20 Οκτ 2020

ΗΠΑ: Η Google στο «στόχαστρο» του υπουργείου Δικαιοσύνης για μονοπώλιο

Πορεία ευθείας σύγκρουσης με την Google φέρεται να έχει χαράξει το υπουργικό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί επισήμως τον «γίγαντα» της τεχνολογίας για μονοπωλιακές τακτικές, μέσω των οποίων αποκόμισε τεράστια κέρδη.

«Η Google είναι μονοπώλιο στις γενικές υπηρεσίες αναζήτησης, στη διαφήμιση αναζήτησης και στις γενικές αγορές διαφημίσεων κειμένου αναζήτησης», αναφέρεται στην καταγγελία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη το πρωί. «Η Google χρησιμοποιεί επιθετικά τις μονοπωλιακές της θέσεις και τα χρήματα που κερδίζει από αυτά, για να αποκλείει συνεχώς τους αντιπάλους της και να προστατεύει τα μονοπώλια της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Τζεφ Ρόζεν δήλωσε την Τρίτη το πρωί ότι η Google κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου Sherman με τις επιχειρήσεις αναζήτησης και διαφήμισης αναζήτησης μετά από έρευνα 16 μηνών. Τα συγκεκριμένα ζητήματα που αναφέρθηκαν περιελάμβαναν τις συμφωνίες της Google για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε δημοφιλείς διαδικτυακές υπηρεσίες και προγράμματα περιήγησης, καθώς και τη σύνδεση της μηχανής αναζήτησης σε τηλέφωνα που λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα Android της Alphabet.

Η Google «διατήρησε τη μονοπωλιακή της δύναμη μέσω αποκλειστικών πρακτικών που έχουν βλάψει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Ρόζεν σε τηλεδιάσκεψη με τα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη το πρωί.

Οι πολιτείες που εντάχθηκαν στο σύνολο της έρευνας είναι οι εξής: Αρκάνσας, Φλόριντα, Γεωργία, Ιντιάνα, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Μισούρι, Μοντάνα, Νότια Καρολίνα και Τέξας.

«Η Google είναι πλέον η αδιαμφισβήτητη πύλη στο Διαδίκτυο για δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Κατά συνέπεια, αμέτρητοι διαφημιζόμενοι πρέπει να πληρώσουν "διόδια" στη διαφήμιση αναζήτησης της Google. Οι Αμερικανοί καταναλωτές αναγκάζονται να αποδεχτούν τις πολιτικές της Google, τις πρακτικές απορρήτου και τη χρήση προσωπικών δεδομένων. Νέες εταιρείες με καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα δεν μπορούν να προκύψουν από τη μεγάλη σκιά της Google», αναφέρει η αρχική καταγγελία.

«Για χάρη των Αμερικανών καταναλωτών, διαφημιζόμενων και όλων των εταιρειών που στηρίζονται πλέον στην οικονομία του Διαδικτύου, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Google και να αποκαταστήσουμε τον ανταγωνισμό», καταλήγει το κείμενο της καταγγελίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.