25 Δεκ 2020

Μπουρλά για εμβόλιο κορονοϊού: "Δεν γνωρίζουμε αν είναι αποτελεσματικό στη μετάλλαξη του ιού"

Η επιχείρηση εμβολιασμού και η αποστολή τόσων εκατομμυρίων δόσεων πάνε σύμφωνα με το σχέδιο

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και απέναντι στις ...

μεταλλάξεις του ιού, εξέφρασε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να πει κάτι τέτοιο με σιγουριά.


«Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, αλλά δεν το ξέρουμε αυτήν την στιγμή με βεβαιότητα. Πιστεύω ότι έχω δει στοιχεία τα οποία με κάνουν να μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά θα έχουμε οριστικά στοιχεία αν τα εμβόλια είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος σε κανένα δύο εβδομάδες. Σε περίπου δυο βδομάδες θα έχουμε αρκετά στοιχεία από την ολοκλήρωση των πειραμάτων που κάνουμε αυτή την στιγμή για να δούμε εάν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, ή περισσότερο, ή λιγότερο, το εμβόλιο μας κατά αυτού του νέου ιού».
«Νομίζω ότι, για να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη του ιού, θα πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το νέο στέλεχος που έχει αναπτυχθεί», τόνισε αρχικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, για να συμπληρώσει ερωτηθείς αν το εμβόλιο της Pfizer είναι το ίδιο αποτελεσματικό μετά τη μετάλλαξη του ιού:

Για το αν χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο ώστε να γίνουν αποτελεσματικά, ανέφερε με πλήρως καθησυχαστικό ύφος: «Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιούμε ενδείκνυται για τροποποιήσεις και αν χρειαστεί η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη. Πιστεύω ότι θα είναι σχετικά γρήγορα αν χρειαστεί αλλά αυτή την στιγμή είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί απλώς θα πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες να το επιβεβαιώσουμε».

Από εκεί και πέρα, ο Μπουρλά παρουσίασε τον σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάθεση των εμβολίων, δίνοντας στοιχεία για τον αριθμό των δόσεων που θα έλθουν στην Ελλάδα.

Μιλώντας λοιπόν για τα επόμενα βήματα, μετά την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΟΦ και την ΕΕ, ο Μπουρλά σημείωσε:

«Τα νέα ήταν πολύ ευχάριστα όταν λάβαμε την έγκριση. Πλέον ετοιμάζουμε άμεσα τις αποστολές 200 εκατ. δόσεων εμβολίων μέσα στο 2021, ενώ η ΕΕ διατηρεί δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον 100 εκατ. και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ικανοποιήσουμε».

Όσον αφορά στη διαμονή των δόσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τόνισε: «Η κάθε χώρα θα λάβει το ποσοστό που της αναλογεί βάσει του πληθυσμού της. Θα αρχίσουμε αμέσως τις παραδόσεις και η Ελλάδα θα πάρει μεταξύ 90 και 100 χιλιάδων δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια νομίζω θα πάρει περίπου 2 εκατ. δόσεις, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό. Η αποστολή ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλες τις αποστολές, αλλά δεν το γνωρίζω ακριβώς».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εστιάσει στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων. «Μέχρι να επιστρέψουμε στις ζωές μας φοράτε τις μάσκες» δήλωσε χαρακτηριστικά.


«Ελέγχουμε όλα τα στάδια της παράδοσης και δεν έχω αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά. Όλα πηγαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει και η παράδοση γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφαλείας», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο Μπουρλά, αφού δήλωσε «ευλογημένος» για το επίτευγμα της ανακάλυψης του εμβολίου και της ταχύτατης έγκρισης που έλαβε, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος του κορονοϊού, αλλά και τη βεβαιότητα πως δεν θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά τη διαδικασία της διανομής.

Ιδιαίτερη, τέλος, ήταν η αναφορά του στη Θεσσαλονίκη, στην πατρίδα του όπως την αποκάλεσε, αλλά και την «πόλη που αγαπώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο», ενώ αναφέρθηκε και στην επένδυση της εταιρείας του σε αυτή.

Σύμφωνα με τον Μπουρλά, «η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε το χατίρι κάποιου. Αλλά διότι πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ απαιτητικές, στις πολύ μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε από ένα τέτοιο hub».