Στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, η ΔΑΚΕ, μακράν η πρώτη δύναμη της Συνομοσπονδίας, απεχώρησε από τη συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι:
1) δεν θα συμμετέχει από εδώ και πέρα στις συνεδριάσεις της Ε.Ε. και του Γ.Σ. έως ότου υπάρξει η αποκατάσταση ...
της καταστατικής λειτουργίας της ΑΔΕΔΥ, όπως προήλθε από το Συνέδριο. Οι θέσεις της παράταξης θα κοινοποιούνται μέσω ανακοινώσεων.2) δεν υπογράφει από τούδε και στο εξής κανένα έγγραφο συνδικαλιστικής, οικονομικής ή άλλης φύσεως. Η ΔΑΚΕ προχώρησε στις συγκεκριμένες ενέργειες διότι: Μετά την εκλογή του στην προεδρεία της Ο.Κ.Ε. (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή), ο Γ. Πάϊδας παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ την οποία έως τότε κατείχε και παρέμεινε ως μέλος αυτής.
Η παραμονή του στην Ε.Ε. βάσει του καταστατικού της συνομοσπονδίας του επέτρεπε ως πλειοψηφών σύμβουλος της πλειοψηφούσης παρατάξεως (ΔΑΚΕ) να προεδρεύει απρόσκοπτα στις συνεδριάσεις της. Καταστρατηγώντας όμως το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ οι παρατάξεις της αριστεράς, με απλή πλειοψηφία, όρισαν ως Προεδρεύοντα τον πλειοψηφούντα σύμβουλο της δεύτερης παράταξης ΔΥΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ), αναγορεύοντας επί της ουσίας την δεύτερη παράταξη πρώτη και γράφοντας το καταστατικό στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Ο πλειοψηφών δε σύμβουλος της δεύτερης παράταξης, έμπλεος ενθουσιασμού, με αδημονία περίμενε το πότε θα υπογράψει με το περίφημο “Ο Προεδρεύων”, διότι όπως φαίνεται, «όλοι έχουν κάποιο όνειρο».
Η παραίτηση του Προέδρου της Ε.Ε. συμπαρέσυρε και το υπόλοιπο προεδρείο και άνοιξε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου. Από την αρχή όμως υπήρξε εμφανέστατη η πρόθεση κάποιων παρατάξεων, με πρωτοστατούσα την ΔΥΣΥΠ, να τορπιλισθεί με κάθε τρόπο η όλη προσπάθεια και να μην συγκροτηθεί προεδρείο. Είναι η ίδια παράταξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστατούσε στο να συγκροτηθεί προεδρείο. Τότε ήταν ή βέβαια πρώτη παράταξη, ή απλά την εξυπηρετούσε η ύπαρξη του προεδρείου.
Η ΔΥΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) η οποία στην αρχή της τρέχουσας θητείας (τέλος του 2019) είχε κάνει τα πάντα για να συγκροτηθεί προεδρείο, κάτι το οποίο και έγινε με την συμμετοχή της ιδίας και της ΔΑΚΕ (ΔΑΚΕ 5 και ΔΥΣΥΠ 3 ψήφοι) και αποχή κάποιων παρατάξεων με σκοπό την διευκόλυνση της συγκρότησης, τώρα κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει προεδρείο και να προεδρεύει η ίδια υποκαθιστώντας την ΔΑΚΕ ως πρώτη δύναμη.
Έχει εφεύρει κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία για να μην προχωρήσει η συγκρότηση. Από το να ψηφίσουν τρείς παρατάξεις το Προεδρείο και όχι δύο όπως έγινε στην προηγούμενη συγκρότηση, να συμμετάσχουν τουλάχιστον τρείς παρατάξεις σ’ αυτό, να δοθεί επιπλέον χρόνος για επιπλέον διαβουλεύσεις, έως και το να μην είναι Δ/ντης (!!!!) ο Πρόεδρος κτλ.
Όταν καταρρίπτονταν η μία αιτιολογία, αμέσως εφευρίσκονταν καινούργια, παρ’ ότι η θέση της όλα τα προηγούμενα χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα, ήταν άκαμπτα ταυτόσημη με αυτή της ΔΑΚΕ: Απαραίτητη συγκρότηση Προεδρείου στην ΑΔΕΔΥ, διότι είναι απαράδεκτο η τριτοβάθμια οργάνωση να βρίσκεται χωρίς προεδρείο.
