Οι αστοχίες έρχονται μέρα με τη μέρα στο φως και αποδεικνύουν ότι η χώρα είναι κλεισμένη σε ένα πεντάμηνο lockdown, επειδή όσοι μας κυβερνούν, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας μέχρι τους συμμετέχοντες στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τους γενικούς γραμματείς, το μόνο που φροντίζουν είναι τα μέτρα περιορισμού (των πολιτών, όχι των κυβερνώντων) και το «πέταγμα του χαρταετού». Δεν εξηγείται αλλιώς. Τα έχουν κάνει θάλασσα σε όλα τα επίπεδα. Η έκφραση «από γκάφα σε γκάφα» μοιάζει να είναι επιεικής, όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Μπάχαλο στα στοιχεία που λαμβάνουν οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, τα οποία χρησιμοποιούν για να
δώσουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.
Η απόδειξη (πέρα από το διπλό σύστημα καταγραφής και τα τεστ που ενσωματώνονται ύστερα από μήνες στον αριθμό που ανακοινώνονται) ήρθε την Παρασκευή από την ίδια την κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον γ.γ. Γιώργο Μαυρωτά να κατηγορούν την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ότι εισηγήθηκαν το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό με λάθος στοιχεία.
Η Football League
Στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, επικράτησε μεγάλη ένταση, γιατί διαπιστώθηκε ότι από λάθος δεδομένα και εντυπώσεις των λοιμωξιολόγων σήμανε την Πέμπτη το νέο «στοπ» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στη Football League. Οπως ήταν φυσικό, η ηγεσία του αθλητισμού ζήτησε το άμεσο άνοιγμα των πρωταθλημάτων και των προπονήσεων που έκλεισαν, καθώς απέδειξε με πίνακες και στοιχεία (τεστ, θετικότητα κ.λπ.) πόσο ελάχιστα είναι τα κρούσματα στον οργανωμένο
αθλητισμό.
Παραίτηση με καταγγελίες
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης προσπαθεί να βγάλει «τρελό» τον -τέως πλέον- διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του «Αγία Ολγα» της Νέας Ιωνίας, Ιωάννη Ιωαννίδη, ο οποίος παραιτήθηκε και στην επιστολή που έστειλε περιγράφει όσα απίστευτα επικρατούσαν στο νοσοκομείο, μία ημέρα πριν μετατραπεί από γενικό νοσοκομείο σε «νοσοκομείο Covid».
«Οι γιατροί μου είναι στα όρια της παραφροσύνης. Χθες, το «Αγία Όλγα» ήταν το μόνο νοσοκομείο σε όλη την Αθήνα με εφημερία για περιστατικά και παθολογικά και Covid» αναφέρει στην επιστολή του. «Ο 6ος όροφος γεμάτος θετικά περιστατικά (και εκτός
κλινικής Covid), σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά. Αυτό δεν αποτελεί επίτευγμα σχεδιασμού, αλλά πλήρη αποτυχία και άγνοια των πραγματικών συνθηκών».
Καταγγελία-σοκ: «Δεν μας ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των τεστ, δεν έκαναν ιχνηλάτηση, δεν κατέγραψαν τρία κρούσματα»
Το πρόβλημα με την εγκυρότητα των στοιχείων που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες-μέλη της επιτροπής (αν υποθέσουμε ότι όντως οι εισηγήσεις είναι δικές τους και δεν λειτουργούν σαν «ντουντούκες» του Μαξίμου) απασχολεί όλους τους γιατρούς, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκφράσει τη δυσπιστία τους.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση του πώς λειτουργεί ο ΕΟΔΥ στην καταγραφή, συγκέντρωση
και χρήση των δεδομένων της πανδημίας, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.600 συνανθρώπους μας, είναι η καταγγελία που έφτασε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» από οικογένεια, η οποία πέρασε την «μπόρα» του κορωνοϊού. Επειδή ο ΕΟΔΥ έχει τη συνήθεια να διαψεύδει ακόμη και τις δικές του ανακοινώσεις (θα πρέπει να το κοιτάξουν εκεί, στο υπουργείο Υγείας, αυτό), η καταγγελία είναι επώνυμη.
