Μια τοποθέτηση που δεν έχει, περιέργως, απαντηθεί ακόμα από την Αθήνα, ενώ όπως σημειώνουμε είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα το «τραβά» μέχρις αυτού του σημείου.
Είπε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί 16 νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες. Τι λογική είναι αυτή; Σαν να μη φτάνει αυτό, για να τα ενισχύσουν, πάνε και έρχονται σε αυτά και τα επισκέπτονται (σ.σ.: προφανώς εννοεί η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία). Αυτό δεν είναι πρόκληση ή παρενόχληση;»!
Δηλαδή θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει τις επισκέψεις στελεχών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στα νησιά του για να επισκέπτονται Έλληνες τα 16 νησιά του Αιγαίου τα οποία η Άγκυρα εκτιμά ότι δεν έχουν προσδιορισμένο καθεστώς ιδιοκτησίας! Και μπορεί και να ανήκουν στη... Τουρκία!
Το παραλήρημα του Τούρκου ΥΠΑΜ είχε και άλλες κορώνες όμως: «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, το διεθνές δίκαιο και οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας, δέχονται σοβαρές επιθέσεις.
Η χώρα μας δέχεται επιθέσεις και πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή νύχτα - μέρα. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο»
Και μετά είχε το θράσος να... τείνει και χείρα φιλίας: «Λέμε ναι στις διερευνητικές επαφές και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, καθώς και στον διαχωρισμό θαλάσσιων ζωνών, υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ.
Όμως, η ελληνική πλευρά δεν έρχεται να συζητήσουμε. Γιατί; Επειδή φοβάται.
Γιατί φοβάται; Επειδή δεν έχει δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο και αυτό είναι ισχυρό.
Λέμε «ας καθίσουμε το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε για σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις για όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου». Αλλά αυτοί αυξάνουν τις εντάσεις, χωρίς να βασίζονται στις δυνάμεις τους».
Επαναλαμβάνουμε: Όλα αυτά δεν έχουν απαντηθεί ακόμα από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Τόσο απασχολημένοι είναι με τον επικείμενο ανασχηματισμό;