Χθες περίπου 90 εργαζόμενες στην ..καθαριότητα σε χώρους αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ, που δουλεύουν με ανανεούμενες εδώ και χρόνια συμβάσεις ορισμένου χρόνου 12 έως 18 μηνών, διαπίστωσαν ότι... έμειναν εκτός πρόσληψης στον διαγωνισμό για 100 θέσεις που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ μέσω ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον κλάδο καθαριότητας, ενώ ανάλογη τύχη αναμένεται να έχουν περίπου 60 εργαζόμενες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Περίπου 1.300 αιτήσεις υποβλήθηκαν για την κάλυψη των 100 θέσεων - και από αυτές μόνο δέκα ήδη εργαζόμενες συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια. Ετσι η ταλαιπωρία για τις συνολικά 120 καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ξεκίνησε το 2012, όταν απολύθηκαν -επί υπουργίας Μητσοτάκη στο τότε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- μαζί με τις 595 μόνιμες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζεται, καθώς οι μεν μόνιμες επέστρεψαν στις θέσεις τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αυτές ωστόσο επανήλθαν, αλλά παρέμειναν στο γκρίζο και οριακής νομιμότητας καθεστώς των συμβάσεων έργου αρχικά και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στη συνέχεια.
Στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων έργου, προωθήθηκε ως ενδιάμεση λύση η προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους, ώστε αφενός να παρακαμφθεί η απαγόρευση της ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αφετέρου να εξασφαλίζεται η επιλογή της πλειοψηφίας, αν όχι και όλων των καθαριστριών που ήδη εργάζονταν.
Σημειωτέον ότι οι περισσότερες είναι ηλικίας άνω των 50 και ορισμένες ελάχιστα χρόνια ή και μήνες πριν από τη σύνταξη. Ο πρώτος διαγωνισμός για 18μηνες συμβάσεις έγινε το 2018 και αφού μεσολάβησαν ολιγόμηνες παρατάσεις, πραγματοποιήθηκε νέος διαγωνισμός για 18μηνες συμβάσεις ξανά, αλλά με αλλαγές στη μοριοδότηση που οδήγησε στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των καθαριστριών.
Οι συμβασιούχες καθαρίστριες έχουν κερδίσει από το 2014 δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι οι συμβάσεις τους είναι αορίστου χρόνου, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η τελεσιδικία της απόφασης θα κριθεί στον Αρειο Πάγο.
Πολύ πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο της Ε.Ε. κατέληξε σε ακόμα μία απόφαση που καθιστά υποχρεωτικά αορίστου χρόνου διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κρίνοντας μάλιστα προσφυγές καθαριστριών από την Ισπανία και άλλες χώρες.
Το συντονιστικό των συμβασιούχων καθαριστριών ετοιμάζει κινητοποίηση αύριο Πέμπτη, ενώ το θέμα αναμένεται να αναδειχτεί στη Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.