16 Απρ 2021

Έρχεται διαμελισμός των Βαλκανίων: 'Εγγραφο-''βόμβα'' για δημιουργία της ''Μ. Αλβανίας''

 Διπλωματικό-''θρίλερ'' με non paper που κυκλοφορεί

Μεγαλόπνοα σχέδια ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι Αλβανοί με την προτροπή της Τουρκίας και ειδικά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με την υλοποίηση του..

σχεδίου της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας είναι αναπόφευκτη.

“Κατά τη γνώμη μου, η αλβανική ενοποίηση Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας είναι αναπόφευκτη. Η ιδέα της «εθνικής ενότητας» ως καθοδηγητικής ιδέας και ιδεώδους, υπαγορεύεται ως μια  μεγάλη ευρωπαϊκή ιστορική αδικία απέναντι στους Αλβανούς, με τον διαχωρισμό τους σε διάφορες χώρες στις οποίες υπήρχε παντού εθνική πλειοψηφία.

Είναι μια ιδέα που εμφανίστηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του '70 εν μέσω των προσπαθειών των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, που αρνούνταν την ύπαρξη του αλβανικού έθνους, προσπαθώντας να το καταστρέψουν”,  επισημαίνει ο Μπερίσα, προσθέτοντας ότι “η ιδέα της αλλαγής των συνόρων εμφανίστηκε το 2013 με την άφιξη του Έντι Κόντερ στην Αλβανία.


Στα Σκόπια, οι Αλβανοί κατάφεραν να υπαγορεύσουν τη Συμφωνία της Οχρίδας με τα όπλα, ενώ οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου, έπαιξαν βασικό ρόλο στην ανεξαρτησία της χώρας”
 τονίζει ο Μπερίσα.“Οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο άλλαξαν την στάση τους και από μια ειρηνική αντίσταση κινήθηκαν προς τον ένοπλο αντάρτικο πόλεμο. Με την αεροπορική του δύναμη, το ΝΑΤΟ επετράπη τελικά η απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι η πρόοδος "προς τη σωστή κατεύθυνση της τελικής λύσης του αλβανικού ζητήματος είναι αναπόφευκτη πλέον".

“Το ιδανικό της εθνικής ενότητας των Αλβανών είναι αιώνιο. Αλλά πρέπει τώρα να έχουμε κατά νου ότι παρά τον θεμελιώδη ρόλο των Αλβανών σε αυτές τις διαδικασίες, τις κινήσεις μας τις καθορίζουν οι διεθνείς φιλίες και οι συνεργάτες μας.

Ως εκ τούτου, η αρχή της εταιρικής μας σχέσης με αυτούς, δεν μας επιτρέπει μονομερείς αποφάσεις ή ενέργειες, αλλά μας επιβάλει να κινηθούμε σύμφωνα με το διεθνώς καθορισμένο καθεστώς συμφωνιών και νόμων. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια διεθνών παραγόντων, αυτή η ιδέα θα υλοποιηθεί.

Εδώ θέλω να προσθέσω ότι η ιδέα της εθνικής ενότητας, κινδυνεύει κυρίως, από τον κύριο εχθρό αυτής της ιδέας, τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσις, και την άρνησή αποδοχής του προς το ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι εδαφικοί του ισχυρισμοί υποκινούν πόλεμο”, καταλήγει ο ίδιος.

Η ουσία είναι ότι ο αλβανικός εθνικισμός και η ισλαμική τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την Σερβία αλλά και την Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια, με πλήρη και ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση, η οποία βολεύει μόνο την Άγκυρα που θέλει να βάλει "φωτιά" στην περιοχή.

Ολόκληρος ο  αλβανικός κόσμος στα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται στη διαδικασία  μετασχηματισμού με τουρκική προτροπή, που αφορά σαφές σχέδιο επαναφοράς των Τούρκων στην Βαλκανική χερσόνησο, μετά την τουρκική παρουσία σε Καύκασο και Κριμαία.  

Το ''non paper'' που κυκλοφορεί 

 

Ταυτόχρονα, ένα «non paper φάντασμα» που αναφέρεται σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως στην ειρηνική διάλυση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις χώρες της περιοχής αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς φαίνεται ότι παραλήπτης αυτού του ανεπίσημου διπλωματικού εγγράφου, του οποίου οι συγγραφείς είναι άγνωστοι, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την περασμένη Δευτέρα, υπήρξαν εικασίες στη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχετικά με το εάν ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα έστειλε πραγματικά στις Βρυξέλλες ένα ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο (non paper), το οποίο αναφέρεται σε συνοριακές αλλαγές σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. 

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (το διπλωματικό σώμα της ΕΕ) δήλωσαν στο δίκτυο Euractiv, ότι έχουν πλήρη άγνοια για το εν λόγω έγγραφο, το γραφείο όμως του πρόεδρου Σαρλ Μισέλ ούτε αρνείται, αλλά ούτε επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του εγγράφου. Παράλληλα άγνοια δηλώνουν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που υποστηρίζουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο έγγραφο στους αντιπροσώπους των κρατών – μελών.

Ωστόσο μια ενημερωτική ιστοσελίδα στην Σλοβενία, και συγκεκριμένα η necenzurirano.si, δημοσίευσε τμήματα αυτού του παράξενου non paper, όπου κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό των συνόρων στην περιοχή για να επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.


Οι «λύσεις» που αναφέρονται στο έγγραφο είναι οι εξής.
Συγκεκριμένα το περίεργο αυτό έγγραφο αναφέρει ότι μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον που έληξε τον πόλεμο στη Βοσνία η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής οδήγησε στη βελτίωση των σχέσεων και στη σταθερότητα, αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα. Παράλληλα αναφέρει ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα ότι υπάρχει περίπτωση για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ της Σερβίας και του Κοσόβου, ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια.

α) Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας

β) Παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στη Σερβία του ευρύτερου μέρους της Republika Srpska, δηλαδή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας

γ) Ένωση των κροατικών περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία ή παραχώρηση ειδικού καθεστώτος όπως αυτό που ισχύει στο Νότιο Τιρόλο.

δ) Το ίδιο καθεστώς προβλέπεται και για τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου.


ε) Οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος και με δημοψήφισμα θα μπορούν να επιλέξουν είτε την ΕΕ, είτε την σύσφιξη των σχέσεων τους με άλλη χώρα, όπως η Τουρκία.

«Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία των Βοσνίων τάσσονται υπέρ της ΕΕ, με την απότομη αύξηση της τουρκικής επιρροής και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραστικά την επόμενη δεκαετία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σεράγεβο στις 14 Απριλίου 2021 και ηρέμησε τα πνεύματα: η Κροατία σε κάθε περίπτωση υπερασπίζεται την ακεραιότητα της γειτονικής χώρας, ενώ για το «non paper – φάντασμα» είπε ότι δεν δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τη γνησιότητά του.

Επίσης, σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης στη Βοσνία, ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στο Σεράγεβο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για να εξηγήσει τις φήμες σχετικά με φερόμενα σχέδια της Λιουμπλιάνα για τη διάλυση της χώρας και τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σλοβενία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουνίου, και ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα έχει ήδη θέσει τα Δυτικά Βαλκάνια στην κορυφή της ατζέντας του.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της Deutsche Welle, συντάκτης, ή τουλάχιστον ένας από τους συντάκτες αυτού του ανυπόγραφου εγγράφου, είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, έξι κράτη- μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, είχαν συνυπογράψει ένα non paper με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 του μήνα, τονίζοντας ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει «να παραμείνει στο επίκεντρο της ΕΕ».