Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν πριν λίγο πως “δεν προκύπτει εμπλοκή της Ρωσίας στην κρατική αεροπειρατία με το αεροσκάφος της Ryannair”, μεταφέροντας σχετική θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διατυπώθηκε στο πλαίσιο της..Συνόδου Κορυφής η οποία εστιάσθηκε στην μείζονα αυτή διεθνή κρίση.
Ακριβέστερα, όπως μετέδωσε και το δελτίο ειδήσεων του Open, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ειπών πως “δεν υπάρχουν πληροφορίες, ενδείξεις ή εκτιμήσεις για συμμετοχή ή εμπλοκή της Ρωσίας στην αεροπειρατία του αεροσκάφους που οδηγήθηκε στο Μινσκ με σκοπό την απαγωγή του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Προτάσεβιτς”.
Η συγκεκριμένη διατύπωση έχει μεγάλο διπλωματικό ενδιαφέρον καθώς είναι προφανές πως γίνεται για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, επειδή η Αθήνα δεν επιθυμεί να διαταράξει τις ελληνορωσικές σχέσεις, ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Σότσι και της συνάντησής του με τον Σεργκέϊ Λαβρόφ. Όπως μεταδίδει η Στεφανία Μουρελάτου για το libre, η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης είναι “βαριά”.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι ο τουρισμός και η διευκόλυνση των Ρώσων επισκεπτών που πέρυσι δεν γέμισαν τα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας.
Σύντομα θα επικυρωθεί και από την ρωσική κυβέρνηση το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων προς την χώρα μας ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναγνωρίζει τους εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο SPUTNIK V ως covid-free και συνεπώς δεν θα απαιτείται να τίθενται σε περιορισμούς ή καραντίνα κατά την άφιξή τους στην χώρα μας.
Βασική όμως στόχευση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι να κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο με την Ρωσία. Έπειτα από ένα διάστημα όπου η δυσπιστία είχε ενσκήψει στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας την περίοδο επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι δίαυλοι ξεπαγώνουν όχι όμως σε βαθμό τέτοιο ώστε να καταγράφεται θεαματική αλλαγή.
Ακόμη και στην τελευταία επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα πριν από έξι μήνες, ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν έδειξε πρόθυμος να αποδοκιμάσει την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο γι’ αυτό και η δημόσια τοποθέτησή του ότι είναι δικαίωμα κάθε κράτους η επέκταση των χωρικών υδάτων του στα 12 ναυτικά μίλια προκάλεσε μεν ευαρέσκεια αλλά αποτιμήθηκε ότι κάτι… έλειπε, καθώς απέφυγε να αναφερθεί στην τουρκική απειλή πολέμου αν η χώρα μας ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα της.
Εάν, λοιπόν, η κυβέρνησης άφηνε ακόμα και υπονοούμενα για ρωσική εμπλοκή, η επίσκεψη Δένδια θα βρισκόταν “στον αέρα” και θα προκαλούσε κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Δεύτερον, μια τέτοια παραδοχή της μέρους της Αθήνας θα έθετε ευθέως θέμα σοβαρότατων ευθυνών της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπηρεσιών με προεξάρχουσα την ΕΥΠ, καθώς δεν θα είχε πράξει το παραμικρό έναντι ρώσων και λευκορώσων πρακτόρων που θα αλώνιζαν στην χώρα μας. Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε σκληρά διαβήματα προς την ρωσική πρεσβεία, ακόμα και σε απελάσεις ρώσων διπλωματών-όπως είχε κάνει το καλοκαίρι του 2018 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έπειτα από σαφή στοιχεία για ρωσική εμπλοκή στην υπόθεση του Μακεδονικού και της οργάνωσης αντιδράσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Γερμανία βλέπει ρωσική εμπλοκή
Την ίδια ώρα, όμως, που ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει την ιδέα και μόνο ρωσικής εμπλοκής στην “κρατική αεροπειρατία” του αεροσκάφους που ταξίδευε από την Αθήνα στο Βίλνιους, το Βερολίνο μιλά ξεκάθαρα για τουλάχιστον έμμεση ρωσική παρέμβαση. Όπως μεταδίδει και ο ανταποκριτής του Open στη γερμανική πρωτεύουσα Παντελής Βαλασσόπουλος, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως υπήρξε εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και πιθανότατα οι πράκτορες στο αεροσκάφος να ήταν Ρώσοι.
Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται πως Ρωσία και Λευκορωσία έχουν κοινή δράση των μυστικών του υπηρεσιών αλλά και κοινή αεράμυνα. Έτσι, είναι σαφές, λένε, πως η απόφαση του Μινσκ να στείλει μαχητικό αεροσκάφος να συνοδεύσει -προφανώς δια της “απειλής- το αεροσκάφος της Ryannair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, δεν θα μπορούσε να μην είναι σε γνώση της Μόσχας.
Η Άγκελα Μέρκελ, μάλιστα, κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να συνομιλήσει επ΄ αυτού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρόμοια θέση εκφράζουν και οι ΗΠΑ, ενώ ο Τζο ΜΠάϊντεν αναμένεται να θέσει το ζήτημα Λουκασένκο στην συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο.
https://www.libre.gr/