Την εκταμίευση ποσού ύψους 2.000.000 ευρώ ενέκρινε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προκειμένου να καλύψει τη δαπάνη διάθεσης κλινών Covid στο ΕΣΥ από μία, μόλις, ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα 28 ημερών, αλλά και για τυχόν έξοδα που θα (!) προκύψουν το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του iEidiseis, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, στις 10 Μαρτίου, την «έγκριση έκδοσης Επιτροπικού Εντάλματος μεταβίβασης πίστωσης», του παραπάνω ποσού, «στην περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης για την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής» τα οποία αφορούν στη «διάθεση κλινών και υπηρεσιών λόγω Covid-19» από το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο καθώς και «για μελλοντικές δαπάνες που θα προκύψουν», με την παράκληση, μάλιστα, για «αυθημερόν επικύρωση» του αιτήματος.
Με την πρώτη ματιά φαίνεται πως στην εν λόγω εισήγηση δεν παρέχεται εξήγηση ως προς το ύψος του ποσού που ζητείται να βγει από το δημόσιο ταμείο, παρά επισυνάπτονται η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 73549 σχετικά με τη «Διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας των εγκαταστάσεων, των θαλάμων, που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4745/2020 (Α' 214)»* και τα αιτήματα της ίδιας της κλινικής αλλά και της περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης.
Η τελευταία, επικαλούμενη επικοινωνία με το Τμήμα Λογιστηρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας ενημερώνει, στις 8/3, πως «τα Χρηματικά Εντάλματα για τις κενές κλίνες Covid19» της δικής της αρμοδιότητας «θα εκδίδονται από το λογιστήριο της ΠΕ.ΔΙ. Θεσσαλονίκης» και επαναδιατυπώνει το αίτημα για τη μεταβίβαση του ποσού των 2 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη
- του τιμολογίου που αντιστοιχεί στο ποσό που καλείται να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ στην κλινική για τον Φεβρουάριο (414.112,04 ευρώ)
- καθώς και «των μελλοντικών αναγκών που θα προκύψουν», για την ίδια, πάντα, επιχείρηση.
Όπως και η διεύθυνση επί των οικονομικών, η Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού δεν αναφέρεται σε οποιαδήποτε τεκμηρίωση αναφορικά με τα παραπάνω ποσά
Ο ιδιώτης πάροχος, με το από 4/3 έγγραφο του προς τον ΕΟΠΥΥ, περιορίζεται στο αίτημα καταβολής της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στη δέσμευση της δομής «για το διάστημα από 01/02/3021 έως και 28/02/2021», την οποία προσδιορίζει στα 414.112,04 ευρώ (333.961,32 ευρώ πλέον ΦΠΑ), σύμφωνα και με τη δήλωση διάθεσης κλινών και υπηρεσιών της κλινικής στις 22/11/2020, την οποία και αποδέχτηκε, την ίδια ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας.
Από την πλευρά της κλινικής εμφανίζεται και μία... υποψία στοιχείων, αναφορικά με τη διεκδικούμενη πληρωμή για τον Φεβρουάριο, καθώς, σε παραστατικό που εξέδωσε, περιλαμβάνεται η ένδειξη «4.610 κενές κλίνες» ως αιτιολογία. Επιπλέον, η κάθε κλίνη φαίνεται να χρεώνεται προς 34,63 ευρώ (αντιστοιχεί στο ημερήσιο ΚΕΝ - Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο, ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές), ποσό προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, όπως ορίζει η ΚΥΑ του περασμένου Νοεμβρίου.
Στις δύο αράδες αυτές, πάντως, εξαντλείται η παρουσία τεκμηρίων στην όλη εισήγηση προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ο «φάκελος» της οποίας είναι ο παρακάτω:
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, λοιπόν, η εκταμίευση και των δύο ποσών εγκρίθηκε σε συνεδρίαση της διοίκησης του Οργανισμού που ακολούθησε των διαδικασιών που περιγράφουν τα ανωτέρω έγγραφα, με οριακή πλειοψηφία (5-4), και μέλη του ΔΣ να εκφράζουν τη δυσφορία τους για την υπό συζήτηση υπόθεση.
