17 Ιουν 2021

Προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να κάνουν και τη δεύτερη δόση με AstraZeneca

 Έντονη ανησυχία στους περίπου 470.000 ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει προκαλέσει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μπει φρένο στον εμβολιασμό των κάτω των 60 ετών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Τα ερωτήματα που τους βασανίζουν είναι κατά πόσο είναι ασφαλές να κάνουν και τη δεύτερη δόση και αν θα αποκτήσει την πολυπόθητη ανοσία όποιος αλλάξει σκεύασμα.
«Οσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca και δεν είχαν θέμα θρόμβωσης ή θρομβοπενίας, καλό θα είναι η δεύτερη δόση να γίνει από το ίδιο εμβόλιο» διευκρίνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος επισήμανε ότι το δικαίωμα αλλαγής σκευάσματος στη δεύτερη δόση έχουν μόνο όσοι προσκομίσουν σχετική γνωμάτευση από τον γιατρό τους. «Αν πιστεύουμε ότι το εμβόλιο έχει προκαλέσει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα στον πολίτη και ο γιατρός του το πιστοποιήσει, τότε ο άνθρωπος αυτός μπορεί να αλλάξει και να κάνει ένα άλλο εμβόλιο. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το mix-and-match» εξήγησε και διαβεβαίωσε: «Οποιος έχει πάρει την πρώτη δόση του AstraZeneca και δεν είχε πρόβλημα δεν θα έχει πρόβλημα στη δεύτερη. Εχουμε αποτελέσματα γι’ αυτό που λέω, μέσα από 40 και παραπάνω εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πάρει το AstraZeneca και το ξέρουμε με βεβαιότητα. Το πρόβλημα με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι στην πρώτη δόση κι όχι στη δεύτερη».

Από την άλλη, ο καθηγητής Αιματολογίας και διευθυντής στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας δήλωσε υπέρ όλων των εμβολίων χωρίς διακρίσεις. «Εγώ έχω μια συγκεκριμένη θέση: Πρέπει να γίνονται εμβόλια σε όλο τον κόσμο. Τις θρομβώσεις ξέρουμε να τις αντιμετωπίζουμε. Είμαι υπέρ της χορήγησης όλων των εμβολίων που έχουμε, γιατί είναι απαραίτητο να γίνει ο εμβολιασμός του κόσμου. Τα εμβόλια που έχουμε είναι ασφαλή. Δεν έχει αποσυρθεί το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο μισός κόσμος εμβολιάζεται με AstraZeneca. Δεν υπάρχουν εμβόλια πρώτης και δεύτερης κατηγορίας» υποστήριξε στην εκπομπή «Κontra 24».

Από την επιτροπή δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη η αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος εμβολιασμού (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή της Moderna ή της Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τον Covid-19. Παρ’ όλα αυτά, πιθανολογείται βάσιμα η αποτελεσματικότητα του μεικτού σχήματος, καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση. Ολα τα εμβόλια έχουν ως στόχο την «πρωτεΐνη της ακίδας» του ιού και μεικτά σχήματα έχουν δειχθεί αποτελεσματικά στην περίπτωση άλλων εμβολίων. Αλλωστε, ο εμβολιασμός με το μεικτό σχήμα προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη δεύτερη δόση (π.χ., πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κ.λπ.).