11 Δεκ 2020

Η Ακρόπολη πλημμύρησε αλλά η υπουργός Πολιτισμού του Μητσοτάκη αισθάνεται πολύ περήφανη γιατί τα νερά “φεύγουν από 3 υδρορροές στον ανελκυστήρα που δημιουργήσαμε”

 «Η Ακρόπολη πλημμυρίζει τα τελευταία χρόνια, αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο βουλευτής» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το Νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τους ....εκπροσώπους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός από εκείνους του Κινήματος Αλλαγής.

Η υπουργός προσπάθησε να απαντήσει με αυτό τον τρόπο στο θέμα της πλημμύρας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στο οποίο αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, με αφορμή τα βίντεο και της φωτογραφίες που έκαναν από το πρωί το γύρο του διαδικτύου, όπου φαίνονται να έχουν δημιουργηθεί μικροί “καταρράκτες” από τις τσιμεντένιες διαδρομές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα.

Η υπουργός φυσικά δεν αναφέρθηκε στο κατά πόσο ευθύνονται για τη σημερινή πλημμύρα τα πρόσφατα έργα αλλά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Βασιλικής Τζεβελέκου στην efsyn.gr έδωσε γενικές εξηγήσεις, σημειώνοντας «στη βόρεια Κλιτύ από τη Σημαία έως την Κλεψύδρα υπάρχουν 17 υδρορροές, οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί για να μην φεύγουν τα νερά προς την οικιστική περιοχή. Στη νότια κλιτύ οι περισσότερες υδρορροές είναι ανενεργές γιατί είναι βουλωμένες εδώ και χρόνια. Όλα τα νερά φεύγουν από τρεις υδρορροές στην περιοχή πάνω από τον ανελκυστήρα που δημιουργήσαμε και είμαστε πολύ περήφανοι» είπε.

Σημείωσε ότι εκπονείται υδραυλική μελέτη για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και φυσικά κατέληξε επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ που τα προηγούμενα χρόνια δεν εκπόνησε αντίστοιχη μελέτη.

Πόσο ευθύνονται τα έργα που έγιναν πρόσφατα, καθώς υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από επιστημονικούς παράγοντες για  αυθαιρεσίες; Πόσο έντιμο και λογικά ορθό είναι να προχωράς σε κατασκευαστικά έργα επί του Βράχου και να μην έχεις φροντίσει να λειτουργούν οι υδρορροές μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης στο Υπουργείο Πολιτισμού;

«Στην τσιμεντωμένη Ακρόπολη θα επανέλθουμε με τους επιστήμονες», είπε κατά τη δευτερολογία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεράρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και θύμισε «ότι ο 11ος όρος για τα πρόσφατα έργα προέβλεπε πώς θα γίνεται η απορροή των υδάτων. Δεν δικαιολογείται σήμερα η Ακρόπολη να έχει πλημμυρίσει. Ξεφτιλίσατε τη χώρα με το διεθνές ΙCOMOS για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου και δεν ξέρω υπουργέ επειδή εσείς δεν ψηφίζεστε σε ποιόν λογοδοτείτε», κατέληξε.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την διευθέτηση ομβρίων της Ακρόπολης»

1.    Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.

2.    Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης  που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

3.    Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο,  το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

4.    Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις  ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους (βλ. συνημμένο σχέδιο της Υπηρεσίας). Αυτή την στιγμή από  τις  20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300 λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου  έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.

5.    Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της “Κλεψύδρας” και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.

6. Ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί.