Την Παρασκευή εκατοντάδες έποικοι στην τουρκοκρατούμενη συριακή πόλη Ρας αλ Αΐν διαδήλωσαν για τρίτη φορά σε τρεις ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες ζωής τους.
Η Ρας αλ Αΐν, στη βόρεια Συρία, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων και..
των ατάκτων τζιχαντιστικών ένοπλων συμμοριών από τα τέλη του 2019, όταν Τούρκοι και τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην περιοχή, με την τουρκική εισβολή «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης», προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ντόπιων κατοίκων.Στις εγκαταλειμμένες περιουσίες η Τουρκία εγκατέστησε εποίκους φιλότουρκους τζιχαντιστές, τις οικογένειές τους και υποστηρικτές τους, οι οποίοι κατέφυγαν στα τουρκοκρατούμενα εδάφη από άλλες περιοχές της Συρίας.
Οι φιλότουρκοι έποικοι ζητούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υπηρεσιών, εν μέσω απουσίας ευκαιριών εργασίας, εκτεταμένης ανεργίας και συγκρούσεων μεταξύ των φιλοτουρκικών ενόπλων ομάδων-συμμοριών για τον διαμοιρασμό λαφύρων από λεηλασίες που ενίοτε κλιμακώνονται σε ένοπλες συγκρούσεις.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που κατηγορούσαν το τοπικό (δημοτικό) φιλοτουρκικό συμβούλιο για διαφθορά και απαιτούσαν να παραιτηθούν τα μέλη του.
Αν και η διαμαρτυρία της Παρασκευής είναι η τρίτη σε δέκα ημέρες, οι έποικοι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά τους.
Στις 6 Μαΐου, οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου «Μεντίνα» στη Ρας αλ Αΐν προχώρησαν σε απεργία επειδή είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.
Κατηγόρησαν τις φιλοτουρκικές οργανώσεις ότι κλέβουν τα οικονομικά κονδύλια που προορίζονταν για τους μισθούς τους.
Στα μέσα Απριλίου στην πόλη πραγματοποιήθηκε μία διαμαρτυρία μπροστά από το τοπικό (δημοτικό) συμβούλιο εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών και των συνθηκών διαβίωσης.
Η Ρας αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε την ονομάζουν οι Κούρδοι) είναι παραμεθόρια συριακή πόλη, χτισμένη ακριβώς πάνω στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
Ο κουρδικός πληθυσμός της την εγκατέλειψε όταν καταλήφθηκε από Τούρκους και τζιχαντιστές το 2019.