«Πατάτες, πάρτε πατάτες και κρεμμύδια δωρεάν»! Με εντολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας μοιράζουν …πατάτες και κρεμμύδια στους φτωχούς. Και μάλιστα σε επίσημες τελετές. Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα στη γείτονα και.... δημοσίευσαν χθες οι περισσότερες εφημερίδες, έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Και σίγουρα θα έπεσαν και στην αντίληψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Πριν γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και συναντηθεί στη συνέχεια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλλον θυμηδία προκάλεσε άλλωστε η αναπληρώτρια κυβερνήτης της περιφέρειας Κωνσταντινούπολης, Εζλέμ Μποζκούρτ Γκεβρέκ που έβγαζε selfie φωτογραφίες και με υπερηφάνεια μοίραζε στους φτωχούς σακιά με …πατάτες. Το ίδιο και ο Κυβερνήτης της περιοχής Χιλβάν, Κοσκούν Ντουζάν. Αυτές οι εικόνες, σε μια χώρα που μετέχει στην G20 – στις πλουσιότερες 20 χώρες του κόσμου- προκαλούν όμως σοκ και οργή στο μέσο Τούρκο πολίτη, που βιώνει πλέον μια οδυνηρή καθημερινότητα.
«Η φτώχεια είναι εκτός ελέγχου στην Τουρκία» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη. «Εάν ρωτήσετε τους ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη πως είναι τα οικονομικά τους, θα ακούσετε πολύ συχνά να λένε: “Δεν ξέρω τι να κάνω ! Ξοδεύω 200 λίρες στο σούπερ μάρκετ, αλλά οι τσάντες είναι άδειες!” Διακόσιες λίρες, ήταν κάποτε πάρα πολλά χρήματα. Σήμερα δεν μπορείς να αγοράσεις με τα χρήματα αυτά τίποτα περισσότερο από ένα κιλό κιμά, ένα κιλό λευκό τυρί, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο και μερικές ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες και κρεμμύδια. Ισα ίσα δηλαδή για ένα μόλις οικογενειακό δείπνο. Ο ελάχιστος μικτός μισθός είναι 3,577 λίρες, οι τιμές αυξάνονται κάθε εβδομάδα, ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 16%» γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Επισήμως, επίσης, το ποσοστό ανεργίας το 2020 ήταν 13,2%, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερο. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν εμφανίζονται πλέον στα επίσημα στατιστικά στοιχεία ,γιατί έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας και έτσι δεν κάνουν καν αιτήσεις. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ανεργία ξεπερνά το 30%. Την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να την διοχετεύσει στον εξωτερικό «εχθρό». Ο,τι όλοι δήθεν συνωμοτούν εναντίον της Τουρκίας και κατ’ επέκταση κατά των πολιτών της.
Θρασύτατες απειλές
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να καταλάβει απο πρώτο χέρι οτι η εσωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου συνδέεται άμεσα με την εξωτερική του πολιτική. Μπορεί μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές να μην μάθαμε τι ακριβώς του είπε ο Ερντογάν στην 45λεπτη συνάντηση στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα , αλλά μας …αποζημίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου:
Ούτε ενα βήμα πίσω απο την Άγκυρα στα Ελληνοτουρκικά ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τσαβούσογλου και μαλιστα δημοσίως, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Με μια σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Μια επίθεση που ακολούθησε στη συνέχεια το σύνολο σχεδόν του Τουρκικού Τύπου.
Τούρκοι δημοσιογράφοι με τους οποίους συνομιλήσαμε αργά χθες το βράδυ, υποστήριξαν ότι “ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε …αλλαζών και σκληρός”! Άσχετα αν ο Δένδιας διατύπωσε τις πάγιες ελληνικές θεσεις. Χωρίς να υποχωρήσει ούτε κατά κεραία.
«Ηρθε για να προκαλέσει ένταση και όχι για να συμφωνήσει» γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Turkiye και προσθέτει: «Σκληρή απάντηση από τον Τσαβούσογλου» τονίζοντας ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «στην αρχική ομιλία του δεν κατηγόρησε την Ελλάδα, αλλά ήλπιζε ότι η πρώτη τους συνάντηση θα ήταν σε πιο θετική ατμόσφαιρα. Αλλά ο κ. Δένδιας διατύπωσε απαράδεκτες κατηγορίες. Ό,τι η Τουρκία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε» γράφει η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύοντας την απάντηση Τσαβούσογλου στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών.
«Ο Δένδιας πήρε απάντηση στη γλώσσα που καταλαβαίνει» ,γράφει η Yeni Safak προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Sabah γράφει: «Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε», αναφέροντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «χρησιμοποίησε εξαιρετικά απαράδεκτη ρητορική».
Θέλει να κρυφτεί αλλά…
Αναζητεί σωσίβια στο εξωτερικό
Πλήρης αποκάλυψη της πολιτικής Ερντογάν , που θέλει να κρυφτεί πίσω από δήθεν φιλειρηνικές κινήσεις, αλλά η νεοαποικιακή του πολιτική δεν τον αφήνει …
Προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και να εξασφαλίζει την ευμενή ουδετερότητα της Γερμανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά όμως ότι η τύχη του κρέμεται από την Αμερική. Γι αυτό και όλες οι κινήσεις του τελευταία έχουν στόχο να εξευμενίσουν την διοίκηση Μπάιντεν: Παίρνοντας το μέρος της Ουκρανίας στην επαπειλούμενη σύγκρουση με τη Ρωσία, δίνοντας το πράσινο φως για τη διέλευση δυο αμερικανικών πολεμικών σκαφών από το Βόσπορο προς τη Μαύρη Θάλασσα (άσχετα αν τελικά το ακύρωσαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί). «Ο Λευκός Οίκος δεν παίρνει την Τουρκία όμως πολύ στα σοβαρά, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προσωρινά τη στάση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, δεν χρειάζονται την περιττή συγκατάθεση της Τουρκίας, αλλά μάλλον μια συνεννόηση με την Ουκρανία» γράφει το γαλλικό περιοδικό Le Point και προσθέτει: Οσο για την Ευρώπη; Αντιμέτωπη με το νεο-οθωμανικό σχέδιο του Ερντογάν, η Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, κοιτάζει αλλού και καθίσταται όμηρος του Τούρκου προέδρου, προσπαθώντας απλά να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει μια νέα κρίση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε τελευταία να εμφανιστεί ως «περιστερά» απέναντι στην Ευρώπη και την Ελλάδα -όπως έδειξε και με την επιμονή του να συναντήσει εκτός προγράμματος χθες τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Ο Τσαβούσογλου ίσως και να του… τσαλάκωσε το προφίλ αυτό. Συνέβαλε βέβαια και ο Δένδιας στο να αποκαλυφθεί πλήρως η συμπαιγνία. Γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό επιτέλους σε όλους όσοι πιστεύουν οτι μπορούν να τα βρουν με το…θηρίο. Δεν θα κάνει επί της ουσίας ούτε ένα σημαντικό βήμα πίσω από τις προκλητικές διεκδικήσεις του, πέρα από τα συνήθη διπλωματικά, ωραία λόγια και την «επίθεση γοητείας».
Οπως γράφει ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Λικ ντε Μπαρσάν στο περιοδικό Le Point αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι στην Ευρώπη, που ενώ «σκοντάφτει συνεχώς πάνω στις προκλήσεις και την κακοήθεια του Οθωμανού αναλώνεται σε συζητήσεις όπως ο Βυζαντινός κλήρος για το …φύλλο των Αγγέλων, την ώρα που ο Οθωμανικός στρατός πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη» …