3 Μαρ 2021

Επιστήμονες ρώτησαν παιδιά τι ξέρουν για τον κορονοϊό- Οι απαντήσεις ήταν αφοπλιστικές


 Δείτε τι είπαν παιδιά από όλες τις χώρες για τον κορονοϊό.

Πολλά γνωρίζουμε για τις επιδράσεις του κορονονοϊού στην σωματική υγεία των παιδιών, ωστόσο ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική τους ευημερία είναι λιγότερο κατανοητός.

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, μια ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε διεθνή μελέτη ζητώντας από παιδιά από όλο τον κόσμο να περιγράψουν τι γνωρίζουν σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 390 παιδιά από έξι χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

Σε κάθε χώρα υπάρχουν σημαντικές διαφορές, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, όσο και ως προς τις τακτικές που χρησιμοποίησε η κάθε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Οι απαντήσεις των παιδιών

Τα περισσότερα παιδιά όχι μόνο είχαν καταλάβει τα βασικά για την πανδημία της COVID-19, αλλά είχαν και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Πολλά από τα σχόλια των παιδιών περιλάμβαναν εκφράσεις όπως:

«Είναι ένας χαζός ιός»

«Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα»

«Πολλοί το υποβαθμίζουν και μου λένε ότι δεν είναι θανατηφόρος, αλλά ξέρω ότι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα»

«Μπορεί να σκοτώσει ηλικιωμένους και ανθρώπους με κακή υγεία»

Τα παιδιά εξέφρασαν ένα φάσμα αρνητικών συναισθημάτων για τον ιό, με τον φόβο και την ανησυχία να κυριαρχούν.

Αν και απλές, μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών δεν έχουν ακόμα απαντηθεί με βεβαιότητα από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Τα παιδιά ρώτησαν πράγματα όπως:

«Πώς και από πού ξεκίνησε;»

«Πώς μοιάζει ο κορονοϊός;»

«Πώς σε κάνει άρρωστο;»

Μερικά παιδιά είπαν ότι δεν θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον ιό:

«Είναι βαρετό»

«Δεν θέλω να μάθω (περισσότερα), γιατί σκοτώνει ανθρώπους και αυτό με κάνει λυπημένο»

Από που μαθαίνουν τα παιδιά για την πανδημία

Οι περισσότερες πληροφορίες που λαμβάνουν τα παιδιά σε σχέση με την COVID-19 προέρχεται από τους γονείς και τους καθηγητές τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά δεν διστάζουν να αναζητούν πληροφορίες μόνα του, μέσα από την τηλεόραση, το διαδίκτυο αλλά και συζητώντας με φίλους.

Τα παιδιά γνώριζαν επίσης βασικά μηνύματα δημόσιας υγείας σχετικά με το πλύσιμο των χεριών, το άγγιγμα του προσώπου και την ανάγκη να μείνουν στο σπίτι «για να σώσουν ζωές».

Τι μπορούν να κάνουν οι ενήλικες για να βοηθήσουν τα παιδιά

Είναι σημαντικό οι ενήλικες να αφιερώνουν χρόνο, προκειμένου να γίνεται μια ανοιχτή συζήτηση με τα παιδιά.

Δεν αρκεί μόνο να μιλάτε, αλλά και να ακούτε και έτσι ερωτήσεις όπως «Τι θα ήθελες να μάθεις για τον κορονοϊό» ή «Τι ερωτήσεις έχεις για ό,τι συμβαίνει;», δίνουν στα παιδιά την δύναμη να προσδιορίζουν τις ανάγκες τους και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.