Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ, το οποίο εργάστηκε από κοινού με τη Moderna για την ανάπτυξη του εμβολίου, μελέτησαν την ανοσολογική απόκριση 34 ενηλίκων συμμετεχόντων, νέων και ηλικιωμένων, από το πρώτο στάδιο της κλινικής δοκιμής.
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στη New England Journal of Medicine, τα αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τον ιό SARS-CoV-2 να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, «Μειώθηκαν αλλά παρέμειναν επαρκή και αυξημένα σε όλους τους συμμετέχοντες μόνο 3 μήνες μετά την δεύτερη δόση του εμβολιασμού (119 μέρες μετά την πρώτη δόση)».
Το εμβόλιο της Moderna που ονομάζεται mRNA-1273, χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη.
Και παρά το γεγονός πως ο αριθμός των αντισωμάτων στους οργανισμούς των εθελοντών της μελέτης εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αυτό δεν είναι απαραίτητα αιτία ανησυχίας.
«Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία που δείχνουν πως μια σχετικά ισχυρή απόκριση αντισωμάτων παραμένει για 90 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου», δήλωσε ο ιολόγος Benjamin Neuman, του Texas A&M University-Texarkana.
«Η ποσότητα αντισωμάτων που παράγονται από εμβόλιο ήταν υψηλότερη σε νεότερους ασθενείς από ό, τι σε ηλικιωμένους, αλλά αρκετά ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις παρατηρήθηκαν ακόμη και σε ασθενείς ηλικίας έως 70 ετών» τόνισε.
Η διάρκεια ζωής των εμβολίων mRNA, τελικά είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από αυτή που υπέθετε ο Ρώσος επισήνομας Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, του Ινστιτούτου ΓΚαμαλάγια ο οποίος μιλώντας για την χρονική διάρκεια του εμβολίου Sputnik-V που είναι δύο χρόνια είχε αποκαλύψει ότι «η αποτελεσματική ανοσία από τον κορωνοϊό για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα είναι 4-5 μήνες κάλυψης»!
Δηλαδή όποιος εμβολιαστεί στην Ελλάδα με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech (4,7 εκατ. δόσεις παίρνει η κυβέρνηση) και Moderna (1,8 εκατομμύρια δόσεις) θα πρέπει να εμβολιάζεται τέσσερις φορές τον χρόνο για να είναι ασφαλής!
Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, ειδικά από την στιγμή που τα συγκεκριμένα εμβόλια θα πρέπει να διακινούνται και να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες -70° C, κάτι εξαιρετικά δύσκολο!
Ανεβάζοντας ελαφρώς το ποσοστό αποτελεσματικότητας του πρώτου ρωσικού εμβολίου Sputnik V, o A.Γκίντσμπουργκ έκανε λόγο για 96 % επιτυχία από τις έως τώρα μελέτες, καθώς μόνο στο 4 % των περιπτώσεων ο εμβολιασμένος μπορεί να ασθενήσει, αλλά σε ήπια μορφή.