20 Δεκ 2020

“Φέτος ζήτησα από τον Άγιο Βασίλη να μας φέρει το ρεύμα για να μην κλαίει η μαμά μου” – Άνεργη μητέρα και ο 8χρονος γιος της ζουν 1,5 μήνα στο σκοτάδι για χρέος 600 ευρώ (vid)

Αναλγησία που τσακίζει βιώνει μία άνεργη μητέρα που ζει με τον 8χρονο γιο της στην Πάτρα εδώ και 1,5 μήνα στο σκοτάδι και το κρύο, εν μέσω καραντίνας, αφού τους έκοψαν το ρεύμα για χρέος 600 ευρώ!

Η μητέρα φιλοξενήθηκε στο δελτίο ειδήσεων ...

του ΙΟΝΙΑΝ και εξήγησε ότι το χρέος της στον πάροχο του ρεύματος δεν είναι μεγάλο αλλά αδυνατεί να προχωρήσει σε οποιοδήποτε διακανονισμό αφού έχει μείνει άνεργη από την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Όπως λέει, αυτό που ζητά είναι δουλειά, ώστε να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια το παιδί της, ενώ ο μικρός είπε ότι στο γράμμα του στον Άγιο Βασίλη φέτος “δεν ζήτησα παιχνίδι αλλά να μην κλαίει η μαμά μου και να μας φέρει το ρεύμα”.

Και ολόκληρο το βίντεο:

Μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της κ. Γεωργίας, o Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με παρέμβασή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ζητά την απαγόρευση διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, στα λαϊκά νοικοκυριά. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς –πράγμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για την εποχή που ζούμε-, πρέπει να απαγορευθούν οι διακοπές ρεύματος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Επίσης, να προχωρήσει η επανασύνδεση των παροχών ρεύματος, σε όλους όσους πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η επιστολή Πελετίδη:
Κύριε Υπουργέ,

Στην πόλη μας, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν αρχίσει και συσσωρεύονται τα προβλήματα στα λαϊκά νοικοκυριά, οι οικονομικές επιπτώσεις, λόγω του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι είτε οδηγούνται στην ανεργία, είτε βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και στηρίζουν από τα επιδόματα που δίνει η Κυβέρνηση τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης –που προστίθεται στα προβλήματα που ήδη βίωναν πολλές οικογένειες-, σε πολλά σπίτια έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι οφειλές που είναι αδύνατο να εξοφληθούν, είτε από ενοίκια, είτε από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, σε περίοδο μάλιστα Χριστουγέννων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κόβουν το ρεύμα σε οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, που αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλήματα και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με επιδόματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών, τροφής και φαρμάκων, ακόμα και σε οικογένειες που ζουν από τα συσσίτια του Δήμου.

Μάλιστα, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος προτείνουν διακανονισμούς εξόφλησης με αδιανόητους όρους, στους οποίους είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι που έχουν μείνει για μήνες χωρίς εισόδημα, ενώ από το δεύτερο κιόλας απλήρωτο λογαριασμό εκδίδονται εντολές διακοπής και η είσπραξη των οφειλών ανατίθεται σε εισπρακτικές εταιρείες, που με τη σειρά τους αναθέτουν το έργο σε δικηγορικά γραφεία.

Σε αυτό το πρόβλημα δεν αποτελεί λύση ούτε το λεγόμενο «Κοινωνικό Τιμολόγιο», γιατί έχει ασφυκτικούς όρους, οι οποίοι αποκλείουν μεγάλο μέρος των νοικοκυριών. Οι σχετικές δε αιτήσεις εξετάζονται με βάση το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει διογκωθεί φέτος, που τα εισοδήματα είναι είτε μηδενικά είτε δραματικά μειωμένα και αναμένεται να χειροτερεύσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν -στο σκέλος της εξέτασης των αιτημάτων- την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για επανασυνδέσεις της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και τις 30 Απριλίου 2020, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η συγκεκριμένη, όμως, ρύθμιση, εν είδει ειδικού βοηθήματος, δεν καλύπτει δυστυχώς το σύνολο των δικαιούχων, καθώς έχει τεθεί ένας απάνθρωπος «κόφτης», που καταδικάζει όλες τις λαϊκές οικογένειες, των οποίων το ρεύμα κόπηκε από 1η Μαΐου και μετά. Το γεγονός, δε, ότι ο εν λόγω «κόφτης» τέθηκε ημερολογιακά στην αρχή και όχι στην κορύφωση της πανδημίας και συνεπώς των οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσε η διαχείρισή της, αφήνει έξω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση χιλιάδες νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, στην Πάτρα, ενώ οι έως τώρα ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους 200, κατάφεραν να καταθέσουν αίτηση έως τώρα οι 31 και εγκρίθηκαν βάσει των όρων που προαναφέραμε μόλις οι 4!

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς –πράγμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για την εποχή που ζούμε-, πρέπει να απαγορευθούν οι διακοπές ρεύματος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Επίσης, να προχωρήσει η επανασύνδεση των παροχών ρεύματος, σε όλους όσους πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

με πληροφορίες από libre.gr