17 Ιουν 2021

Εργασιακό: Με 158 γαλάζιες ψήφους πέρασαν 10ωρο και απλήρωτες υπερωρίες,,Κατα τα αλλα ζητουν την ψηφο του εργαζομενου

 Με την ψήφο των 158 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Βουλή, είναι πλέον νόμος του κράτους το εργασιακό νομοσχέδιο που θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές και μάλιστα άμεσα.

Στην πράξη καταργείται το 8ωρο και έρχονται μειώσεις μισθών μέσω των απλήρωτων......

υπερωριών.

Οι αλλαγές στα εργασιακά έφεραν σύγκρουση μέσα στη Βουλή και χιλιάδες πολίτες στους δρόμους με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Καταψήφισαν επι της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (συγκεκριμένα υπήρξαν 142 «όχι»), εξαπολύοντας σφοδρά πυρά στη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις.

Στην ψηφοφορία που έγινε για τα άρθρα του νομοσχεδίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν διατάξεις που - όπως σημειώνουν - αποτελούν ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 50 άρθρα - τα οποία πάντως δεν σχετίζονται με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το συνδικαλιστικό νόμο-ή με τις απλήρωτες υπερωρίες να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (άρθρο 59). Προβλέπει ότι με ατομική σύμβαση είναι δυνατός ο 6μηνιαίος καθορισμός του ωραρίου με όριο τις 10 ώρες ημερησίως. Η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής τόνισε εδώ και μέρες ότι αυτές οι συμβάσεις είναι εκτός του εργατικού δικαίου αφού δεν θεωρείται ισότιμη η σχέση εργοδότη και εργαζόμενου.

Σε ξεχωριστό άρθρο γίνεται αναφορά στην διεύρυνση των υπερωριών. Έτσι η υπερεργασία αυξάνεται από 3 ώρες την εβδομάδα σε 5ώρες την εβδομάδα (6 για την εξαήμερη εργασία) ενώ οι υπερωρίες αυξάνονται σε 150 το χρόνο ενώ η προσαύξηση μειώνεται από 60% που είναι σήμερα σε 40%.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης νομίζουν ότι θα εξαπατήσουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους όπως εξαπατούν τις τράπεζες φεσώνοντάς τους εκατομμύρια», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Σήμερα η ΝΔ ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο. Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, καταψήφισε το άρθρο 55 που υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του 8ωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό!

Επίσης, καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70 που τους αναφέρει ως «παρόχους υπηρεσιών» στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά των μισθωτών εργαζόμενων!

Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες δεν θα αποτελέσουν βολικό φερετζέ για το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ. Μόνη της κατέστρεψε το μέλλον και τις ζωές εργαζομένων και νέων», καταλήγει.