Η αναβάθμιση του γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ και έως τώρα επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι σίγουρο ότι προκαλεί ήδη σοβαρό προβληματισμό στην τουρκική πολιτική ελίτ. Πρόκειται για την προσωπικότητα-αντίβαρο στην εξόφθαλμα φιλοτουρκική πολιτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ έως την ύστατη ώρα της θητείας του.
Άλλωστε, ο Μπομπ Μενέντεζ είναι το πρόσωπο, που βρίσκεται πίσω από την επιβολή των πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Τα νέα του καθήκοντα ως προέδρου του νομοθετικού οργάνου, που εποπτεύει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τον καθιστούν εκ των πραγμάτων βασικό αξιωματούχο της προεδρίας Μπάιντεν προσδίδοντάς του ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών είχε τη σταθερή άποψη πως ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε εξαρχής μία πολιτική έναντι της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά «έκλεινε» το μάτι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτρέποντας του, χωρίς να εξυπηρετούνται τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή μας, να ξεδιπλώσει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς του.
Η έλλειψη ισχυρής αντίδρασης από την αμερικανική κυβέρνηση και η μη επιβολή συνεπειών στις τουρκικές προκλήσεις ήταν, κατά τον ίδιο, οι αιτίες που ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε ότι έχει το «πράσινο φως» να συνεχίσει απτόητος τα αναθεωρητικά σχέδια του στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος, κατά κύριο λόγο, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε πρώτος την άποψη ότι από την μέρα παράδοσης κιόλας των S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 έπρεπε να επιβληθούν από τις ΗΠΑ οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Ιδιαίτερα δε, όταν οι γείτονες ενεργοποίησαν το αντιπυραυλικό σύστημα εναντίον των αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια στην περιοχή και καταπατώντας τις θεμελιώδεις αρχές και δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ.
Διαπιστώνοντας την επίμονη άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει τα όσα ρητά ορίζει η αμερικανική νομοθεσία στην περίπτωση της Τουρκίας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ συμπεριέλαβε στον αμυντικό προϋπολογισμό πρόβλεψη αυτόματων κυρώσεων για έναν χρόνο εις βάρος της Άγκυρας φέρνοντας την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αντιμέτωπη με τις ευθύνες της.
Φυσικά αυτή δεν ήταν η πρώτη παρέμβασή του που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ως «εχθρό» της χώρας του εξαιτίας της πρότασής του προς το Σώμα για άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Η δημόσια θέση του, κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης το περασμένο καλοκαίρι λόγω των πειρατικών ενεργειών της γείτονα στο Καστελόριζο, ακόμα ηχεί στα αυτιά των Τούρκων διπλωματών. «Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει κατηγορηματικά και δημόσια να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση σχετικά με αυτά».
Είχε προηγηθεί επιστολή-κόλαφος του Μπομπ Μενέντεζ προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, για την επιθετικότητα της Άγκυρας επικαλούμενους τους στενούς αμερικανικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο αναφέροντας: «Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας αναδεικνύουν την έλλειψη δέσμευσης του προέδρου Ερντογάν προς την ισχύ του νόμου».
Ο Μενέντεζ, ο Κύπριος μαθητής και η αγάπη του για τον Ελληνισμό
Οι συνεχείς παρεμβάσεις του κουβανικής καταγωγής Δημοκρατικού γερουσιαστή, ο οποίος έχει ξεμπροστιάσει την Τουρκία και έχει γίνει το κόκκινο πανί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδεικνύουν την καθοριστική συνδρομή της Ομογένειας στην διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων. Στην περίπτωση του Αμερικανού γερουσιαστή ο συνδετικός κρίκος του με τον Ελληνισμό δεν ήταν κάποιος θεσμικός φορέας της πατρίδας μας αλλά ο επί 30 χρόνια Κύπριος φίλος του Τάσος Ζαμπάς. Ο Αττίλας ανάγκασε την οικογένεια του ομογενή από το Πραστειό Μόρφου να εγκαταλείψει την Κύπρο και να κάνει μία καινούργια αρχή στο Νιού Τζέρσεϊ.