- Κι αυτό γιατί η συνηθισμένη πρακτική με την οποία διεκπεραιώνονται οι ανάλογες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ δεν συνίσταται σε πληρωμή μεμονωμένου παρόχου (αλλά σε «πακέτα» χρηματοροών, π.χ. προς διαγνωστικά κέντρα), ενώ, σε οποιαδήποτε περίπτωση, κάθε δαπάνη συνοδεύεται από πλήρη τεκμηρίωση και παραστατικά, όταν, εν προκειμένω, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό έλαβε χώρα η χρήση των κλινών που χρεώθηκαν, σε μία περίοδο, μάλιστα, που τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είχαν αρχίσει να αποσυμπιέζονται, μετά την πίεση που δέχτηκαν την περασμένη χρονιά. Γιατροί της πόλης με τους οποίους συνομίλησε το iEidiseis, ανέφεραν, χαρακτηριστικά, πως τα περιστατικά Covid που κλήθηκε να καλύψει τον Φεβρουάριο του 2021 η συγκεκριμένη κλινική αφορούσαν σε ασθενείς που δεν είχαν ανάγκη μακράς νοσηλείας (δε διακομίστηκαν δηλαδή βαριά περιστατικά Covid) και πως οι κλίνες της αξιοποιήθηκαν επικουρικά, προκειμένου να «ανασάνουν» εφημερίες νοσοκομείων του ΕΣΥ. Εκτίμησαν, δηλαδή, πως οι ασθενείς αυτοί δε θα μπορούσαν να «γεμίσουν» τα κρεβάτια της.
- Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η, επίσης δίχως τεκμηρίωση, αίτηση του συνολικού ποσού - 2 εκατ. ευρώ - που εκτιμήθηκε πως απαιτείται για μελλοντική χρήση, σε έναν χρόνο που οι ανάγκες νοσηλείας αυξάνονται ξανά στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η πρακτική που ακολουθήθηκε χαρακτηρίζεται, γενικότερα, «ανορθόδοξη», γεγονός που εξηγεί το λόγο για τον οποίο ζητήθηκε η «κάλυψη» του ΔΣ του Οργανισμού, σύμφωνα με όσα είπε στο iEidiseis πηγή με μακρά θητεία στον χώρο της υγείας: «Ποτέ δεν έρχεται μία υπηρεσία στον ΕΟΠΥΥ να πει "εγκρίνετε μου προκαταβολικά το 'χ' ένταλμα, για να έχω να πληρώνω". Για να βγουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο πρέπει να έχεις παραστατικά. Εν προκειμένω πρόκειται για μία πρακτική ανορθόδοξη, στα όρια της νομιμότητας».
- Εξάλλου, η ΚΥΑ στην οποία στηρίζεται η έγκριση, τελικά, των παραπάνω πληρωμών αναφέρεται σε «αποζημίωση χρήσης» κλινών Covid όχι στην αποζημίωση δέσμευσης κλινών, τουλάχιστον όχι ρητά, σημείο που θα πρέπει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Υγείας.
- Επιπλέον, διακριτό ζήτημα αποτελεί η ίδια η εφαρμογή της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης στην εξεταζόμενη περίπτωση, καθώς, κατά το άρθρο 5, «ισχύει για το χρονικό διάστημα έως την 28.2.2021», λόγος πίσω από τον οποίο θα μπορούσε να βρίσκεται και το «επείγον» της εκταμίευσης του ποσού των 2 εκατ. ευρώ, καθ'όσα αναφέρουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται, δε, πως η σχετική απόφαση είχε έκτακτο χαρακτήρα - ελήφθη όταν η κυβέρνηση χρειάστηκε για πρώτη φορά να διακομίσει ασθενείς Covid από το ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.
- Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος ο τρόπος υπολογισμού των σχετικών δαπανών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κατά το παρελθόν - από υγειονομικούς και αντιπολίτευση - αφού «οι διατιθέμενες κλίνες αποζημιώνονται με ημερήσιο νοσήλιο ιδιωτικών κλινικών προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους» (άρθρο 2 της ίδιας ΚΥΑ), με τρόπο δηλαδή αντίθετο στον ίδιο τον μηχανισμό του ημερήσιου νοσήλιου (ΚΕΝ), ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ από την προ-ΕΟΠΥΥ εποχή, και ο οποίος ενσωματώνει κάθε κόστος γύρω από τη νοσηλεία. Το πλαίσιο αυτό συνεχίζεται, λοιπόν, παρότι οι κλινικάρχες δεν καλούνται να εγγυηθούν πως θα προσλάβουν περισσότερο προσωπικό, για παράδειγμα, έχοντας λάβει επαυξημένες πληρωμές για το «μισθολογικό κόστος».
Τι λένε οι εργαζόμενοι
Σκληρή κριτική στον τρόπο διάθεσης δομών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ εξαπέλυσαν σε πρόσφατη ανακοίνωση τους και οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, όπου και βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την «αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», κατά τον κ. Κικίλια, καθώς τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας καλούνται να χειριστούν δεκάδες ασθενείς ημερησίως.
Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων Αθήνας, συγκεκριμένα, κάνει λόγο για σχεδιασμό με όρους που δε συνάδουν με την έκτακτη συνθήκη αλλά με «όρους προστασίας της κερδοφορίας των ομίλων», αφού:
- «Διπλασιάστηκε η αποζημίωση που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους επιχειρηματίες της Υγείας για τις κλίνες ΜΕΘ που χρησιμοποιεί.
