24 Ιαν 2021

«Μυστικός δείπνος» Ιερώνυμου-Σακελλαροπούλου

Μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Δύο φωτογραφίες όμως; Στην περίπτωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (ο οποίος ορκίστηκε στην οικογενειακή βίβλο αφού προηγουμένως εκκλησιάστηκε μαζί με την αντιπρόεδρό του και την οικογένεια του) και της ...ημετέρας αυτού εξοχότητος Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, οι δύο φωτογραφίες αντιστοιχούν σε «εκατομμύρια» συναισθήματα.

Όχι σε δύο χιλιάδες λέξεις. Διότι οι συγκρίσεις για την στάση των δύο αρχηγών κρατών απέναντι στα ιερά κείμενα είναι καταλυτικές και προσφέρονται προς εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο φιλελεύθερος δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε με το δεξί χέρι αναπεπταμένο και το αριστερό του τοποθετημένο πάνω στην οικογενειακή Βίβλο κειμήλιο του 18ου αιώνα που μετέφερε ο ίδιος στο Καπιτώλιο από το σπίτι του. Η υπόσχεση που έδωσε με τον όρκο απέναντι στον αμερικανικό λαό είναι μεταξύ άλλων «να προστατεύσω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Ας με βοηθήσει ο Θεός!».

Η ημετέρα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου διερεύνησε την πιθανότητα να μην δώσει θρησκευτικό όρκο αλλά το Σύνταγμα ήταν δεσμευτικό. Και έτσι την ημέρα της ορκωμοσίας της έκανε αντίσταση: Έθεσε την παλάμη της στο Ιερό Ευαγγέλιο αλλά επανέλαβε στη δημοτική μερικές λέξεις από το κείμενο του όρκου που ήταν στην καθαρεύουσα. Για την Αγία και Αδιαίτερη Τριάδα! Ωστόσο δεν ξέχασε.

Έτσι κατά την επεισοδιακή όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δοξολογία της Πρωτοχρονιάς η κυρία Σακελλαροπούλου αρνήθηκε να επιδείξει τον οιονδήποτε σεβασμό στο Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο θρησκευτικό κείμενο αλλά είναι συνδεδεμένο με τους αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία. Ο Αρχιεπίσκοπος ακολουθώντας τα έθιμα από την βυζαντινή αυτοκρατορία εξήλθε στον πρόναο να προυποπαντήσει την αρχηγό του κράτους. Εκείνη όμως στην θέα του Ιερού Ευαγγελίου έμεινε απαθής. Σχεδόν το «απώθησε» με την ψυχρότητα της. Και ο Ιερώνυμος για να την βγάλει από την δύσκολη θέση παρέδωσε το Ευαγγέλιο σε συνεργάτη του ιερωμένο.

Η οργή που επικράτησε στο εσωτερικό της Εκκλησίας αλλά και η αμηχανία που ένιωσε η Πρόεδρος μετά την μετάδοση των εικόνων από τις φιλελεύθερες ΗΠΑ μάλλον την θορύβησαν. Πολύ δε περισσότερο που οι μυστικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν ελεύθερη πτώση για την δημοτικότητα της.

Έτσι διαισθανόμενη πως το Μαξίμου παίρνει αποστάσεις από αυτήν άρχισε την σταδιακή αναδίπλωση. Πρώτα αναδιπλώθηκε για τα δικαιώματα και δεν επανέλαβε ενώπιον του Αλεξίου Τσίπρα όσα έγραψε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και προκάλεσαν την διακριτική ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο «μυστικός δείπνος»

Την Πέμπτη μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τιμή τους. Κατά την διάρκεια του δείπνου η Πρόεδρος προσπάθησε να λειάνει τις παρεξηγήσεις και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Εκκλησία.

Ήταν αυτό το δείπνο στην πραγματικότητα μια εκδήλωση έμπρακτης συγνώμης καθώς η ίδια μετέβη στην Αρχιεπισκοπή με δικό της αίτημα. Και με δική της πρωτοβουλία διοχετεύθηκε η πληροφορία στην «Καθημερινή». Το αν την εννοεί την συγνώμη, θα το δείξει η συνέχεια. Ίδωμεν. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Πρόεδρος δείχνει να κατάλαβε το λάθος της. Και αυτό της πιστώνεται.

https://www.newsbreak.gr/