Ο 15χρονος τότε Τάσος πηγαίνει στο γυμνάσιο με τις αναμνήσεις από την Κατεχόμενη Κύπρο να τον συνοδεύουν. Μιλά για την εθνική περιπέτεια στους Αμερικανούς συμμαθητές τους αλλά και στους καθηγητές του. Μία από τις καθηγήτριες του, που συμπάσχουν μαζί του στο προσωπικό δράμα του, είναι η Τζέιν Γιάκομπσεν, σύζυγος του Μπομπ Μενέντεζ, με τον οποίο έμειναν παντρεμένοι για 30 χρόνια. Μαθητές της εκτός από τον Τάσο και τις αδερφές του είναι και τα ξαδέρφια του και που είχαν εκδιωχθεί από τις ρίζες τους.
Η ιστορία των μαθητών από την Κύπρο, που εξιστορούσε στο οικογενειακό τραπέζι η καθηγήτρια τους, συγκίνησε τον Μπομπ Μενέντεζ. Γιος προσφύγων και ο ίδιος καταλάβαινε απόλυτα των πόνο των Κυπρίων ομογενών. Τα χρόνια περνούν. Η οικογένεια Ζαμπά βρίσκει το δρόμο της και ο Μενέντεζ στις αρχές του ’90 εκλέγεται βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ. Συζητά ατελείωτες ώρες τα Σαββατοκύριακα με τον Τάσο Ζαμπά για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και ακούει με μεγάλη κατανόηση τον διακαή πόθο του να επιστρέψει στη Μεγαλόνησο για να δει το πατρικό σπίτι του στα Κατεχόμενα. Την περίοδο εκείνη εκφωνεί και τους πρώτους πύρινους λόγους του κατά της τουρκικής εισβολής, που εντυπωσιάζουν τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι σπεύδουν να τον γνωρίσουν.
Η υπόσχεση του Αμερικανού γερουσιαστή προς τον Κύπριο φίλο του θα γίνει πράξη το καλοκαίρι του 1995 όταν ο Μπομπ Μενέντεζ ταξίδεψε με τον Τάσο Ζαμπά και συγγενικά του πρόσωπα στην Κατεχόμενη Μόρφου. Η στιγμή που ο Κύπριος πρόσφυγας, ο οποίος σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), αντίκρισε το σπίτι του μετά από 21 χρόνια κατοχής έμεινε χαραγμένη στην μνήμη του πολιτικού των Δημοκρατικών.
Ο ίδιος εκφράζει πάντα θαυμασμό για την αγάπη των Ελληνοκυπρίων για τη διχοτομημένη πατρίδα τους και το πάθος τους να βρεθεί λύση με την επανένωση του νησιού. Ακολούθησαν και άλλα ταξίδια του Μενέντεζ στην Κύπρο με στόχο την προβολή στην αμερικανική κοινή γνώμη της εθνικής τραγωδίας. Μάλιστα, ταξίδεψε και με τα παιδιά του σε ηλικία 8 και 10 χρονών για να γνωρίσουν από κοντά τη Μεγαλόνησο, για την οποία είχαν ακούσει τόσο πολλά από τον πατέρα τους. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Φρόντισε να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο πρόσβασης της ομογένειας στο πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, κίνηση που αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντική για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.
Στο πρόσωπο του Μπομπ Μενέντεζ η ομογένεια είδε τον άξιο συνεχιστή του έργου του Πωλ Σαρμπάνη, ενός από τους σπουδαιότερους Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς και δε διαψεύστηκε. Ήταν η χρονιά του 2006 όταν ο Πωλ Σαρμπάνης ολοκλήρωνε την λαμπρή 30ετή θητεία του στη Γερουσία παραδίδοντας τη σκυτάλη υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων στον νέο τότε γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος ορκίστηκε στην κατάμεστη από ομογενείς αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος.
https://www.imerisia.gr/