Σχεδόν τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου, δύο στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για έναν μήνα, ενώ μόνο το 16% των ..επιχειρήσεων έχει ταμειακή δυνατότητα για πάνω από έναν μήνα.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις έχουν φθάσει στα όριά τους. Ειδικά στον κλάδο της εστίασης η κατάσταση είναι τραγική και θα πρέπει να βρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να επανεκκινήσει. Ο κ. Καββαθάς κάλεσε την Πολιτεία να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της εστίασης.
Η εικόνα του λιανεμπορίου αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τη συνολική μείωση μεταξύ 2019 και 2020 να ανέρχεται στο -8,6%. Σύμφωνα όμως με την ΕΣΕΕ, το χτύπημα της πανδημίας δεν είχε τις ίδιες επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους, με αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα ανισότητας ανάμεσα στους κλάδους του λιανεμπορίου.
Υπάρχουν κλάδοι που είδαν σημαντική αύξηση και άλλοι, πολυπληθείς αριθμητικά, που κατέγραψαν καταστροφικές μειώσεις. Ενδεικτικά, ο κλάδος σούπερ μάρκετ κατέγραψε αύξηση 5,2%, με αυτό το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 9% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Το ίδιο ισχύει και για κλάδους όπως οι διαδικτυακές πωλήσεις με ετήσια αύξηση 18% και το εμπόριο Η/Υ, στο οποίο η αύξηση ήταν 13,1%.
Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων – ρολογιών είχε σχεδόν τη μεγαλύτερη μείωση (-46,8%) και ακολούθησαν ο κλάδος των καλλυντικών (-39,4%) και ο κλάδος ενδυμάτων και υποδημάτων (-36%).
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων φωτίζει διαφορετικές όψεις και πτυχές της πανδημικής κρίσης και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.