Του Νίκου Παπαδημητρίου
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος που έχει ως συνομιλητή του το Μέγαρο Μαξίμου, και όχι το υπουργείο Οικονομικών σημειωτέον, έχει αποστείλει την πρότασή του για τη δημιουργία Bad Bank στον πρωθυπουργό, τώρα όμως απομένουν τα πιο δύσκολα, τελευταία μέτρα της λύσης, μιας λύσης που δεν μπορεί να περιμένει άλλο…
Ένα νούμερο αρκεί για να δείξει το επείγον της υπόθεσης: το 37% των ιδιωτικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, ποσοστό απλώς αδιανόητο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά πληροφορίες, η, κατά Στουρνάρα, Bad Bank, θα μπορούσε να απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 40 δισ., ενώ ένα κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα δάνεια που δημιουργούνται εδώ και ένα χρόνο περίπου, απόρροια της πανδημίας και, συνακόλουθα, της στάσης εμπορίου – στάσης πληρωμών που ο Covid-19 επέφερε. Φαίνεται όμως ότι και για αυτό έχει προβλέψει η διοίκηση της ΤτΕ, καθώς στο σχεδιασμό της υπάρχει μέριμνα για εξ ολοκλήρου κάλυψη όχι μόνο των σημερινών κόκκινων δανείων αλλά και εκείνων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
- Σύμφωνα δε, με όσα έγραφε το «Βήμα» σε ρεπορτάζ του Άγγελου Κωβαίου, κατά τον Γιάννη Στουρνάρα και σε εισαγωγικά σημειωτέον, «απαιτείται σύμπραξη όλων των καλών δυνάμεων του τόπου», ενώ κάνει λόγο, σε εισαγωγικά και πάλι, για «μια κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΤτΕ» -και των διοικήσεων των τραπεζών θα μπορούσε κανείς να προσθέσει… Ισχυροί σύμμαχοι στο πλευρό του Ι. Στουρνάρα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, κάτι, προφανώς, που δεν μπορεί να αγνοήσει η κυβέρνηση.
Για το διοικητή της ΤτΕ δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο, με άλλα λόγια είναι ανάγκη η κυβέρνηση να υιοθετήσει το σχέδιο (του). Επιπλέον, ο Ι. Στουρνάρας ζητά την τοποθέτηση υπουργού, που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο και έργο, να τρέξει το εν λόγω project.
Η πρόταση Στουρνάρα για υπουργό …Bad Bank δεν είναι άνευ σκοπιμότητας όμως, και κάπου εδώ αρχίζουν τα πολιτικά …νέφη. Οι συνομιλητές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος είναι στο Μέγαρο Μαξίμου -ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύμβουλός του, Αλέξης Πατέλης, που μελετά ήδη την πρόταση της ΤτΕ- και όχι στην οδό Νίκης.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από δημοσιεύματα που έφεραν τον Χρήστο Σταϊκούρα να μην είναι ζεστός με τις ιδέες Στουρνάρα, πολλώ μάλλον που το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει περί τα 8 δισ. ως εγγύηση για το νέο σχήμα. Πολλώ μάλλον που οι εν λόγω προτάσεις θα έχουν και κοινωνικό, και συνακόλουθα και πολιτικό κόστος, παρά, δηλαδή, την, προσωρινή, αλλά απολύτως εύλογη αναβολή εκτέλεσης του πτωχευτικού κώδικα.
Ενώ «αγκάθι» παραμένει πάντα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός που συνεχίζει να βάζει όλα τα «λεφτά» του στο -ξεπερασμένο κατά την ΤτΕ- σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», θέση που υποστήριξε άλλωστε και στην προ 15νθημέρου συνάντηση που είχε εκείνος και ο Χρ. Σταϊκούρας με τις διοικήσεις των ιδιωτικών τραπεζών.
Το τενεκεδάκι με τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να πάει παρακάτω, ποια θα είναι όμως τα …θύματα;
https://www.libre.gr/