Νέα απόφαση θα λάβει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις περιπτώσεις παρενεργειών με θρομβώσεις που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία.
Βέβαια πρόκειται για 60 περιπτώσεις σε 18 εκατ. εμβολιασμούς, ωστόσο η ανησυχία υπάρχει στον κόσμο που δέχεται βομβαρδισμό πληροφοριών κάθε μέρα.
Όλοι οι επίσημοι φορείς, διεθνείς και εθνικοί, τονίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας συνεδριάζει σήμερα από τις 9:00 το πρωί και αναμένεται να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
Στην Ελλάδα παρατηρείται το εξής με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Καθημερινά πολίτες πηγαίνουν σε φαρμακεία για να ακυρώσουν το ραντεβού τους για να αποφύγουν το εμβόλιο, ενώ καταγράφεται και μεγάλο ποσοστό αλλαγής εμβολιαστικού κέντρου όπου γίνονται εμβόλια άλλων εταιρειών.
Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι αρκετοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να αλλάξουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Μπορείτε να τροποποιήσετε ή να ακυρώσετε το ραντεβού σας, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:
- Αλλαγή/ ακύρωση μπορεί να γίνει έως και τρείς (3) ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία
- Έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε/ακυρώσετε το ραντεβού σας μία (1) φορά μόνο
- Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, δε θα έχετε τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες τριάντα (30) ημέρες
Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποτυπώνει το ολοένα αυξανόμενο αίτημα των πολιτών να αλλάξουν το προγραμματισμένο ραντεβού τους, με τη βοήθεια, μάλιστα, του φαρμακοποιού τους, προκαλώντας λειτουργικές… παρενέργειες, τη στιγμή μάλιστα που τα φαρμακεία ξεκίνησαν τη χορήγηση των δωρεάν self tests.
Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι παρέχεται η δυνατότητα επαναπρογραμματισμού του ραντεβού τους με το εμβόλιο της επιλογής τους, στην πραγματικότητα όμως η πλατφόρμα emvolio.gov.gr δίνει την ευκαιρία αλλαγής ημερομηνίας για σοβαρό λόγο και έπειτα από 30 ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι οι πολίτες επιχειρούν σε ορισμένες περιπτώσεις με κριτήριο τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση να «ξεγελάσουν» το σύστημα επιλέγοντας εμβόλιο.