- Ο αριθμός των κλινών που θα διαθέσει ο Ιδιωτικός Τομέας, καθορίζεται από τις Διευθύνσεις των μονάδων, με επιχειρηματικά κριτήρια όπως για παράδειγμα να μην θιχτούν οι συμφωνίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
- Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και την μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην Ιδιωτική Υγεία. Οι Ιδιωτικές κλινικές σήμερα σφύζουν από δουλειά, ενώ οι ασθενείς εξυπηρετούνται με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό».
Μιλώντας στο iEidiseis, ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος, μιλά ευθέως για μία συνεργασία «που λαμβάνει χώρα έναντι αδρής αμοιβής των ιδιωτικών κλινικών» και η οποία, «δε λαμβάνει καθόλου υπόψιν τις εργασιακές συνθήκες στο κλάδο», τις οποίες χαρακτηρίζει δυσβάσταχτες, «ή τα αναγκαία για την προστασία από τον κορονοϊό μέτρα».
«Δεν έχουμε επίταξη παρά πολιτική συμπόρευσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», ξεκαθαρίζει, «αφού μιλάμε για παζάρια και αποζημιώσεις», ενώ, αναφορικά με «τον συντελεστή μισθολογικού κόστους», ο οποίος μας απασχόλησε παραπάνω, ο κ. Αλεξόπουλος συμφωνεί πως δε μεταφράζεται σε καμία πρόβλεψη για την επάρκεια του προσωπικού: «Το σχέδιο διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ διαπεραιώνεται με το ίδιο προσωπικό, παρά την επιβάρυνση αυτή στο κόστος ανά κλίνη».
Μάλιστα οι ιδιωτικές κλινικές είναι υποστελεχωμένες, υποστηρίζει, ενώ η όξυνση των προϋπαρχόντων εργασιακών προβλημάτων σε αυτές, λόγω της πανδημίας, οδήγησε σε έξοδο πολλών εργαζομένων από τον κλάδο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, από την πλευρά του, επιβεβαιώνει την πληροφορία πως οι ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη που διέθεσαν κρεβάτια στο ΕΣΥ, για ασθενείς με κορονοϊό, εξυπηρετήσαν μικρό αριθμό ασθενών.
«Στις ιδιωτικές δομές μεταφέρθηκαν ελάχιστα περιστατικά, συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, τα οποία κλήθηκαν να συνδράμουν. Μάλιστα χειρίστηκαν "στρωμένα" περιστατικά, τα οποία είχαν πρώτα πάει στο ΕΣΥ και η κατάσταση των ασθενών αυτών ήταν βελτιωμένη», σημείωσε, εκτιμώντας πως ανάλογη πρακτική ακολουθείται και στην πρωτεύουσα, έναντι «αδράς αμοιβής», όπως λέει, και «όπου πλέον έχουμε ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τις οποίες όμως στα ιδιωτικά τις κρατάνε για να κάνουν τα χειρουργεία τους!»
«Η κυβέρνηση, ωστόσο, που πρώτη μίλησε για "υγειονομικό πόλεμο", δεν προχωρά σε επίταξη, την οποία κάνεις όταν έχει πόλεμο», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος. Αντί, δε, το Υπουργείο Υγείας να ενισχύσει με τρόπο ουσιαστικό τη δημόσια υγεία, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων, με την απόφαση για τη μετακίνηση πέντε ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ στην ιδιωτική κλινική «Λητώ», θυμίζει.
Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε σφοδρότατα κι η ΟΕΝΓΕ, το Σάββατο, καταγγέλλοντας πως οι αρμόδιοι «μεταφέρουν γιατρούς από τα τραγικά υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία για να στελεχώσουν τις ιδιωτικές κλινικές. Αφαιρούν γιατρούς από νοσοκομεία που βουλιάζουν λόγω τραγικών ελλείψεων (Λαϊκό, Ιπποκράτειο), δεν ενισχύουν νοσοκομεία που οι ίδιοι με εντολή τους έχουν μετατρέψει σε πλήρως Covid (Σισμανόγλειο, Παμμακάριστος, Φλέμινγκ) τα οποία επίσης βουλιάζουν και στέλνουν ετσιθελικά τους ειδικευόμενους του ΕΣΥ στο ιδιωτικό Λητώ! Αυτή είναι η περίφημη συμβολή του "ιδιωτικού τομέα" στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παχυλές αποζημιώσεις και τσάμπα ιατρικό προσωπικό στους ιδιώτες κλινικάρχες».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν «να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση για μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών στο Λητώ» αλλά και την «επίταξη τώρα όλων των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους».
* Δείτε ΕΔΩ την ΚΥΑ για την αποζημίωση των ιδιωτών που διαθέτουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ.
https://www.ieidiseis.gr