Σε μια άκρως προκλητική κίνηση, που έχει περάσει… στα ψιλά, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, εντάσσοντας στις πληττόμενες επιχειρήσεις τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας των διαγνωστικών ιατρικών κέντρων, που το τελευταίο διάστημα είναι στο… φόρτε τους λόγω της πανδημίας.
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο μετρά… ευρώ-ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν όλο και λιγότερα χρήματα από το κράτος, φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγάλο «δώρο» στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων.
Στους πληττόμενους ΚΑΔ για τα μειωμένα ενοίκια έχει ενταχθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 και ο «86901502» για τις «Υπηρεσίες διαγνωστικού ιατρικού κέντρου», που σημαίνει πως έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40%.
Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα των Κωδικών Δραστηριότητας βρίσκεται ο 86.90, στον οποίον εντάσσεται ο κλάδος Άλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις για τα μειωμένα ενοίκια που συνοδεύουν τη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ: «Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιων συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων».
Με αυτόν τον τρόπο το κράτος επιτρέπει στις εν λόγω επιχειρήσεις να καταβάλουν μειωμένα ενοίκια, την ώρα που το τελευταίο έτος έχουν ενισχύσει σημαντικά τους τζίρους τους από τα τεστ Covid τα οποία πραγματοποιούν στους πολίτες και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κοστολογούνταν πανάκριβα. Υπενθυμίζεται πως για ένα μοριακό τεστ οι πολίτες πλήρωναν τους πρώτους μήνες της πανδημίας ακόμα και το ποσό των 160 ευρώ, με την κυβέρνηση να θέτει στη συνέχεια «πλαφόν» στις χρεώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν συνάψει και συμφωνίες με εταιρίες και οργανισμούς, προκειμένου να μεταβαίνουν στους επαγγελματικούς χώρους και να πραγματοποιούν μαζικά τεστ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων, τα οποία επαναλαμβάνονται ακόμα και δύο ή τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα, με την ανάλογη χρέωση.
Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με το κλαδικό σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών χώρων υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των διαγνωστικών και έθεσαν εργαζομένους τους σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ κάποιες άλλες τους ενέταξαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
Από τη στιγμή που το κράτος έχει συμπεριλάβει τον συγκεκριμένο ΚΑΔ στη λίστα με τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αποκτάται αυτομάτως το δικαίωμα ένταξης στα ευεργετικά μέτρα στήριξης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα.
https://www.newsbreak.gr/