Τελικά τα «έξυπνα μέτρα» δεν λειτούργησαν και τώρα ετοιμάζονται να τα πάρουν πίσω. Εξάλλου, ήταν εξαρχής... παράδοξα...
Τα «έξυπνα μέτρα» άντεξαν μόλις λίγες μέρες στο μακρόσυρτο lockdown. Γιατί αντί να εκτονώσουν -με κάποιον έξυπνο τρόπο- την πίεση στους πολίτες, χαράχτηκε ξανά η πεπατημένη… «Τεντώνουμε και άλλο το σχοινί του εγκλεισμού γιατί δεν μπορούμε να βρούμε κάτι άλλο».
Το παράδοξο εξαρχής με τα «έξυπνα μέτρα» ήταν πως άρχισαν να τα αναζητούν ακριβώς γιατί διαπίστωσαν ότι οι αυστηρές απαγορεύσεις δεν έφερναν το αναμενόμενο αποτέλεσμα! Και λίγα 24ωρα μετά ανακοινώθηκε ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το ήδη αυστηρό lockdown. Και φυσικά αφορούσε μονάχα τον περίπατο, τη βόλτα, ο,τιδήποτε αφορά τον ελεύθερο χρόνο του πολίτη.
Αυτά ήταν τα εξής δύο:
- Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 (που μάθαμε ότι τελικά επιτρέπεται τον Δεκέμβριο μετην Πάρνηθα και άρχισαν όλοι να παίρνουν τα βουνά και να πηγαίνουν στη θάλασσα)
- Επέκταση του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21:00 στις 18:00 αρχικά και μετέπειτα στις 19:00 στις περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο (που τη «γλίτωσαν» τότε η Αττική και η Θεσσαλονίκη καθώς είναι «μητροπολιτικές περιφέρειες» και έτσι η συγκεκριμένη απαγόρευση εφαρμόστηκε μόνο τα Σαββατοκύριακα)
Τώρα, έχει πάλι ανοίξει η συζήτηση για να τα πάρουν πίσω με αιτιολογία «την κόπωση των πολιτών». Λες και πριν από δύο-τρεις εβδομάδες, μετά από 4 μήνες lockdown, οι πολίτες δεν ήταν κουρασμένοι.
Ένα ακόμα παράδοξο όμως είναι και πως -μέσα σε όλα αυτά- ο διάλογος άνοιξε την ώρα που οι επιδημιολόγοι της χώρας εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Τα νεότερα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους «δείχνουν» προς ένα «κόκκινο» επταήμερο με πάνω από 700 διασωληνωμένους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, τα δεδομένα που ανέλυσαν την Τετάρτη οι ειδικοί ήταν άκρως ανησυχητικά καθώς αναμένουν πάνω από 700 διασωληνωμένους τις επόμενες ημέρες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε αριθμό νέων θανάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 7 Νοεμβρίου 2020, την πρώτη μέρα του ατελείωτου lockdown, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 2.556 κρούσματα και 34 θανάτους.
Χθες, 17 Μαρτίου 2021, ανακοινώθηκαν 3.465 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1. 701 εντοπίστηκαν στην Αττική, και 56 θάνατοι.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως ολοένα και περισσότεροι είναι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ του ανοίγματος, εκτιμώντας ότι δεν φέρνει αποτέλεσμα το lockdown.
Ενδεικτικά, σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος είπε πως «η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα, όταν αυστηροποιείται συνεχώς το lockdown και αποδίδει λιγότερο, αυτό κάτι σημαίνει, μπορεί στην αρχή να είχε αποτέλεσμα, τώρα δεν έχει». Πρότεινε δε να ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια:
«Δε θα πηγαίνουμε σε σπίτι φίλων με 10 – 12 άτομα, δε θα πηγαίνουμε στην πλατεία 15 - 20 άτομα γύρω από ένα παγκάκι με κατεβασμένη τη μάσκα, θα πηγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, σε καφετέρια ή ταβέρνα, η Ελλάδα προσφέρεται δόξα τω Θεώ. Αν δεν πάω για ψάρεμα θα πάω στην πλατεία. Πού θα έχω πιθανότητα μεγαλύτερη να κολλήσω στην πλατεία ή στο ψάρεμα και στο κυνήγι; Θα υπάρξει και βαλβίδα εκτόνωσης των ανθρώπων με λιγότερες αντιδράσεις και καλύτερη τήρηση των μέτρων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το lockdown αυξάνει τα κρούσματα.
«Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες» επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.