23 Ιουν 2021

Η Μενδώνη θυμήθηκε τις παλιές καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ

Το ταξίδι στην Κρήτη, ο καυγάς και η φιλία με Αρναουτάκη

Η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στο νησί στο πλαίσιο των περιοδειών της για την επίβλεψη έργων σε αρχαιoλογικούς χώρους

Τις παλιές... καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκαν η Λίνα Μενδώνη και ο Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη συνάντησή τους στην Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα. Η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στο νησί στο πλαίσιο των περιοδειών της για την επίβλεψη των έργων που γίνονται σε αρχαιoλογικούς χώρους, αλλά και σε μουσεία, με τον περιφερειάρχη να την υποδέχεται θερμά.

Οι δυο τους, μάλιστα, εκτός από τα εν εξελίξει έργα, μίλησαν και για τη γνωριμία τους και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν οικοδομήσει από την εποχή της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, όταν η μεν κυρία Μενδώνη ήταν γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, ο δε κ. Αρναουτάκης υφυπουργός Ανάπτυξης. Θυμήθηκαν και το ότι υπήρχε τότε μια προσπάθεια να εκχωρηθούν χρήματα από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Πολιτισμού, της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν ήθελαν να παραχωρήσουν την κεντρική διαχείριση πόρων και αρμοδιοτήτων, αλλά η κ. Μενδώνη τα κατάφερε.

Ωστόσο, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός, Στ. Αρναουτάκης, για να επικυρώσει την παραχώρηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ προς το υπουργείο Πολιτισμού, έβαλε έναν όρο: να δεσμευτούν 30 εκατομμύρια από αυτά για έργα πολιτισμού στην Κρήτη, κάτι που δέχθηκε η κ. Μενδώνη. Όσον αφορά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, περιόδευσε στο Μουσείο Μεσσαράς (θα ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια), στους αρχαιολογικούς χώρους Γόρτυνας και Φαιστού, στα δυτικά Νεώρια Ηρακλείου, ενώ δεσμεύθηκε για την ένταξη των μινωικών ανακτόρων στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO.