Ανακολουθία, αδιαφάνεια και διαγωνισμοί εξπρές. Τα συνώνυμα της κυβέρνησης στη διαχείριση της επιδημίας επιβεβαιώθηκαν και σε ένα ακόμα θέμα, αυτό των self tests, που με… πιλάλα προσπαθεί να προωθήσει το Μαξίμου.
Στις αρχές Απριλίου θα είχαμε διαθέσιμα 10εκ. τεστ υποτίθεται (έτσι έλεγε η κυβέρνηση), αλλά στις 9 Απριλίου που θα ξεκινήσει η διάθεσή τους, αυτά θα είναι μόλις 1 εκατομμύριο. Κλασική περίπτωση… βλάβης για μια ακόμη φορά.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο διαγωνισμός για την προμήθεια των self tests είναι ελαφρώς… αδιαφανής. Θυμίζουμε ότι από τις πέντε εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό της ΓΓΠΠ (31 συμμετοχές) μόνο η Roche είναι παραγωγός ιατρικών προϊόντων, ενώ οι άλλες τέσσερις είναι διανομείς (Ξενοφών Γερμανός, Αnats, Swiss Med, Marvifarm).
Όπως έχουμε ξαναγράψει στο newsbreak.gr για την Swiss Med Εμπορική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, αυτή δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ και δεν έχει καν δημιουργήσει ακόμη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, αλλά ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του έργου, δηλαδή να παραδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 3.000.000 self tests, αντί 10.080.000 ευρώ.
Η ίδια εταιρία μάλιστα, στην οποία διαχειριστής είναι ο Δημήτρης Πιπερίδης, πήρε μέρος πριν από λίγο καιρό και σε άλλον διαγωνισμό -του ΕΟΔΥ αυτή τη φορά- και ανέλαβε να προμηθεύσει το Ελληνικό Δημόσιο με 3.000.000 rapid tests. Μια εταιρεία, δηλαδή, με ανύπαρκτη δυναμική, κεφάλαιο και κυρίως παρελθόν.
Σύμφωνα με την «ΕφΣυν» ο ιδιοκτήτης της Swiss Med διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τις άλλες τρεις εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό, αλλά και με τον επιχειρηματία Θόδωρο Καρυπίδη, πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης, η εταιρεία του οποίου (Armani Swiss) δεν κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας.
Όμως η κατάσταση κάπου εκεί… διαπλέκεται: το τεστ της Swiss Med (Joysbio) ήταν αυτό που είχε προσφέρει η Armani Swiss στον περιβόητο διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής με τα πανάκριβα rapid tests! Και έχει κι άλλα: το ίδιο τεστ προσφέρουν και οι υπόλοιπες τέσσερις εταιρείες που θα κάνουν την προμήθεια των self tests, ενώ σε προηγούμενους διαγωνισμούς προσέφεραν κινεζικό διαγνωστικό τεστ!
Μάλιστα, για μία από τις τέσσερις αναδόχους φέρεται να υπάρχει αποκλεισμός από τα τραπεζικά ιδρύματα ως «ύποπτη», δηλαδή εταιρεία με την οποία συστήνεται να μην γίνονται συναλλαγές.
Την ώρα που κυβέρνηση μιλά για 40εκ. τεστ τον μήνα, είναι απορίας άξιο πως θα γίνει η κάλυψη αυτή από τους αναδόχους, μιας και κανένας δεν διαθέτει το κεφάλαιο για να το κάνει (ακόμα και η Roche δεν μπορεί να καλύψει τα 10εκ. τεστ και έκανε προσφορά μόνο για 1,9 εκ.).
https://www.newsbreak.gr/