6 Απρ 2021

Ξεσηκωθηκαν για τους δασικους χάρτες , τρέχει άρον - άρον η κυβέρνηση να τα μαζέψει

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλούν οι Δασικοί χάρτες σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς αρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν οικόπεδα, καλλιέργειες, βοσκοτόπια, ελαιώνες και παραλιακές εκτάσεις να εμφανίζονται ως δασικές ή αναδασωτέες.

Οι αντιδράσεις προκύπτουν από τους τους αναθεωρημένους Δασικούς Χάρτες που ανήρτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δημιουργώντας την ανησυχία αλλά και την έντονη αντίδραση ιδιοκτητών και φορέων σε όλη τη χώρα, γεγονός που οδήγησε στην οριζόντια παράταση για τις αντιρρήσεις.

Ωστόσο, ο νόμος δεν αλλάζει.

Με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ τον Ιανουάριο του 2021, ορίζει ότι γίνονται δεκτές αντιρρήσεις μόνο για το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτώμενου δασικού χάρτη και μόνο ως προς τα τμήματα για τα οποία δεν έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων.

Πρακτικά, όπως σημειώνει με η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, η εγκύκλιος ακυρώνει τις πρόνοιες του σχετικού νόμου (4685/20) και της ακόλουθης υπουργικής απόφασης (ΥΠΕΝ/ ΔΠΔ/ 64663/ 3.7.2020)

«Βάσει της επίμαχης εγκυκλίου, οι ενστάσεις που θα γίνονται δεκτές θα πρέπει να αφορούν μόνο εκείνο το τμήμα των δασικών χαρτών το οποίο αναθεωρήθηκε. Εξαιρεί δηλαδή τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονταν στο σύνολο των εκτάσεων που καθόριζε ο νόμος. Δίνει, δε, το δικαίωμα υποβολής ένστασης μόνο σε αυτές τις οποίες οι δασικές υπηρεσίες εξαίρεσε με τους αναθεωρημένους χάρτες. Εάν δηλαδή, για παράδειγμα, είχαν υποβάλει αιτήσεις και δικαιολογητικά 1.000 πολίτες για να αποχαρακτηριστούν οι εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές εκτάσεις και από αυτές οι δασικές υπηρεσίες αποχαρακτήρισαν τις 300, μόνον αυτοί έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις και όχι οι υπόλοιποι 700», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος.

Κατάληψη στην Κρήτη

Σχεδόν 24 ώρες κράτησε η κατάληψη από αγρότες και κτηνοτρόφους στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για το θέμα των δασικών χαρτών, όπως γράφει το cretalive. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν με προορισμό την Διεύθυνση Δασών, καθώς - όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί τους - οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, εως ότου γίνει αντιληπτό ότι οι δασικοί χάρτες της Κρήτης που έχουν αναρτηθεί προκαλούν μεγάλα προβλήματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «θίγονται αγρότες, ιδιώτες, κτηνοτρόφοι, όλοι θίγονται και όλοι σήμερα ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα αυτό, το οποίο μας απασχολεί βαθιά όλους».

Το θέμα έχει προκαλέσει εγρήγορση και στην κυβέρνηση. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα το απόγευμα, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνεται οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με φόντο αυτή την απόφαση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας θα βρεθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Επίσης «οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες» προανήγγειλε, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με στόχο την επιστροφή της κατάστασης στο ορθόν, όπως είπε. Για το θέμα αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, έγινε μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.