20 Απρ 2021

'Σεισμός'' στα Βαλκάνια: Ο Πούτιν "γέμισε" την Σερβία με MiG-29

 Ανοίγει παράρτημα του ρωσικού υπουργείου άμυνας στο Βελιγράδι

Ησερβική πολεμική αεροπορία παρέλαβε δύο ακόμη ρωσικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 μέσω του Μίνσκ, ανεβάζοντας τον συνολικό...

αριθμό των συγκεκριμένων αεροσκαφών σε 14.

Στις 17 Απριλίου, ρωσικής κατασκευής μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου An-124 Ruslan, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μπαταϊνίτσα, παραδίδοντας το δεύτερο ζευγάρι μαχητικών MiG-29 στη Σερβία.

Συνολικά, η Λευκορωσία παρέδωσε στη Σερβία τέσσερα μαχητικά αυτού του τύπου. Η πρώτη μεταφορά δύο μαχητικών αυτού του τύπου πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, ενώ έγινε γνωστό ότι τα αεροσκάφη υποβλήθηκαν σε σημαντικό εκσυγχρονισμό, που πραγματοποιήθηκε στο ρωσικό εργοστάσιο στο Baranovichi.


Έτσι, μετά την άφιξη του δεύτερου ζεύγους "Λευκορωσικών" μαχητών, το Βελιγράδι διαθέτει συνολικά 14 MiG-29 σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. 
Οι Σέρβοι εξήγησαν ότι τα  MiG-29 υπέστησαν ακριβώς τον ίδιο εκσυγχρονισμό με τα ρωσικά MiG-29, που παραδόθηκαν πέρυσι επίσης στην σερβική πολεμική αεροπορία.

Η Σερβία απαντά σε στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια 

Η Σερβία πραγματοποίησε την δική της σημαντική στρατιωτική άσκηση την περασμένη εβδομάδα εν αναμονή της στρατιωτικής άσκησης που θα διεξαχθεί από συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η σερβική άσκηση «Απάντηση 2021» ήρθε μια εβδομάδα πριν από τις μεγάλες ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αλβανία στο πλαίσιο της «Defender - Europe 21».

Η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε για να διαρκέσει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2021. Στο τέλος της άσκησης το Σάββατο που μας πέρασε, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να επενδύει στον εκσυχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της.

«Με τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του στρατού και της αστυνομίας μας, θα μπορούμε να δράσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε κάθε επιτιθέμενο. Θα ενεργούμε πάντα γρήγορα και αποτελεσματικά ενάντια σε πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες », δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η Σερβία έχει διακηρύξει ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ  διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, ιδίως στον στρατιωτικό τομέα.

Η άσκηση «Response 2021» βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε στρατιωτικές προμήθειες από τη Ρωσία, όπως το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Pantsir, και τα ελικόπτερα Mi-17 και Mi-35M.

Επιπλέον, η Σερβία έχει παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και άλλα όπλα από τη Ρωσία, ενώ οι δύο χώρες εργάζονται πυρετωδώς για να ανοίξει ένα γραφείο του ρωσικού υπουργείου άμυνας στο Βελιγράδι.

Το μυστικό Κέντρο της Ρωσίας στο Nις, αναβαθμίζεται σε προσωπικό και μέσα, επιδιώκοντας  να αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια.Υπενθυμίζουμε ότι δυτικοί αξιωματούχοι γνώστες ζητημάτων πολιτικής και ασφάλειας, εκτιμούν ότι το ρωσικό κέντρο στο Νις της Σερβίας αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο αλλά για τη συνολική διεθνή ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Η στρατιωτική βάση στο Νις βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. 500 Ρώσοι ειδικοί σύμβουλοι αποτελούν τη μόνιμη δύναμη.

Το Βελιγράδι το ενοχλεί σφόδρα, η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ρουμανία, αφού θεωρεί, σύμφωνα και με Σέρβους ειδικούς, ότι η χώρα είναι θεωρητικά “περικυκλωμένη” από παντού και μόνο η Ρωσία αποτελεί την μοναδική διέξοδο.