Θα πρέπει οι αλλοδαποί να γνωρίζουν τη Βουγιουκλάκη, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τραγουδιστές ελληνικών συγκροτημάτων!
Δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που αποτελεί, πλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλογενείς αλλοδαπούς.
Θετική καταρχήν η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για εκσυγχρονισμό στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά κάποιες από τις ερωτήσεις που τίθενται προς απάντηση στους διαγωνιζομένους προκαλούν ερωτήματα όσον αφορά τη χρησιμότητά τους…
Θα πρέπει οι αλλοδαποί να γνωρίζουν τη Βουγιουκλάκη, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τραγουδιστές ελληνικών συγκροτημάτων!
Κάποιες από τις ερωτήσεις είναι οι εξής:
- «Ποια γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός υποδύθηκε την υπολοχαγό Νατάσσα στην ομώνυμη ταινία;»,
- «Να αναγνωρίσετε τα τηλεοπτικά ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου» (και ακολουθούν φωτογραφίες),
- «Να αναγνωρίσετε την ηθοποιό της φωτογραφίας και τη συγκεκριμένη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου στην οποία πρωταγωνιστεί»,
- «Να συσχετίσετε τα μουσικά συγκροτήματα της πρώτης στήλης (Πυξ Λαξ, Τερμίτες, Onirama και Olympians) με τους τραγουδιστές της δεύτερης στήλης» (Μαχαιρίτσας, Πασχάλης, Στόκας, Μαραντίνης).
Τις απαντήσεις σε κάποιες άλλες ερωτήσεις είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουν ούτε οι γηγενείς Έλληνες, όπως, για παράδειγμα, σε ποια ευρωπαϊκή πόλη κτίστηκε μικρότερο αντίγραφο του ναού του Ηφαίστου στο Θησείο.
Εντύπωση προκαλούν εξάλλου κάποια άλλα ερωτήματα, ανάμεσα στα οποία και τα ακόλουθα:
- «Οι Καλικάντζαροι είναι τα καλά πνεύματα των Χριστουγέννων που φέρνουν καλοτυχία;»,
- «Όταν κάποιος αρρωσταίνει, φτιάχνουμε φανουρόπιττα για να γίνει καλά;» και
- «Ποιες αθλητικές ομάδες ιδρύθηκαν σε μεγάλα λιμάνια, όπως στην Πάτρα και στον Πειραιά, ενώ άλλες μετά την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων του 1922, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Θεσσαλονίκη;».
Όσον αφορά την Ιστορία, οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις, όπως, λόγου χάρη, αν «ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε δικτάτορας».
Η Τράπεζα Θεμάτων περιλαμβάνει 300 θέματα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού. Παράλληλα, περιλαμβάνονται 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου της ελληνικής γλώσσας.