4 Μαρ 2021

Βαρύ κλίμα στην αγορά με κλειστά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα και κόφτη στις αναστολές συμβάσεων


 Κλειστά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα έφεραν τα νέα μέτρα με τον ορίζοντα της 16ης Μαρτίου για άνοιγμα να μοιάζει δύσκολη.

Ταυτόχρονα με το λουκέτο σε όλα τα μαγαζιά με νέο τρόπο θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα το σύστημα αναστολών συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις, γεγονός που θα πετάξει εκτός τουλάχιστον 80.000 επιχειρήσεις.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες για τον Μάρτιο.

Η ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο αν. Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης φέρνει μια σημαντική αλλαγή. Συγκεκριμένα, εισάγεται η ρήτρα του τζίρου, με την οποία αρκετές επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα χρήσης του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργαζομένων.

Το πρώτο σκέλος της υπουργικής απόφασης εστιάζει στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή, για τις οποίες δεν επέρχεται καμία αλλαγή. Το σημείο της ΚΥΑ αναφέρει:

«Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Επικράτεια, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Μάρτιο 2021».

Στο δεύτερο κεφάλαιο της απόφασης αποκαλύπτεται ο νέος «κόφτης» που αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να «βγάζουν» εργαζόμενους σε αναστολή επιχειρήσεις που είχαν αύξηση τζίρου στο διάστημα Απριλίου 2020-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το επίμαχο σημείο της απόφασης αναφέρει:

«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικό παράρτημα της παρούσας, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ, δύνανται κατά τον μήνα Μάρτιο και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2021:

Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ή και β. να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021».

Οπως εξήγησε στο MEGA ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων Βασίλης Πρασσάς, υπολογίζεται ότι περί τις 80.000 επιχειρήσεις θα χάσουν τη δυνατότητα των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Ο κ. Πρασσάς υποστήριξε ότι θα ήταν πιο δίκαιο αν λαμβανόταν υπόψιν η κερδοφορία και όχι ο κύκλος εργασιών (τζίρος).

Κλειστά και πάλι στο λιανεμπόριο

Το κλείσιμο του λιανεμπορίου είναι πλέον γεγονός σε ολες τις περιοχές της χώρας -ακόμη και σ’ αυτές, οι οποίες μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην κατηγορία «επιτήρησης», όπου τα καταστήματα λειτουργούσαν κανονικά.

Αν και στις «κόκκινες - αυξημένου κινδύνου» περιοχές, το μαγαζιά λιανικής θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με click away, καθώς και click inside για ένδυση, υπόδηση και βιβλία, το νέο χτύπμα στον εμπορικό κόσμο είναι βαρύ.

Σε ολικό lockdown περνά από το πρωί της Πέμπτης και η Θεσσαλονίκη.

Η είδηση της μετακίνησης της Θεσσαλονίκης στις περιοχές με βαθύ κόκκινο όπου ισχύουν τα αυστηρά μέτρα με κλείσιμο καταστημάτων ακόμη και με click away προκάλεσε ψυχρολουσία στους επαγγελματίες και καταστηματάρχες αφού πλέον τα καταστήματα λιανικής επιστρέφουν στο καθεστώς που ίσχυε το Νοέμβριο. Δεδομένο θεωρείται πως αυτό θα αποτελέσει ακόμη ένα πλήγμα στην οικονομία της πόλης με την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 16/3 όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Από σήμερα κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και επιχειρήσεις με υπηρεσίες αισθητικής (περιποίηση νυχιών κτλ), κάτι που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργεί πλέον ούτε το click away και οι καταναλωτές θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο μέσω online και τηλεφωνικών παραγγελιών οι οποίες θα εκτελούνται με παράδοση στο σπίτι.

Κομμωτήρια και όλες οι υπόλοιπες παρεμφερείς δραστηριότητες κατεβάζουν ρολά μέχρι τουλάχιστον τις 16/3.

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα καταστήματα της τροφικής αλυσίδας και τα φαρμακεία.