26 Δεκ 2020

Όπου ThyssenKrupp και σκάνδαλο; Το σκάνδαλο των υποβρυχίων του Ισραήλ

Από την ThyssenKrupp, έχουμε “καεί” εδώ στην Ελλάδα. Τα υποβρύχια που χρυσοπληρώσαμε, μας τα άφησαν στη μέση και αν δεν τολμούσαν Αβραμόπουλος και Αποστολάκης με τη νομική στήριξη του τότε αλλά και τωρινού γγ του ΥΠΕΘΑ Α.Οικονόμου, υποβρύχια δεν θα ΄χαμε. Κλειδί οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που ...ολοκλήρωσαν τη δουλειά.

Δεν είμαστε οι μόνο “καμμένοι”. Στο Ισραήλ η διερεύνηση της αγορά υποβρυχίων και κορβετών από την  Thyssenkrupp μπαίνει σε νέα φάση με βασικό ελεγχόμενο τον πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου.

Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz ανακοίνωσε την απόφαση να συγκροτηθεί επιτροπή, με επικεφαλής τον  δικαστή Amnon Straschnov, για τη διερεύνηση του ρόλου του στην υπόθεση των υποβρυχίων.  Η επιτροπή θα αναλάβει επίσης να διερευνήσει το ρόλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και του Υπουργείου Άμυνας. Το σκάνδαλο περιστρέφεται γύρω από ισχυρισμούς για μαζικές δωροδοκίες  πολλών δισεκατομμυρίων  από την Thyssenkrupp. Ο Νετανιάχου ενέκρινε την πώληση δύο υποβρυχίων και δύο πολεμικών πλοίων από τη Γερμανία στην Αίγυπτο, χωρίς να συμβουλευτεί ή να ενημερώσει το Υπουργείο Άμυνας . Σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε την απόφαση  σε αντάλλαγμα έκπτωσης μισού δισεκατομμυρίου σεκέλ (142 εκατομμύρια δολάρια) στην αγορά του έκτου υποβρυχίου του Ισραήλ από τη γερμανική εταιρεία.

Αν και η Γερμανία δεν χρειάζεται άδεια του Ισραήλ για να πουλήσει τα πλοία της σε άλλες χώρες, παραδοσιακά απέφευγε να το πράξει για να μην αμφισβητήσει την κυριαρχία του Ισραήλ  στην περιοχή.

https://www.militaire.gr