Ασυλία'' στην κ. Πελώνη παρέχει η Κυβέρνηση, καθώς λίγες ωρες μετά τις αδιανόητες δηλώσεις της, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ανέφερε τα εξής:
''Δεδομένου ότι το πλοίο είναι γαλλικό, το θέμα αφορά -και- τη γαλλική πλευρά'',
ανέφερε. Προφανώς αφορά και το Παρίσι, μόνο που οι δηλώσεις της ήταν κάπως... διαφορετικές. Τις θυμίζουμε λοιπόν:«Δεν αναμένω κάτι, έχουμε πει επανειλημμένα ως προς τα ελληνοτουρκικά ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση, το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά, θα επαναλάβω ότι εμείς στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα για να υπάρξει σε μία πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και το κομμάτι αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα».
Η κ. Πελώνη δεν ανέφερε το ''και'', αλλά ''σκέτα'' το εξής: ''Το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά''!
Τι άλλο δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου για το περιστατικό
''Σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής αρμοδιότητας έπλεε και πλέει το γαλλικό ερευνητικό, L’ATALANTE'', το οποίο φέρεται να παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Law and Order.gr
Πρόκειται για περιοχές, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ελληνικού σταθμού. Και, ως εκ τούτου, ο ελληνικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε την απαραίτητη Navtex για τον πλου και τις έρευνες του γαλλικού σκάφους.
Άρα δεν διαψεύδει την δημοσίευση του Πενταπόσταγμα, που πρώτο αποκάλυψε το περιστατικό.Ερωτηθείς για τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία για το θέμα του γαλλικού σκάφους, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να υποβληθεί διαμαρτυρία, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως είναι η τουρκική πλευρά που πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Ο Α. Παπαϊωάννου εξήγησε, επίσης, ότι το L’ATALANTE ξεκίνησε από το Ιόνιο Πέλαγος, συνέχισε να πλέει νότια της Κρήτης και τώρα υπολογίζεται ότι κινείται μεταξύ Καρπάθου και Κάσσου. Επιπλέον ανέφερε ότι το γαλλικό αίτημα για το ερευνητικό σκάφος υποβλήθηκε στην Ελλάδα για περιοχές αρμοδιότητας των ελληνικών σταθμών, καθώς και σε διεθνή ύδατα.