Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές ημέρες lockdown, όμως τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι τα αναμενόμενα, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, η οποία ακόμη "βράζει".
Τα ενεργά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται παρά το lockdown που συμπληρώνει πλέον τρεις εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη. Μέσα δύο ημέρες μόλις αυξήθηκαν κατά 2.000 τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος, επανέλαβε το αίτημα για νέα αυστηρότερα μέτρα στην συγκεκριμένη περιοχή. «Έχουμε ζητήσει μαζί με τον Δήμαρχο και τον Πρύτανη ΑΠΘ και τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης να έρθουν στο επίπεδο του Μαρτίου. Για να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση».To ενδεχόμενο άρσης του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου δείχνει να απομακρύνεται αφού η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη τις τελευταίες 5 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν τα 6.235. Μάλιστα ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στην ερώτηση για το πως θα αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε ΜΕΘ και κρεβάτια νοσηλείας απάντησε: «Η κατάσταση είναι πολεμική. Θα δούμε ότι προβλέπεται και ότι πρέπει να γίνει. Και ας θυμόμαστε ότι είναι αναγκαία αυτά που θα γίνουν και δεν χρειάζεται κριτική. Την ώρα της μάχης δεν μπορεί να υπάρχει κριτική, αλλά μετά».
Lockdown και Χριστούγεννα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων. Ο κ. Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, ξεκαθάρισε ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown την 1η Δεκεμβρίου».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως μπορεί λίγο αργότερα να γίνει κάποια άρση περιορισμών. «Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά» είπε για παράδειγμα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα και θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση» υπογράμμισε.
Μετά τις κλίνες έρχονται και επιτάξεις γιατρών
Με την κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι εφιαλτική ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αποκάλυψε ότι εφόσον χρειαστεί, μετά τις κλίνες θα γίνουν και επιτάξεις γιατρών.
Δίνουμε όλοι μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Σχετικά με την επίταξη , είπε ότι προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με σχετική νομοθεσία. «Η επίταξη είναι από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», τόνισε.
Σε ότι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης είπε ότι προέβησαν σε αυτό το μέτρο «προκειμένου να μην βρεθούμε προς εκπλήξεων». Επανέλαβε ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες. «Υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό, προκειμένου να διαχειριστούμε την δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη». Ανέφερε ότι «οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει καιρό με τις ιδιωτικές κλινικές, υπήρχε μια διάσταση απόψεων και προσφύγαμε στην επίταξη». Είπε ότι με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου υπάρχουν συμφωνίες που τηρούνται σε ότι αφορά την διάθεση κλινών σε ΜΕΘ και απλών για νοσηλεία μη covid ασθενών και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται.
Ανέφερε επίσης, ότι συζητήσεις γίνονται και με τα Κέντρα Αποκατάστασης και ίσως «σε μια μελλοντική επίταξη χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μονάδες». Σημείωσε ότι αυτή τι στιγμή επιλέχθηκε να μην χρησιμοποιηθούν Κέντρα Αποκατάστασης διότι, όπως εξήγησε σε αυτά «θέλαμε να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά. Τα Κέντρα Αποκατάστασης δεν έχουν ούτε τις νοσηλευτικές μονάδες που έχει μια ιδιωτική κλινική και το προσωπικό τους είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση».
Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «όλα έγιναν με σχέδιο αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης γιατρών, είπε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη και «εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών».