18 Ιαν 2021

Η γρίπη σχεδόν «εξαφανίστηκε» - Τα στοιχεία από Ελλάδα


 Ηπιότερη φαίνεται η εξέλιξη της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα του 2021 ελέγχθηκε για ιούς γρίπης μόλις ένα κλινικό δείγμα από νοσοκομείο το οποίο και βρέθηκε αρνητικό.

Οι επισκέψεις στον γιατρό για γρίπη αλλά και ο έλεγχος δειγμάτων για την εποχική νόσο παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύσει κάθε εβδομάδα ο ΕΟΔΥ και αποτυπώνονται στα παρακάτω διαγράμματα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 04-10 Ιανουαρίου 2021 οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

DIAGR1

DIAGR2

Τις ίδιες ημέρες στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) ελέγχθηκε μόλις ένα κλινικό δείγμα το οποίο και βρέθηκε αρνητικό.

DIAGR3

Όπως διαπιστώνει ο ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Από την 40ή εβδομάδα του 2020 έως και την πρώτη εβδομάδα του 2021 έχουν ελεγχθεί συνολικά 204 κλινικά δείγματα και κανένα δείγμα δεν έχει βρεθεί θετικό για ιούς γρίπης. Το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ενώ ούτε έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Ίδια εικόνα όμως επικρατεί και στην Ευρώπη. Από τις 28 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 03 Ιανουαρίου 2021, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα όπως αναφέρθηκε από 27 χώρες στο σύνολο των 31 χωρών. Περισσότερα για την πορεία της γρίπης στην Ευρώπη μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.