16 Απρ 2021

Σύγκρουση Δένδια - Τσαβούσογλου: Αγωνία για την επόμενη μέρα - Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι

 

Πρώτο κρας τεστ η πενταμερής για το Κυπριακό. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν, αν θα βγάλει γεωτρύπανα. Το κλίμα που δημιουργείται δεν δείχνει να ευνοεί την –προωθούμενη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Απευθείας διάλογο επιδιώκει με την Αθήνα η Άγκυρα, σημείο κλειδί το πότε θα γίνει η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πληροφορηθούμε τι διημείφθη στο δείπνο μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και οι δυο υπουργοί Εξωτερικών προηγουμένως φέρεται να είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κλίμα στο δείπνο «ιφτάρ» που παρέθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στον έλληνα ομόλογό του (με μεζέδες για «ιφτάρ», τυρόπιττα και φακόσουπα, λαβράκι με σαλάτα και μπακλαβά και σιμιγδαλένιο χαλβά) υπήρξε καλύτερο, παρά την ενόχληση που είχε ο ένας για τη συμπεριφορά του άλλου.

Το πρώτο κρας τεστ των δυο χωρών, πάντως, αναμένεται να είναι η πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 27-29Απριλίου, υπό την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στη σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα το Κυπριακό δεν αποτέλεσε το βασικό μενού και οι εκτιμήσεις είναι πως η πενταμερής θα πραγματοποιηθεί κανονικά, έστω και αν τα περιθώρια λύσης είναι πλέον ακόμα περισσότερο …μηδεμινά! Οι πρώτες εκτιμήσεις, επίσης είναι πως η Άγκυρα και οι τουρκοκύπριοι, υπό τη νέα τους ηγεσία, θα θέσουν με μεγαλύτερη ένταση τη δέμη «Νέων ιδεών» που προωθούν, αυτή δηλαδή των δυο κρατών, οδηγώντας σε νέο και μεγαλύτερο αδιέξοδο τις συνομιλίες. Ενδιαφέρον, πάντως, εμφανίζει και πώς θα αντιδράσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις επαφές που θα έχει για την πενταμερή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η προσοχή επικεντρώνεται και στη στάση του διεθνούς παράγοντα, κυρίως Ουάσιγκτον, Βρυξελλών και Βερολίνου, στο πού θα επιρρίψουν και σε ποιο βαθμό, τις ευθύνες για την σύγκρουση σε απευθείας μετάδοση των δυο χωρών.

Η Αγκυρα, όπως κατέστη σαφές από τη χθεσινή μέρα, επιδιώκει ο ελληνοτουρκικός διάλογος να διαχωριστεί από την τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διεξαχθεί απευθείας μεταξύ των δυο χωρών και εφόλης της ύλης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα. Σε αυτό το κλίμα, αποκτά ενδιαφέρον η επαναφορά από τον Ταγίπ Ερντογάν της πρότασης για Διάσκεψη Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, μια πρόταση που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δηλώσεις του έχει δεχθεί και ο έλληνας πρωθυπουργός. Ποια θα είναι η σύνθεση των χωρών που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη αυτή και ποιο το αντικείμενο που έχει να λύσει δεν είναι ακόμα γνωστό, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που και στη χώρα μας που θεωρούν πως η εξέλιξη αυτή δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Το ενδιαφέρον είναι βεβαίως πώς θα αντιδράσει στο άμεσο μέλλον ο Ταγίπ Ερντογάν, το γόητρο του οποίου και των εθνικιστικών κύκλων που τον στηρίζουν, δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα από τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας μέσα στην Άγκυρα. Αν, δηλαδή, ο τούρκος πρόεδρος θα ξαναστείλει τα γεωτρύπανα στο Αιγαίο και την Κύπρο-ιδίως εάν αποτύχει η πενταμερής- και αν θα συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις ή και εάν τώρα που καλυτερεύει ο καιρός θα ανοίξει και τη στρόφιγγα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.Οι κυρίαρχες εκτιμήσεις είναι πως ο Ερντογάν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα απαντήσει στα όσα είπε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα, καθώς ο ίδιος τα θεωρεί «μεγάλη πρόκληση».

Στο κλίμα που δημιουργείται, μάλλον απομακρύνεται και άλλο το ενδεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ενώ καθοριστική αναμένεται η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, που και αυτή όμως αναμένεται να καθυστερήσει. Αν βεβαίως ο Τσαβούσογλου παραμείνει υπουργός Εξωτερικών και δεν οριστεί μελλοντικά αντικαταστάτης του, μετά και τα όσα συνέβησαν στην Άγκυρα.

https://www.ieidiseis.gr-Β.Σκουρης