13 Ιουν 2021

Γιατί μεγαλώνοντας νιώθουμε πως τα χρόνια περνούν γρηγορότερα (και πώς να το αλλάξουμε)

 Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό που όλοι νιώθουμε, υπάρχει όμως και τρόπος να μείνουμε για πάντα ‘νέοι’.

Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε αισθανόμαστε ότι ο χρόνος φαίνεται να περνάει όλο και πιο γρήγορα. Όπως είπε και ο Βιργίλιος “fugit inreparabile tempus”, δηλαδή:

φεύγει ο ανεπανόρθωτος χρόνος. Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο να βλέπουμε τις εμπειρίες μας στη ζωή να μικραίνουν όλο και περισσότερο.

Ο Marc Wittman και η Sandra Lenhoff από το πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου ρώτησαν 499 συμμετέχοντες, ηλικίας 14 ως 94 ετών, για το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνονται να περνάει ο χρόνος.

Αυτό που τους προκάλεσε εντύπωση είναι ότι για περιόδους μικρότερης διάρκειας (όπως μέρες, βδομάδες και μήνες) δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των ηλικιών. Οι νεότεροι έδωσαν περίπου τις ίδιες απαντήσεις με τους μεγαλύτερους, ότι δηλαδή ο χρόνος περνά αρκετά γρήγορα. Τις μεγαλύτερες όμως περιόδους (όπως δεκαετίες), οι μεγαλύτεροι τις νιώθουν να περνούν πολύ γρηγορότερα.

Οι συμμετέχοντες άνω των 40 ειδικά, ανέφεραν ότι ο χρόνος φαίνεται να κυλούσε πολύ αργά στην παιδική τους ηλικία και επιταχύνθηκε σημαντικά στην ενήλικη ζωή τους.

Έχει να κάνει:
1) Με τη σχετικότητα των εμπειριών και πως τις αντιλαμβανόμαστε.
Όταν κάποιος είναι πέντε χρονών, ένα έτος αποτελεί το 1/5 της ζωής του, όταν όμως είναι 20 αποτελεί το 1/20.

και

2) Με τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανακαλεί τη μνήμη.
Αποθηκεύουμε αναμνήσεις βάσει νέων εμπειριών, αλλά όσο πιο πρόσφατες είναι οι εμπειρίες μας τόσο πιο εύκολο γίνεται να τις ανασύρουμε και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Ο εγκέφαλος μας είναι προγραμματισμένος να ανακαλεί μοναδικά συμβάντα για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που ξανασυμβούν.

Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης και ονομάζεται “το παράδοξο των διακοπών”. Πρόκειται για το φαινόμενο που εξηγεί γιατί συγκρατούμε λιγότερα πράγματα καθώς μεγαλώνουμε και κατ’επέκταση έχουμε λιγότερες έντονες εμπειρίες.

Έχουμε περισσότερες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια που είναι πιο έντονες και επομένως πιο δύσκολο να τις ξεχάσουμε, γι αυτό και φαίνεται σαν να είχαν μεγαλύτερη διάρκεια σε σύγκριση με αυτές που αποκτήσαμε στα επόμενα χρόνια.

Επομένως το να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, να επισκεπτόμαστε άγνωστα μέρη και να αποκτούμε πρωτόγνωρες εμπειρίες είναι ένας καλός τρόπος για να παραμένουμε ‘νέοι’.

ΠΗΓΗ