Παρακάτω ο άνδρας που επικοινώνησε με την «Δημοκρατία» εξηγεί τον τραγικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν, ενώ ήταν θετικά και τέσσερα μέλη της οικογένειας:
«Ηταν η ταυτόχρονη ασθένεια των δύο παιδιών της οικογένειας που μας έκανε να πάμε για το rapid test που θα επιβεβαίωνε τους φόβους μας. Αντί να ταλαιπωρηθούν τα παιδιά, έκανε το τεστ η σύζυγός μου. Ηταν θετική. Αρρωστη και αυτή, όπως και τα δύο παιδιά. Το τεστ έγινε Πέμπτη και το αποτέλεσμα βγήκε Παρασκευή. Περιμέναμε το τηλέφωνο από τον ΕΟΔΥ, αφού η σύζυγος ήταν πλέον, όπως υποθέταμε, επισήμως κρούσμα. Ενα τηλέφωνο που δεν έγινε, κι έτσι επικοινωνήσαμε εμείς το μεσημέρι προς απόγευμα του Σαββάτου. Ενα τηλέφωνο το οποίο δεν έγινε, καθώς δεν έγινε και καμία προσπάθεια ιχνηλασίας, όπως περιμέναμε, και εναγωνίως προσπαθούσαμε να δούμε και να ειδοποιήσουμε όλους όσους είχαμε έλθει σε επαφή τις τελευταίες ημέρες. Σκέφτηκα ότι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, δεν αρκούσε πια το προσωπικό για να ιχνηλατούν. Λογικό, θα έλεγε κανείς. Αυτό το οποίο ήταν παράλογο ήταν ότι δεν ρώτησαν καν την ηλικία του κρούσματος. Το μόνο που μας είπαν ήταν ότι έπρεπε να μείνουμε μέσα. Στην ερώτηση αν χρειαζόταν να κάνουμε και οι υπόλοιποι τεστ, μας είπαν ότι θα έπρεπε να θεωρούμε ότι έχουμε ήδη κολλήσει ή θα κολλήσουμε στο επόμενο διάστημα. Ετσι κι έγινε. Εγώ αρρώστησα λίγες ημέρες μετά. Δεν καταγράφηκα ποτέ, ευτυχώς δεν υπήρχε πρόβλημα. Για να μπορέσω να κάνω rapid test για να επιστρέψω στην εργασία μου αναγκάστηκα να πληρώσω και πάλι. Από τους τέσσερις της οικογένειας, ένα καταγεγραμμένο κρούσμα. Σε πόσες άλλες, άραγε, περιπτώσεις συμβαίνει το ίδιο; Πόσα ακόμη είναι τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα; Τι σημαίνει αυτό για τη διαδικασία των εμβολιασμών;».
Ερωτήματα-φωτιά
Την ίδια ερώτηση, που απευθύνει προς τους υπευθύνους του ΕΟΔΥ ο καταγγέλλων, την
απευθύνουμε και εμείς στους ανθρώπους που μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με αριθμούς, τους οποίους τελικά νομιμοποιούμαστε να θεωρούμε εκτός πραγματικότητας.
- Πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις, σαν αυτήν της καταγγελίας, υπάρχουν;
- Πόσοι άνθρωποι έχουν νοσήσει και έχουν μείνει στο σπίτι τους, χωρίς να έχουν καταγραφεί οι περιπτώσεις τους στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ;
- Αν δεν γίνεται ιχνηλάτηση σε διαπιστωμένο και με συμπτώματα κρούσμα, τι να υποθέσουμε για τους ασυμπτωματικούς, κύριοι του ΕΟΔΥ;
Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να βασίζεται σε υπολογισμούς με βάση το «περίπου». Δηλώσεις επί δηλώσεων, συχνά αντικρουόμενες μεταξύ τους, που προκαλούν χάος και σύγχυση στους πολίτες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η δυσπιστία και η οργή.