24 Μαΐ 2021

Όλη η αλήθεια για την "μελέτη της πλάκας" με τους 500 "νονούς" που διαφημίστηκε από τον Χρυσοχοΐδη σαν μεγάλη και τρανή. Οι μισοί που αναφέρει είναι νεκροί και οι άλλοι μισοί έχουν αθωωθεί στα δικαστήρια! Η λίστα με τους επίορκους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που ξέχασε να δώσει!

Του Άρη Σπίνου

Επειδή εδώ στο edolio5 δεν περνάμε κάθε μήνα από το δωμάτιο των μυστικών κονδυλίων μπορούμε να γράφουμε την Αλήθεια. Πρόκειται για το απόρρητο υπόμνημα που υπέβαλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανώτατο στέλεχος των Ελληνικών διωκτικών υπηρεσιών με γνώστη του περιεχομένου του. Πρόκειται επί της ουσίας για συρραφή διαβιβαστικών με συλλήψεις που όμως η δικαστική τους έκβαση προφανώς αποτελούσε αντικείμενο άγνοιας για όσους την συνέταξαν.

Όπως ενημερώθηκε το edolio5 από ανώτατη διαστικτή πηγή σε ότι αφορά στο περιεχόμενο του υπομνήματος. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο περιλαμβάνεται μια γενική αναφορά στην εξέλιξή των οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών την τελευταία δεκαπενταετία, και πως οι ομάδες αυτές αναπτύχθηκαν από τους εκβιασμούς και την «προστασία» καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, στον πλήρη έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων, καυσίμων και ναρκωτικών, και με πεδίο δράσης όχι μόνο την Αττική αλλά και άλλα σημεία ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος.

Σε αυτό το τμήμα του υπομνήματος έχουν επισυναφθεί δεκαπέντε διαβιβαστικά δικογραφιών σε βάρος των βασικότερων συμμοριών της λεγόμενης «Greek Mafia», από το 2009 μέχρι και σήμερα, με τις οποίες έχουν κατηγορηθεί, συνολικά 600 κατηγορούμενοι, οι οποίοι όμως ως φυσικά πρόσωπα είναι λιγότεροι σε αριθμό, αφού εμφανίζονται οι ίδιοι σε πολλές υποθέσεις! Πολλούς από αυτούς, πάνω από 50 είναι ήδη νεκροί!

Επίσης έχουν συμπεριληφθεί τουλάχιστον δέκα δικογραφίες που έχει συντάξει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, από το 2017 με την δολοφονία του ποινικού Βασίλη Γρίβα στα Γλυκά Νερά, μέχρι και ενημερωτικό για την κατά παραγγελία δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Στο δεύτερο τμήμα του «υπομνήματος Χρυσοχοΐδη», αναλύονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των τμημάτων της ασφάλειας που ασχολούνται με το λεγόμενο «οργανωμένο έγκλημα» στην εξιχνίαση υποθέσεων. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβάλλονται η αδυναμία μόνιμης παρακολούθησης και καταγραφής των επικοινωνιών των «μεγάλων ονομάτων» αυτών των κυκλωμάτων, η παγίδευση με «κοριούς χώρων στους οποίους κινούνται ακόμη και των κελιών τους, εάν αυτοί είναι φυλακισμένοι, του Εισαγγελικού ελέγχουν που προβλέπει ο Νόμος σε κάθε αίτημα της αστυνομίας για εισβολές σε σπίτια και άλλου είδους ανάλογων επιχειρήσεων, αλλά και της υποχρέωσης να συμπεριλαμβάνονται στις δικογραφίες οι καταθέσεις των θυμάτων των εγκληματικών αυτών ομάδων, όταν αυτά αποφασίζουν να τις καταγγείλουν στις αρχές.

Όλες αυτές οι ακραίες δυνατότητες παρακολούθησης πολιτών, προβλέπονται μόνο για περιπτώσεις τρομοκρατίας ή κατασκοπίας και πραγματοποιούνται από την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ με την επίκληση «εθνικού συμφέροντος». Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να ισχύει στις υποθέσεις του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Βάση όλων αυτών των δεδομένων προκαλούνται ερωτήματα σχετικά με τους λόγους υποβολής του συγκεκριμένου υπομνήματος. Εάν δηλαδή έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, ή ως πρώτο βήμα για την αλλαγή της Νομοθεσίας σε ότι αφορά τον Εισαγγελικό έλεγχο και τις εγγυήσεις, στην παρακολούθηση της ζωής και των επικοινωνιών των υπόπτων. Πάντως στο υπόμνημα ο Χρυσοχοΐδης ξέχασε να συμπεριλάβει και την λίστα με τους επίορκους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που αναφέρονται στην έκθεση της Ε.Υ.Π., και παραμένουν ακόμη... εν στολή.
https://edolio5.blogspot.com/
https://edolio5.blogspot.com/https://edolio5.blogspot.com/