Σημειώνεται ότι τα κριτήρια ένταξης στην κρατική ενίσχυση δεν διαφέρουν από την προηγούμενη, δηλαδή περιλαμβάνει -θεωρητικά- την πλειονότητα των επιχειρήσεων που έλαβαν την Επιστρεπτέα 4. Μάλιστα, η ενίσχυση στοχεύει να καλύψει την απώλεια τζίρου και το μήνα Δεκέμβριο, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέμεναν κλειστές με κρατική εντολή.
Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εντάξει στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στην ουσία, η ανακοίνωση για την κρατική ενίσχυση δεν έλεγε τίποτα καινούργιο, απλώς «διαφήμιζε» το γεγονός ότι το 50% του ποσού είναι μη επιστρεπτέο και το ελάχιστο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.
Η τελευταία υπενθύμιση στοχεύει ξεκάθαρα στις ατομικές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που φαίνεται πως κάνουν δεύτερες σκέψεις για την ένταξή τους στην κρατική ενίσχυση. Σημειώνεται πως όσες επιχειρήσεις λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 δεσμεύονται ότι θα διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας έως το τέλος Ιουνίου του 2021.
«Παράθυρο» παράτασης
Οι πληρωμές για τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να αρχίσουν από τις 25 Ιανουαρίου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 του μηνός. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης για την υποβολή αιτήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που επιθυμούν την ένταξη στην κρατική ενίσχυση, ωστόσο δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.
Άλλωστε, όπως είχε τονίζει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η παράταση θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διαθέσιμα τα στοιχεία του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στην κρατική ενίσχυση.