύτερες από αυτές του Ερντογάν).
Χωρίς τους ελλαδικούς πανηγυρισμούς, μια είδηση στον έγκυρο « Πολίτη » της Λευκωσίας τα λέει όλα για τα νέα ήθη που εισάγει η Αθήνα απέναντι στη Λευκωσία, επί Μητσοτάκη. To άρθρο έχει τίτλο «Αυτός είναι ο λόγος που δεν έστειλε στην Κύπρο τα F16 φέτος η Ελλάδα » και γράφει: « Δεν ήρθαν τα αεροπλάνα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς η Αθήνα αποφάσισε ότι μια τέτοια κίνηση σήμερα που τίθεται το θέμα της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα λειτουργούσε με θετικό τρόπο. Η Λευκωσία ήθελε την παρουσία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και την θεωρούσε δεδομένη, αλλά η Αθήνα, όπως πληροφορείται το Politis.com.cy, αποφάσισε να τηρήσει χαμηλούς τόνους και λόγω των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα ».
Τις κυρώσεις δεν πέρασε, την Κύπρο δεν υπεράσπισε. Τι ακριβώς απέδωσε η γενναία «εθνική μάχη Μητσοτάκη» στο προχθεσινό «θρίλερ» μετά από μήνες καταγγελιών ότι η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα; Τι ακριβώς πανηγυρίζουν Μαξίμου και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ; Ότι οι κυρώσεις που ζητούσαν για τώρα, παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες; Με τέτοια κυβέρνηση, θα μου πείτε, δεν είναι και λίγο: πάλι καλά που δεν μας επέβαλλαν κυρώσεις!
Στελιος Κουλογλου
tvxs.gr