15 Απρ 2021

Μήνυση κατά Κικίλια για την τιμή ενός φαρμάκου...

Τirosint: ένα απλό φάρμακο για τον θυρεοειδή που περιέχει τη δραστική ουσία λεβοθυροξίνη. Είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά με την ίδια δραστική ουσία όπου μόνο η εμπορική ονομασία αλλάζει. Κι όμως, το Tirosint εδώ και εφτά χρόνια πωλείται σε τετραπλάσια τιμή από τα υπόλοιπα του είδους του, επιφέροντας τα... αντίστοιχα κέρδη στην εταιρεία που το εισάγει στην Ελλάδα.

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία το ΣτΕ εδώ κι έναν χρόνο (με την υπ’ αριθ. 1086/2020 απόφαση του Δ’ Τμήματος) έχει αποφανθεί σχετικά, κρίνοντας «παράνομη» την τιμή τού εν λόγω σκευάσματος και έχει καλέσει τους αρμόδιους φορείς να το επανατιμολογήσουν (προς τα κάτω). Εν τω μεταξύ από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ έως σήμερα έχουν εκδοθεί τρία δελτία τιμών φαρμάκων στα οποία η τιμή του Tirosint έχει παραμένει ανέγγιχτη. 

Τόσο ο ΕΟΦ όσο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχουν ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να επιληφθεί του θέματος, χωρίς αυτό να έχει συμβεί. Κατόπιν αυτών κατατέθηκε μήνυση εις βάρος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για «παράβαση καθήκοντος» από ασθενείς που λάμβαναν το Tirosint, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή πριν από έναν μήνα. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: γιατί το υπουργείο Υγείας αρνείται να συμμορφωθεί με απόφαση του ΣτΕ;

Επιχειρώντας να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα θα πρέπει να πάμε τέσσερα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2017, όταν η «Εφ.Συν.» έφερνε στο φως την υπόθεση του σκευάσματος Tirosint. 

Στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Ενα ντοκουμέντο... φαρμάκι» (1.4.2017) είχαμε αναφερθεί στo εν λόγω φάρμακο και πώς μια «φωτογραφική» γνωμοδότηση που έγινε το 2014, επί θητείας τού τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη -από τον σύμβουλό του στο υπουργείο, σημερινό βουλευτή της Ν.Δ., Αθανάσιο Πλεύρη- άφηνε σαφείς υπόνοιες πως δινόταν «πλεονέκτημα» στην εταιρεία που εισήγαγε το Tirosint στην Ελλάδα, τη δυνατότητα δηλαδή να πουλάει το προϊόν της σε τιμή τετραπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα σκευάσματα της αγοράς.

Πατώντας πάνω σε γνωμοδοτήσεις και τροπολογίες που έμοιαζαν λες και είχαν γραφτεί αποκλειστικά για το Tirosint, η εταιρεία είχε καταφέρει να αφαιρέσει το σκεύασμα από τη θετική λίστα φαρμάκων (όπου υπάρχει αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία) και να το μεταφέρει στην αρνητική λίστα (όπου δεν υφίσταται αποζημίωση). 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το φάρμακο να πάρει τιμή στα 8,34 ευρώ το κουτί, την ώρα που τα εγχώρια γενόσημα πωλούνταν προς 1,5 και 2 ευρώ το κουτί. Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία ήταν το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ο ΕΟΦ είχε χαρακτηρίσει ως «κανονικό γενόσημο» το Tirosint, κατά συνέπεια δεν υπήρχε κανένας λόγος εξαίρεσής του.

Το φάρμακο παράγεται από την ιταλοελβετικών συμφερόντων εταιρεία IBSA και εισάγεται στην Ελλάδα από την Proton Pharma, που ανήκει στη ΦΑΡΑΝ, συμφερόντων του Μάριου Κάτσικα, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν πριν χρόνια το όνομά του είχε εμπλακεί στην περιβόητη «λίστα Λανγκάρντ», ενώ είχε καταθέσει και στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Siemens. Το φάρμακο, αν και είχε πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα από το 2012, τελικά πήρε τιμή το 2014 και αφού είχε προηγηθεί η μεταφορά του από τη θετική στην αρνητική λίστα.

Ερώτηση από ΣΥΡΙΖΑ

Κατόπιν όλων αυτών η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή μέσω της Ολγας Γεροβασίλη και του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού. Εκεί αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: 

«Αρχίζει να προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η μη συμμόρφωση του υπουργείου Υγείας με τη δικαστική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού σχεδόν ένα χρόνο μετά την έκδοσή της». Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Υγείας να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:

«1 Γιατί επιμένει να μη συμμορφώνεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνεχίζοντας τη μη σύννομη τιμολόγηση του εν λόγω φαρμάκου;

2 Πότε θα προχωρήσει στην ανατιμολόγησή του με βάση την απόφαση του ΣτΕ;»...

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr