11 Ιαν 2021

Ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διαπραγματεύσεις με Τουρκία για νησιά, υφαλοκρηπίδα, αποστρατικοποίηση Αιγαίου κλπ.

 


Με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκινούν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, υφαλοκρηπίδα, ιδιοκτησιακό καθεστώς τουλάχιστον 16 νησιών, μειονότητα Θράκης, εναέριο χώρο 10 μιλίων κλπ. 

Λίγη ώρα μετά τα «παράπονα» του ΥΠΕΞ ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από την Άγκυρα για έναρξη των «διερευνητικών» επαφών, το ίδιο το υπουργείο έσπευσε να ανακοινώσει την έναρξή τους, σε ένα «θέατρο» για πολλούς καθώς η ημερομηνία εκτιμούν πως είχε συμφωνηθεί πολύ νωρίτερα.

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», σημείωνε νωρίτερα  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Μετά από ελάχιστη ώρα το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωνε περιχαρές την έναρξη των διερευνητικών.

Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου θα συζητηθούν όλα τα προηγούμενα θέματα των προηγούμενων 60 κύκλων διερευνητικών επαφών, αλλά πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι «θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα τα θέματα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου σήμερα από τα Κατεχόμενα, δήλωσε πως η Τουρκία θα καλέσει την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός Ιανουαρίου «επί όλων των θεμάτων, όπως και στους προηγούμενους 60 γύρους συνομιλιών». 

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία».

Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Όσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Έχουν γίνει 60 συναντήσεις και είδα κι εγώ, υπάρχουν 5.000 σελίδες εγγράφων και υπήρξε προσέγγιση σε θέματα. Όμως όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές», κατέληξε

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας «καρφώνει» την Αθήνα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τα προηγούμενά χρόνιά συζητούσαν τα πάντα και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα όπως έλεγαν επίσημα στους πολίτες.

Όταν λέμε «τα πάντα» εννοούμε αποστρατικοποίηση των νησιών, την εκχώρηση δικαιοδοσιών έρευνας και διάσωσης, γκρίζες ζώνες, χωρικά ύδατα, έλεγχο εναέριου χώρου, κλπ.

Επιπλέον είναι και μία προειδοποίηση στην Αθήνα ότι μπορεί να βγάλει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των προηγούμενων 60 γύρων συνομιλιών (εξ' ου και η αναφορά για 5.000 σελίδες) όπου έχουν συζητήσει τα πάντα και στους οποίους όμως δεν κρατιούνται πρακτικά ούτε υπάρχουν υπογραφές κοινής ημερήσιας διάταξης, αλλά είναι μία χαλαρή κουβέντα προκειμένου ο ένας να ενημερωθεί «off the record» για τις προθέσεις του άλλου.. 

Γι΄ αυτό δεν λέγονται διαπραγματεύσεις αλλά διερευνητικές συζητήσεις όπου η μία πλευρά βολιδοσκοπεί την άλλη για το τι μπορεί να δεχθεί σε μία επίσημη διαπραγμάτευση. Δεν υπογράφονται οι σημειώσεις που κρατάει η μία ή άλλη πλευρά, ώστε αν διαρρεύσει κάτι να υπάρχει δυνατότητα διάψευσης.