Εικόνες με παλαιότερες φωτογραφίες σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη και είχαν υποστεί φθορές ανήρτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί στα social media ότι αναπαράγει fake news.
Σύμφωνα με τα Ελληνικά Hoaxes, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε τόσο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter όσο και στον αντίστοιχο στο Facebook, ανακυκλωμένες φωτογραφίες από φθορές σε σχολεία, οι οποίες όμως δεν απεικονίζουν καταστροφές από καταλήψεις που γίνονται επί του παρόντος, αλλά είναι παλαιότερες.
\
Η πρώτη φωτογραφία
Η πρώτη εικόνα στην ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, απεικονίζει καταστροφές στο Γενικό Λύκειο Μελισσίων ύστερα από κατάληψη. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου, το βράδυ της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου του 2017 στον σχολικό χώρο εισήλθαν εξωσχολικοί οι οποίο κατέλαβαν το κτήριο.
Η δεύτερη φωτογραφία
Πρόκειται για την παλαιότερη φωτογραφία καθότι τραβηγμένη το Νοέμβριο του 2007. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στην εν λόγω κατάληψη δρούσαν ελάχιστοι μαθητές ενώ οι ιθύνοντες ήταν ως επί το πλείστον εξωσχολικοί. Το σχολικό συγκρότημα το οποίο ήταν υπό κατάληψη βρίσκεται επί της οδού Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι.
Η τρίτη φωτογραφία
Η τρίτη εικόνα απεικονίζει βανδαλισμούς και εκτεταμένες ζημιές στο ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική. Οι μαθητές προχώρησαν στην εν λόγω κατάληψη από τις 29 Οκτωβρίου. Η σχολική μονάδα τελούσε υπό κατάληψη έως το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου του 2019. Εξαιτίας των ζημιών μάλιστα η λειτουργία του σχολείου ανεστάλη ενώ όπως μετέδωσε το τοπικό μέσο σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 9 ατόμων για φθορές και κλοπές αντικειμένων από την Ασφάλεια του Αστυνομικού Τμήματος Μουδανιών.
Η τέταρτη φωτογραφία
Η τελευταία εικόνα αφορά το πιο πρόσφατο από τα περιστατικά. Πρόκειται για φθορές που έγιναν κατά τη διάρκεια κατάληψης του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας στις 22 Ιανουαρίου του 2020. Τα αιτήματα των μαθητών κατέγραψε τοπικό μέσο και δεν σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση.
Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε στα δημοσιεύματα που χαρακτήριζαν ως «fake news» τις φωτογραφίες που ανήρτησε, ισχυριζόμενος ότι ήθελε να αναδείξει ότι οι καταλήψεις «διαχρονικά εκφράζουν τον χαβαλέ. Εξού και οι διαφορετικής χρονολογίας φωτό».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:
«Οι άνθρωποι είναι αστείοι! Εδώ και μέρες σε όλες μου τις συνεντεύξεις ο βασικός μου ισχυρισμός είναι ότι οι καταλήψεις δεν σχετίζονται με τον ιό αλλά Διαχρονικά εκφράζουν τον χαβαλέ. Εξού και οι διαφορετικής χρονολογίας φωτό. Τα ίδια πάντα!».
https://www.reader.gr/