Η δε συγκρότησή του δε, πρέπει να πραγματοποιείται στην κατεύθυνση του αναλογικού-αντιπροσωπευτικού. Όλα αυτά όμως πάνε περίπατο όπως προείπαμε και θυσιάζονται για να κρατήσουν τη θέση του Προεδρεύοντος, καταστρατηγώντας το καταστατικό, την βούληση των εργαζομένων και τα αποτελέσματα των Συνεδρίων, αναπολώντας τις περασμένες, ένδοξες ημέρες της κραταιής κάποτε ΠΑΣΚΕ και μη αντιλαμβανόμενοι, ότι αυτές οι ημέρες είναι παρελθόν και μάλιστα προ πολλού.
Στο ίδιο μήκος κύματος φυσικά, αλλά για τους δικούς τους λόγους, και οι παρατάξεις οι οποίες ουδέποτε λαμβάνουν μέρος στα Προεδρεία, το ΠΑΜΕ και οι Συσπειρώσεις, οι οποίες όμως έχουν επιφυλάξει για τον εαυτό τους τον ρόλο του διαχρονικού κριτή και εισαγγελέα των πάντων, χωρίς βεβαίως κανένας να τους έχει εκχωρήσει αυτό τον ρόλο, αλλά και ούτε και να ενδιαφέρει κανέναν.
Οι ανύπαρκτοι και παντελώς εξαφανισμένοι τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτητές κάθε κυβερνητικής (τότε) ενέργειας, η παράταξη των ΕΑΕΚ, της οποίας μοναδικό μέλημα είναι η με κάθε τρόπο στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα άλλο, είναι τώρα θιασώτες και αυτοί του μη Προεδρείου, ενώ την προηγούμενη περίοδο (2016-2019) κατείχαν την θέση του αντιπροέδρου και στην τελευταία απείχαν για να διευκολύνουν την συγκρότηση του.
Η Συνδικαλιστική Ανατροπή στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την αποχή της, είχε διευκολύνει την συγκρότηση του προεδρείου. Τώρα στην ίδια κατεύθυνση, δήλωσε ξεκάθαρα ότι ψηφίζει τη συγκρότηση προεδρείου και πολύ πιθανόν, πέραν αυτού να συμμετάσχει και η ίδια με τις θέσεις που της αναλογούν.
Προεδρείο μπορούσε και μπορεί να συγκροτηθεί άμεσα, όπως άλλωστε δήλωσε και ο εκπρόσωπος της ΔΥΣΥΠ, έχοντας απόλυτη πλειοψηφία και συμμετοχή δύο και πιθανόν τριών παρατάξεων.
Τα υπόλοιπα είναι καταστρατήγηση του καταστατικού, απόλυτη στρέβλωση και απαξίωση της ψήφου των εργαζομένων, υποβάθμιση του συνδικαλιστικού οργάνου και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, χωρίς βεβαίως σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε και τις παντός είδους ιδιοτέλειες.
Η ΔΑΚΕ προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της και τον θεσμικό της ρόλο, τον οποίο της εκχώρησαν οι εργαζόμενοι και κανένας άλλος, καθόρισε την στάση της όπως προαναφέραμε για το επόμενο διάστημα και έως ότου εξαλειφθούν οι λόγοι που την οδήγησαν σ’ αυτές τις αποφάσεις.
Οι θέσεις της καθορίστηκαν από την ευθύνη την οποία φέρει ως πρώτη παράταξη με πέντε (5) μέλη στην Ε.Ε. έναντι τριών (3) της δεύτερης, αλλά και από την υπερήφανη και συνεπή έως τώρα πορεία και στάση της, απέναντι όχι μόνον στους εργαζόμενους οι οποίοι την ψηφίζουν, αλλά στο σύνολο γενικά του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου.
Τις θέσεις και τις ευθύνες τις δίδουν οι εργαζόμενοι μέσα από τις εκλογικές και συνεδριακές διαδικασίες και όχι τα παρασκήνια, οι πάνω και κάτω από το τραπέζι συμφωνίες και οι ιδιοτελούς τύπου συγκυριακές πλειοψηφίες.
Με την διαχρονική της συνέπεια και τις απαράβατες αρχές της η ΔΑΚΕ επεδίωξε, όπως πάντα, να συγκροτηθεί Προεδρείο. Οι παρατάξεις οι οποίες με τα ατελείωτα τερτίπια, τις κυβιστήσεις (κοινώς κωλοτούμπες) και τους φτηνούς τακτικισμούς, οδηγούν την ΑΔΕΔΥ στο να λειτουργεί χωρίς προεδρείο, χάρη του κομματικού και παραταξιακού τους συμφέροντος, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Αν θέλουν να μην υπάρξει Προεδρείο στη συνομοσπονδία είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Αν θέλουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη συγκρότηση Προεδρείου είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα τους, εμάς όμως συνεργούς δεν πρόκειται να μας βρούνε.
Η ΔΑΚΕ δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο απ’ ότι της ανήκει και από ότι οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους της εκχώρησαν και κανένας άλλος.
Τ Ο Δ. Σ.