Τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση της έγκρισης του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τα δύο τρίτα των εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με την covid-19 πιστεύουν ότι οι παραλλαγές του ιού θα καταστήσουν τα εμβόλια αναποτελεσματικά εντός ενός έτους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Έρευνα που πραγματοποίησε το People’s Vaccine Alliance και η οποία δημοσιεύτηκε εχθές, περίπου το 66% των επιδημιολόγων, ιολόγων και ειδικών σε μολυσματικές ασθένειες ανέφεραν ότι πιστεύουν πως εντός 12 μηνών ο ιός θα μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε τα εμβόλια πρώτης γενιάς να είναι άχρηστα για την πρόληψη της μόλυνσης.
Από αυτήν την ομάδα, σχεδόν το ένα πέμπτο πιστεύει ότι θα συμβεί εντός έξι μηνών, το ένα τρίτο εντός εννέα μηνών και λιγότεροι από ένας στους οκτώ, οι πιο αισιόδοξοι, ότι τα εμβόλια δεν θα γίνουν ποτέ αναποτελεσματικά.
«Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν μεταλλάξεις και παραλλαγές, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τα τρέχοντα εμβόλια μας αναποτελεσματικά», δήλωσε ο Δρ. Devi Sridhar, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας, ένας από τους επιδημιολόγους που ρωτήθηκαν. «Ταυτόχρονα, οι φτωχές χώρες μένουν όλο και περισσότερο χωρίς εμβόλια και χωρίς βασικές ιατρικές προμήθειες όπως οξυγόνο.
Όπως μάθαμε, οι ιοί δεν ενδιαφέρονται για τα σύνορα. Πρέπει να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, παντού στον κόσμο, το συντομότερο δυνατό. Γιατί να περιμένουμε και να παρακολουθούσε αντί να προχωράμε μπροστά»; αναρωτήθηκε.
Η ομάδα που διενήργησε την έρευνα, το People’s Vaccine Alliance, είναι ένας συνασπισμός περισσότερων από 50 οργανισμών όπως η African Alliance, η Oxfam και η UNAIDS, Για την έρευνα, η ομάδα επιστημόνων πήρε συνεντεύξεις από 77 επιδημιολόγους μεταξύ 17 Φεβρουαρίου και 25 Μαρτίου από 28 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Συνολικά, το 66,2% πιστεύει ότι ο κόσμος έχει ένα έτος ή λιγότερο πριν οι μεταλλάξεις μετατρέψουν τα εμβόλια αναποτελεσματικά. Μέσα σε αυτήν την ομάδα, το 18,2% πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί σε έξι μήνες ή λιγότερο και το 32,5% σε εννέα μήνες ή λιγότερο.
Ένα άλλο 18,2% ανέφερε ότι θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν ο κορωνοϊός μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε τα εμβόλια να μην προστατεύουν πλέον. Ένα αισιόδοξο 7,8% ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα προκαλέσουν ποτέ τα εμβόλια αναποτελεσματικά, ενώ το υπόλοιπο 7,8% ότι δεν μπορούν να δώσουν χρονική εκτίμηση.
Τουλάχιστον τρεις κατασκευαστές εμβολίων κορωνοϊού, οι Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca-University of Oxford, εργάζονται επί του παρόντος για πιο ενισχυτικέά σκευάσματα. Τον Φεβρουάριο, η Pfizer άρχισε να προσφέρει μια τρίτη δόση σε 144 εθελοντές, άτομα που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους.
Η εταιρεία θέλει να προσδιορίσει εάν μια πρόσθετη δόση που χορηγείται έξι έως 12 μήνες μετά τις δύο πρώτες δόσεις θα αναζωογονήσει το ανοσοποιητικό σύστημα αρκετά για να αποτρέψει έναν μεταλλαγμένο ιό.
Και νωρίτερα αυτό το μήνα, η Moderna ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για ένα ενισχυτικό εμβόλιο για να εξετάσει αν παρέχει καλύτερη προστασία έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής από τη Νότια Αφρική. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις αρχικές κλινικές δοκιμές πέρυσι λαμβάνουν μία από τις τρεις δόσεις και στη συνέχεια θα συγκριθούν.
Από την Τρίτη, τουλάχιστον 10.985 περιπτώσεις παραλλαγών κορωνοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία έχουν αναφερθεί σε όλες τις Αμερικάνικες πολιτείες.
Από αυτόν τον αριθμό, το 96%, ή 10.579 περιπτώσεις, συνδέονται με την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου γνωστή ως B.1.1.7, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Οι περιπτώσεις της παραλλαγής αυξάνονται ιδιαίτερα στη Φλόριντα, η οποία αντιπροσωπεύει το 21,4% των λοιμώξεων της χώρας.