Όλα πρέπει να έρθουν στο φως και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όσους πρέπει, με βάση αδιάσειστα στοιχεία. Κι όλα αυτά εξελίσσονται μέσα σε κλίμα πόλωσης, που προοιωνίζεται το τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες, ιδίως αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια κι η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές εντός του 2021.
Εκτός από τις τρέχουσες υποθέσεις στο προσκήνιο έχουν επανέλθει και παλαιότερες, όπως το σκάνδαλο με τη Novartis αλλά και οι καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η σφοδρή αντιπαράθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σύμπνοια και ομοψυχία, που κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση πρωτίστως των συνεπειών της πανδημίας και δευτερευόντως των (συνεχιζόμενων) προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Αλ. Τσίπρας ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις για έργα, προμήθειες κ.ά., σχετικά με την πανδημία, με συνολικό κόστος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε καθημερινή σχεδόν βάση μιλάει για αδιαφάνεια και σκανδαλώδεις διαδικασίες προς όφελος ημετέρων, ενώ διατυπώνει αιχμές για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Σε πρώτη φάση ο κ. Τσίπρας ζήτησε όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο όλων των κυβερνητικών αποφάσεων, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει συνολικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση η πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χτυπήσει κόκκινο.
Εξηγήσεις
Η… απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση του Αλ. Τσίπρα ήρθε μέσω της υπόθεσης με την εταιρεία Folli Follie, όπου τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα ανεξάρτητης υπηρεσίας εμπλέκουν προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ως έναν βαθμό τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι Αλ. Φλαμπουράρης, Αλ. Χαρίτσης, Μ. Μπαλαούρας και Στ. Αραχωβίτης μετείχαν σε συνεννοήσεις με διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και παρείχαν συγκεκριμένες διευκολύνσεις.
Σε κάποιο από τα emails αναφέρεται ότι για όλες αυτές τις διαδικασίες ήταν ενήμερος ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, έκανε «σημαία» της τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις μιλώντας για καραμπινάτο σκάνδαλο και για «νταραβεριτζήδες» της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να κουνάει το δάχτυλο, να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για λάσπη και συκοφαντία στην απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αποτυχία της με την πανδημία.
Οι δε «εμπλεκόμενοι» διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξή τους και προαναγγέλλουν προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον όσων τους εμπλέκουν. Επίσης σημειώνουν ότι την τροπολογία που αφορούσε τη Folli Follie την είχε ψηφίσει στη Βουλή και η Νέα Δημοκρατία! Ερωτηματικά πάντως ανακύπτουν και ως προς τους χειρισμούς από πλευράς Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα για ποιον λόγο η διερεύνηση της υπόθεσης καθυστέρησε τόσο και, επίσης, αν η ανάδειξη πτυχών του σκανδάλου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι τυχαία ή υπηρετεί διάφορες σκοπιμότητες.
«Σκευωρία»
Στο προσκήνιο επανήλθε και η υπόθεση με τη Novartis, επιβαρύνοντας περαιτέρω το πολιτικό κλίμα. Την περασμένη Δευτέρα ο Αντ. Σαμαράς παρουσιάστηκε στην ειδική ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που διερευνά τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς για την ενοχοποίηση δέκα κορυφαίων πολιτικών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε ως «ενορχηστρωτή της σκευωρίας» τον Αλ. Τσίπρα και ως «ηθικό αυτουργό» για τις ενέργειες των δικαστικών λειτουργών τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή ο φάκελος με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα. Καταγγελίες που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην περίπτωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα, έχει μιλήσει για ένα ποσό 3 εκατ. ευρώ που δόθηκε μέσω ξένου επιχειρηματικού ομίλου, εμπλέκει δε τον τότε υπουργό Ν. Παππά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα της δικαιοσύνης έχει να κάνει με την άρση ή μη της ασυλίας του τελευταίου.
ΠΗΓΗ: Το Παρόν