Άπαντες έδωσαν το παρόν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Η συνεδρίαση πήρε χαρακτηριστικά διευρυμένου κομματικού οργάνου με τη συμμετοχή και των ευρωβουλευτών του κόμματος. Είχε έρθει η ώρα ενός ξεκαθαρίσματος μπροστά στον κίνδυνο μια νέας βύθισης στην εσωστρέφεια. Το κλίμα αν και διαδικτυακό ήταν βαρύ.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Η Φώφη Γεννηματά από την πρωτολογία της κιόλας έδωσε τον τόνο της συζήτησης. Το καρφί για τον Ανδρέα Λοβέρδο το έριξε μέσω της αρχικής της παρέμβασης για τα εσωτερικά ζητήματα.
- Αφού έδειξε το Σεπτέμβριο ως το μήνα που θα αρχίσει η μάχη μέσα από συντεταγμένες καταστατικές διαδικασίες έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν μια “πασαρέλα υποψηφιοτήτων και προσωπικών διαξιφισμών”, όπως είπε, γιατί και εκείνη δεν θα το ανεχτεί όπως άφησε να διαφανεί, αλλά και ζημιά μεγαλύτερη από το μπόι του καθενός θα κάνει. «Κάνουν λάθους αν νομίζουν ότι κερδίζουν χώρο με την εσωστρέφεια, γιατί εξυπηρετούν τα σχέδια των αντιπάλων μας».
Ο κύριος αποδέκτης αλλά και όσοι βλέπουν ευκαιρία εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην ηγεσία έπιασαν το μήνυμα.
Αν και δεν ήταν ούτε ο χώρος ούτε το όργανο για να καταπιαστούν με το αντικείμενο της κομματικής λειτουργίας, η συζήτηση έφτασε σε βάθος για τον τρόπο με τον οποίο φτάνει το Κινήματος Αλλαγής τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εθνικές κάλπες.
- «Θα περίμενα μια αυτοκριτική για τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ» είπε στην τοποθέτησή του ο τομεάρχης εξωτερικών απαντώντας στις αναφορές της κας Γεννηματά, ότι στις δημοσκοπήσεις οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής είναι περισσότεροι από τα ποσοστά του κόμματος και έθεσε θέμα «ανοιχτών ανοιχτών διαδικασιών στις εσωκομματικές εκλογές». Μετά από αυτό Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου και Δημήτρης Κωσταντόπουλος βρήκαν την ευκαιρία να στρέψουν τα πυρά τους στον Βασίλη Κεγκέρογλου για την πρόσφατη τοποθέτησή του παίρνοντας θέση, πρόωρα τοποθετούμενος και εκείνος υπερ της διεξαγωγής των εκλογών με μητρώο μελών. Με εμφανή στόχο να σπρώξει τη συζήτηση παρακάτω ο Βασίλης Κεγκέρογλου φαίνεται να παραδέχτηκε οτι «γίνονται και λάθη” .
Η μεγαλύτερη μερίδα βουλευτών συμφώνησε ότι δεν πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τα διαδικαστικά και τη διαδοχή πρόωρα, παροτρύνοντας και εκείνοι με τη σειρά τους βιαστικούς να κάνουν λίγο υπομονή.
Την πρωτοβουλία σε κάθε περίπτωση την έχει η πρόεδρος. Η κα Γεννηματά δεν περίμενε να κάτσει ο κουρνιαχτός και παρενέβη θυμίζοντας ότι το 2012 και το 2015 πραγματοποιήθηκαν εκλογές με βάση τους εγγεγραμμένους στους καταλόγους.
- «Όπως εγγυήθηκα την ενότητα στις εκλογές του 2017 σε μια ιδρυτική διαδικασία, αυτό θα πράξω και τώρα» είπε με νόημα για να κλείσει ουσιαστικά τη συζήτηση με τη φράση οτι «δεν θα ξαναγνωριστούμε».
Αντι-Δεξιά
Η συζήτηση άναψε πολιτικά και ιδεολογικά όταν σύμφωνα με πληροφορίες μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο ζήτημα στρατηγικής έθεσαν και στελέχη όπως η Εύα Καϊλή και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο μεν Λοβέρδος μίλησε για την ανάγκη προσέγγισης των ανθρώπων του παραδοσιακού Κέντρου φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Οι δε ζήτησαν ουσιαστικά λένε οι πληροφορίες ήπιους τόνους απέναντι στην ΝΔ.
- Το πολιτικό αυτό πρόσημο φρόντισαν να φέρουν σε επίπεδο καθημερινότητας η Εύα Καϊλή και η Νάντια Γιαννακοπούλου με τη Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθήνας να συνοδεύει την άποψη αυτή με έντονη συντροφική κριτική για τον τρόπο αντιπολίτευσης φέρνοντας ως παράδειγμα την κριτική που ασκήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τους γαλάζιους Υπουργούς για τα self test.
Η απάντηση ήρθε από τον πολύπειρο βουλευτή και εσχάτως και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος προσγείωσε τη συζήτηση λέγοντας σε αδρές γραμμές ότι, δεν μπορεί να μην κάνουμε σκληρή κριτική στη κυβέρνηση και να μην την κατακρίνουμε για τα αυτοδιαγνωστικά test και τη διαχείριση της πανδημίας, όταν «οι υγειονομικοί περνούν δύσκολες ώρες».
Στο παιχνίδι ο Ανδρουλάκης
Μετά τον πανηγυρικό του λόγο στην εκδήλωση της νέας κίνησης του Θόδωρου Παπαθεοδώρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις με την πολιτική πρότασή του το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στο λεγόμενο παραδοσιακό Κέντρο, το οποίο ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος φαίνεται να το προσεγγίζει με όρους ιστορικότητας του χώρου.
Ένα χώρο όμως, τον οποίο για την ώρα όλοι παραδέχονται ότι καταλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από εκείνη τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων με την κυβέρνηση και ακομμάτιστων φαίνεται ότι φιλοδοξεί να αντλήσει δυνάμεις για την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σαφής και απόλυτος απέναντι σε αυτές τις τοποθετήσεις στο δημόσιο διάλογο.
- «Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το Κέντρο. Να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και εξέφραζαν προοδευτικοί άνθρωποι του Κέντρου και προοδευτικοί άνθρωποι από την κεντροαριστερά» φέρεται να είπε κλείνοντας ένα κύκλο ιδεολογικής σύγκρουσης που στο τέλος καταλήγει στο ίδιο σημείο εκκίνησης: στην επόμενη ημέρα των εκλογών και στο πιεστικό «με ποιόν θα πάτε για να σχηματιστεί κυβέρνηση».
«Δεν θα γίνουμε δεκανίκι. Συμπλήρωμα δεν πρόκειται να γίνουμε. Αυτό το θέμα έχει κλείσει και εγγυώμαι ότι δεν ξανανοίξει» είχε ήδη προειδοποιήσει η κα Γεννηματά δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής σύγκρουσης του Φθινοπώρου.
https://www.libre.gr